Budowa pieca chlebowego str.2

Komora pieca

Pierwsze piece chlebowe wykonane były z gliny. Również i dzisiaj nie brakuje osób decydujących się na użycie tego materiału. Dotyczy to głównie konstrukcji niewielkich rozmiarów - większe, przy braku doświadczenia budowniczych groziłyby zawaleniem. Bezpieczniej zatem użyć cegieł – ale jakich, zwykłych czy szamotowych ?
Wybór nie był wcale taki prosty zważywszy, że jedna z firm produkujących akcesoria do pieców i kominków na swojej stronie internetowej odradza użycie cegieł szamotowych. Podobno są one powodem przypalania się pieczywa. Początkowo byłem skłonny w to uwierzyć, lecz w zasobach biblioteki cyfrowej znalazłem książkę „Odbudowa Wsi Polskiej”, wydaną przez Grono Architektów Polskich w 1915 roku. Oprócz opisów konstrukcji chat drewnianych można tam znaleźć prawdziwą perełkę – szczegóły budowy pieca chlebowego - i tu ciekawostka, za najlepszy materiał służący do jego zbudowania autorzy uznają cegły szamotowe. Jako jedyną ich wadę wymieniono wysoką cenę.
Zaufałem przedwojennym mistrzom i zbudowałem piec z komorą szamotową. Wiedziałem że się nie zawiodę. Piekę w nim chleb, podpłomyki, pizzę, serniki, makowce, babki, ciasta drożdżowe. Absolutnie nic się nie przypala.
Dodam jeszcze, że szamot jest materiałem ekologicznym. Powstaje z połączenia gliny ze zmieloną, wypaloną wcześniej gliną. Po kolejnym wypaleniu uzyskuje się cegły niezwykle odporne na wysoką temperaturę i jej szybkie zmiany. Są one cięższe od cegieł tradycyjnych i mogą zmagazynować znacznie więcej ciepła

 

Budowa komory pieca 1

 

Komora pieca oddzielona jest od płyty stropowej warstwą izolacji termicznej. Gdyby nie ona rozszerzające się pod wpływem temperatury pręty zbrojeniowe rozsadziłyby beton. Grubość izolacji wynosi 12 cm. W praktyce są to dwie warstwy cegieł ułożonych w okręgu, z charakterystycznym wypustem w przedniej części wykonanym z klinkieru. Wnętrze jest wypełnione mieszanką cementu i perlitu (materiał ten zostanie omówiony w dalszej części artykułu).

 

Budowa komory pieca 2

 

Spód komory zrobiony jest z cegieł szamotowych. Do ich ułożenia użyłem dostępnej w handlu zaprawy szamotowej. Zwykle nie zawiera ona substancji wiążących, gdyż ulega spieczeniu po osiągnięciu 1000 stopni celsjusza. Takich temperatur w naszym piecu nie uzyskamy. Zgodnie z zaleceniem producenta konieczne jest wtedy dodanie do zaprawy cementu potrlandzkiego lub szkła wodnego, w ilościach podanych na opakowaniu.

 

Budowa komory pieca 3

 

By uzyskać gładką powierzchnię wybrałem najlepsze cegły, nie posiadające żadnych ubytków.

 

Budowa komory pieca 5

 

Łuk nad wejściem do pieca zrobiony jest z cegieł klinkierowych, ułożonych na styropianowym szablonie. Narysowane na nim linie ułatwiają zachowanie jednakowych kątów. Jako zaprawy użyłem cementu ogniotrwałego "Górkal" zmieszanego z piaskiem. W porównaniu ze zwykłym cementem jest on znacznie droższy, na szczęście nie będzie nam potrzebna duża ilość. Można go kupić w marketach budowlanych w 5-kilogramowych opakowaniach.
W trakcie pracy należy przygotowywać niewielkie ilości zaprawy, gdyż czas wiązania jest bardzo krótki. W praktyce spoina jest twarda po 15 minutach.

 

Budowa komory pieca 7

 

Budowa komory pieca 8

 

W głębi znajduje się drugi rząd cegieł, tym razem szamotowych, ułożonych w łuk o mniejszej wysokości i szerokości. Powstałe w ten sposób zwężenie umożliwia szczelne zamknięcie pieca przy pomocy półokrągłej pokrywy.
W górnej części sklepienia widoczny jest wlot do komina. Jego przedłużenie stanowić będzie rura kamionkowa o przekroju kwadratowym, wychodząca ponad krawędź dachu.
 

Budowa pieca chlebowego 18

 

Wykonanie kopułowego sklepienia pieca stanowi najtrudniejszy etap prac. Podczas jego budowy niezbędne jest użycie szablonu. Zrobiłem go ze starych blatów meblowych, wykorzystanych wcześniej do szalunku płyty stropowej.

 

Budowa pieca chlebowego 20

 

Cegły były cięte przy pomocy szlifierki kątowej z tarczą diamentową o średnicy 230 mm. Do ich łączenia wykorzystałem wspomnianą już zaprawę szamotową.

 

Budowa pieca chlebowego 21

 

Prawie gotowe

 

Budowa pieca chlebowego 22

 

Widok sklepienia od środka

 

Budowa pieca chlebowego 23

 

<<Poprzednia strona  _  Następna strona >>