Bułki pszenne z sezamem

Witajcie! 
Długo myślałam jakim przepisem się z Wami przywitam... Padło na te bułeczki. 
Jest to mój "codzienny" przepis, bo nie ma przy nich dużo pracy, a efekt jest naprawdę super. 
Te pszenne, drożdżowe bułeczki najbardziej smakują nam z dodatkiem sezamu, jednak każdy może dodać swoje ulubione ziarna.
Z wierzchu są niesamowicie chrupiące, w środku zaś puszyste i miękkie. 
Z drożdży nie robi się rozczynu, więc przygotowanie ich zajmuje naprawdę kilka minut (oczywiście nie licząc czasu wyrastania). 
Nie posiadam pieca chlebowego, więc wypiekam je w zwykłym piekarniku :)

Przepis na 7 bułek: 
400 gr mąki pszennej (użyłam typu 480) 
250 ml wody
1 płaska łyżeczka soli
25 gr świeżych drożdży
5 łyżek ziaren sezamu
25 ml oleju (u mnie rzepakowy) 


Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego do momentu aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto. Mnie to zajęło 7 minut. Oczywiście ciasto można wyrobić ręcznie, zajmie to jednak nieco więcej czasu. 
Wyrobione ciasto uformować w kulkę, lekko oprószyć mąką i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę. 
Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, podzielić na 7 równych części i z każdej uformować bułeczkę. 
Ułożyć w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem. Przykryć i dać im odpocząć około 15 min. 
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 190 stopni. Piec około 25 minut na środkowej szynie. 
Studzić na kratce. 

Smacznego! 
 

Tagi

Komentarze

Wyglądają smakowicie, a przy tym są bardzo proste do wykonania. Dziękuję za podzielenie się przepisem. Przy najbliższym wypieku bułki trafią do pieca, zaraz po wyjęciu chleba.