Budowa pieca chlebowego

Poniżej omówiona zostanie konstrukcja pieca ze strony tytułowej. Jego komora posiada podstawę koła i kopułowe sklepienie. Komin umieszczony jest z przodu, choć spotyka się również rozwiązania w ogóle go nie posiadające. Piece tego typu budowano już w starożytnym Rzymie. Wiele ich przykładów możemy znaleźć w internecie, wpisując w wyszukiwarkę hasło „Pompeii Oven”.

Konstrukcja pieca chlebowego

Osobiście uważam, że zbudowanie takiego pieca jest dość trudne. Niektóre osoby po lekturze opisu mogłyby poczuć się zniechęcone. Bardzo chciałbym tego uniknąć, dlatego postaram się omówić także budowę spotykanego na polskiej wsi pieca o podstawie prostokątnej i sklepieniu łukowym (poprawnie zwanym kolebkowym). Komin znajdował się z tyłu, a wlot do niego zamykany był szybrem. W przypadku pieca ogrodowego korzystniej będzie umieścić go w przedniej części.
Z konstrukcją tego typu powinni sobie poradzić nawet zupełni amatorzy.

Potrzebne narzędzia.

Zbudowanie pieca nie wymaga posiadania specjalistycznych narzędzi. Oprócz młotka, kielni i poziomnicy niezbędna będzie wiertarka a także mała szlifierka kątowa. Przy jej pomocy przetniemy pręty zbrojeniowe, a po założeniu tarczy diamentowej również cegły. Z uwagi na niewielką głębokość pracy szlifierki należy je naciąć z czterech stron i przełamać.
Przyda się również wyrzynarka- posłuży do wykonania szablonów ze starych blatów meblowych lub płyt OSB.
Wymienione narzędzia wystarczą do zbudowania pieca o podstawie prostokątnej. Budując piec okrągły musimy przeciąć znaczną ilość cegieł pod różnym kątem. Konieczna zatem będzie duża szlifierka kątowa z tarczą diamentową o średnicy 230 mm.
Uwaga! Jest to narzędzie niebezpieczne, dysponujące mocą 2000 W. Jeśli nigdy wcześniej nie posługiwaliście się Państwo taką szlifierką radzę zbudować piec prostokątny, lub zaprosić do współpracy osobę z większym doświadczeniem.

Decydując się na samodzielne wykonie dachu czeka nas cięcie drewnianych krokwi i słupów. Przekracza to możliwości wymienionej wcześniej wyrzynarki. Czynność tę możemy wykonać piłą ręczną, ale będzie to zadanie dość mozolne. Ja używam bardzo praktycznej, elektrycznej piły typu „lisi ogon”. Jeśli ktoś dysponuje i co najważniejsze, potrafi się posługiwać piłą łańcuchową, z pewnością skorzysta z tego narzędzia.

 

Rozpoczynamy budowę.

W pierwszej kolejności należy zbudować niewielką komórkę. Można w niej później przechowywać drewno, przede wszystkim jednak umożliwi ona wygodną obsługę pieca w pozycji wyprostowanej. Podstawę komórki stanowić będzie płyta żelbetowa. Przy tak małej konstrukcji nieuzasadnione jest kopanie rowów pod fundamenty.

Pracę rozpocząłem od zrobienia wykopu w formie kwadratu o boku 130 cm i głębokości 40 cm. Całość została następnie zasypana gruzem. Na tak przygotowanym podłożu wylałem płytę betonowa o wymiarach 125x125 cm i grubości 16 cm. Jej zbrojenie stanowi kratownica z prętów żebrowanych średnicy 10 i 12 mm.

budowa pieca 1

 

Przed rozpoczęciem murowania ścian wykonałem izolację przeciwwilgociową. W tej części nie występują wysokie temperatury, nie ma więc przeciwwskazań do użycia papy.

 

budowa pieca 2

 

Ściany zbudowane są z cegieł łączonych zaprawą cementowo-wapienną, można też wykorzystać inny budulec: pustaki Max, cegły klinkierowe a nawet kamień ogrodowy.

 

Budowa pieca chlebowego

 

Starałem się kłaść cegły równo wiedząc, że ułatwi to późniejsze położenie płytek elewacyjnych.

 

Budowa pieca chlebowego

 

Budowa pieca chlebowego

 

Strop to kolejna żelbetowa płyta, tym razem grubości 12 cm. Do szalunków użyłem starych płyt meblowych, podpartych drewnianymi słupami. Zbrojenie stanowi kratownica z prętów żebrowanych 10 mm ( należy pamiętać by je nieco unieść).

Budowa pieca chlebowego

 

Budowa pieca chlebowego

 

Wysokość komórki należy dostosować do wzrostu osoby obsługującej piec. Górna krawędź płyty stropowej powinna znajdować się 20 cm poniżej łokcia. Dokładnie na jego poziomie będziemy mieli wtedy spód paleniska, co uczyni obsługę pieca bardzo komfortową.

 

BUdowa pieca chlebowego

 

Następna strona >>

Komentarze

Witam,
Ponieważ jestem toatalnym laikiem jesli chodzi o budownictwo, a budowa pieca będzie moją pierwszą konstrukcją w życiu :) dlatego mam parę pytań.
1) czysto techniczne, mam zamiar uzyć gotowej mieszanki do wylewki fundamentu a potem stropu, czy do wylania powierzchni w kwadracie o boku około 1,5 metra potrzebna mi będzie betoniarka ? czy wystarczy taczka i sprawne ręce do rozmiesznia mieszanki :)?
2) Do budowy samej kopuły chciałem użyć cegieł szamotowych, ale z odzysku, bo wychodzi dużo taniej. Zdaje sobie sprawę, ze takie cegły mogą być w różnym stanie i czy nie wpłynie to na funkcjonalność pieca ?
3) Jak policzyć ile cegieł szamotowych będe musiał przeznaczyć na budowę komory i kopuły łącznie ?
4) I teraz pytanie które może wydawać się dziwne, jaką mam pewność, że kupująć cegły szamotowe to s100 % szamot a nie np jakaś mieszanka. Nie wiem w ogóle czy istnieją takie mieszane cegły i czy szamot można łaczyć z innymi materiałami