Witam

Jestem z łódzkiego ,od 2 lat piekę chleb w piekarniku , niedawno zapadła decyzja budowy pieca.Narazie zbieram informacje jak zbudować bez błędów.Fajnie że trafiłem tutaj.pozdrawiam.

Ja zakupiłem żeliwne na allegro. 250 zł. Bardzo ładne i stosunkowo nie drogie. Wg mnie drzwiczki są dobrym i wygodnym rozwiązaniem. Tak czy inaczej podczas pieczenia lepiej jest piec zamknąć w jakiś sposób. Drzwiczki, które ja kupiłem jest lufcik do regulacji cugu więc to kolejna zaleta.

Witam nowego Forumowicza i przepraszam za spóźnioną odpowiedź.
Sam jestem użytkownikiem pieca, który nie posiada drzwiczek. Zamiast nich używam dwóch pokryw - jednej do palenia i drugiej, izolowanej do pieczenia. Jest to rozwiązanie proste, ale dzisiaj zdecydowałbym się na budowę pieca z żeliwnymi drzwiczkami. Jak się założy dobry szyber to para wówczas nie ucieka, a odpowiednia jej ilość jest niezbędna. Ja muszę podpierać pokrywę, by dokładnie przylegała.
Może w czasie remontu zdecyduję się na zainstalowanie drzwiczek. Na razie jednak, mój 6-letni piec żadnych napraw nie wymaga.