Sklep z akcesoriami

Witam
Od jakiegoś czasu poszukuję różności dotyczących budowy pieca jak również późniejszego użytkowania i wypieku chleba. Tzn wszelaki sprzęt typu miotła, jakieś urządzenie do wyciągania popiołu, pojemnik na popiół łopata do chleba itp itd. Jak się okazuje w Polsce nie znalazłem zbyt dużego wyboru jeżeli chodzi w ogóle o sklepy z tego rodzaju sprzętem, czego nie można powiedzieć o naszych zachodnich sąsiadach, tam jest tego sporo. Tylko niestety dość drogo.
czy znacie może godne polecenia sklepy on-line lub stacjonarne oferujące takie akcesoria.

Jak do tej pory nie znalazłem sklepu, który oferowałby wszystkie akcesoria do pieca w jakimś rozsądnym wyborze.
Najtrudniej kupić przyrząd do usuwania gorącego popiołu, potocznie nazywany kosiorem, lub pocioskiem. Drewnianego w żadnym sklepie internetowym nie udało mi się jeszcze spotkać, a w porównaniu z metalowym posiada wiele zalet. Nie uszkadza cegieł szamotowych na spodzie pieca i czyści znacznie lepiej. Woda, w której powinien być wcześniej zamoczony w kontakcie z rozgrzanymi cegłami zmienia się silny strumień pary, odrzucając popiół.
Taki pociosek łatwo wykonać samemu. Mój zrobiony jest z trzonka od łopaty i kawałka sosnowej deski. Wystarczy wyrzynarka i wkrętarka. Montaż zajmuje pół godziny, a sprzęt posłuży lata.

Łopatę chlebową kupić łatwiej. Pojawiają się na Allegro, są też w ofercie wielu sklepów z wyposażeniem gastronomii. Najlepsze są drewniane, z zaokrąglonym przodem. Prostokątną trudniej się pizzę obraca. Koszt 60 -130 zł

Najmniejszy problem będzie z miotłą ze słomy ryżowej. Jest tania i dostępna w większości sklepów gospodarczych. Wystarczy w niej tylko zamienić nici syntetyczne na bawełniane, w miejscach które mogą mieć bezpośredni kontakt z rozgrzanymi cegłami. Warto od razu kupić dwie lub trzy, bo taka miotła bardzo szybko się zużywa.
Są też miotły z włosiem mosiężnym, ale ich nie używam, bo boję się że po pewnym czasie coś może się ukruszyć i przedostać do ciasta.
Prawdziwy luksus to miotły z włókna palmowego (koszt ok 250zł !). Są trwałe i przeznaczone do profesjonalnych pizzerii. Ciekawe, że samą szczotkę możemy kupić w sklepie technica.pl za ok 70 zł. Wychodzi na to, że trzonek jest taki drogi :).

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Jak już będę palił w swoim piecu to coś napewno poznajduję. Dał mi Pan do myślenia w sorawie szczotki mosiężnej, przyznam że tylko o takiej myślałem. Czy ja wiem czy coś z niej tak łatwo wylezie? W końcu ktoś je produkuje do takich zastosowań. Z drugiej strony rozumiem Pana obawy, to jest jednak spożywka więc osttożności nigdy za wiele. Ciężko powiedzieć. Każdy inny materiał to chyba za długo nie wytrzyma .

Pytanie czysto techniczne.
Spotkałem szczotki z włókna kokosowego, włókna palmowego oraz z palmy indyjskiej.
Czy to jakieś zasadnicze różnice czy wszystko to samo?

Wstyd się przyznać, ale od 6-u lat używam szczotek ze słomy ryżowej, które są beznadziejne. Niby tanie, ale bardzo szybko się zużywają. Czas pomyśleć o czymś lepszym. W profesjonalnych pizzeriach wykorzystywane są drogie szczotki z włókna palmowego. Z kokosowymi nie miałem do czynienia, a może miałem, tylko nie wiedziałem, że są kokosowe. Próbowałem coś wygoglać i rzuciło mnie na stronę "zamiatacz.pl". Tam to się chyba chłopaki znają na rzeczy. W każdym razie szczotki kokosowe są na tej stronie polecane do stosowania w piecach piekarskich. Cena nie jest wysoka, dostępne niemal wszędzie, wiec trzeba będzie kupić i wypróbować.