Komin.

jestem na etapie konstrukcyjnym.
zastanawiam się obecnie nad kominem. zdecydowałem się na instalacje z szyberem. problem polega na tym z jakiego materiału powinien on być wykonany. do dzisiaj myślałem, że sprawię sobie rurę kominową taką czarną matową, Pan w sklepie kategorycznie stwierdził że taka rura nie nadaje się do kontaktu z żywnością ponieważ po prostu rdzewieje. podpowiedzcie proszę co o tym myślicie. generalnie chyba kupię kwasoodporną i zamknę temat, ale chciałbym jeszcze znać wasze zdanie

Pański przypadek znam już z korespondencji mailowej. Sugerowałem wykonanie komina ze stali żaroodpornej, ale widać nie do końca się zrozumieliśmy. Rury ze stali czarnej, grubości 2 mm są przeznaczone do kominków i pieców węglowych. Montuje się je w pomieszczeniach, łącząc kocioł z przewodem kominowym i sprzedawca miał całkowitą rację, że w warunkach zewnętrznych byłyby narażone na korozję.
Mnie chodziło stal kwasoodporną, popularnie zwaną "nierdzewną". Problem w tym, że tych "nierdzewek" jest kilka rodzajów. Najczęściej występują rury ze stali kwasoodpornej gatunku 1.4301 i 1.4404, wykorzystuje się je w kominach kotłów gazowych i olejowych. Są niezwykle odporne na korozję, ale wysokich temperatur już tak dobrze nie wytrzymują. Do naszych zastosowań znacznie lepsze będą rury żaroodporne ze stali tupu 1.4828. Ich odporność na korozję jest minimalnie mniejsza (mówimy tu o działaniu agresywnych kwasów, a nie kropel deszczu), wytrzymują za to znacznie wyższe temperatury. Potrafią sobie poradzić nawet z pożarem sadzy. Taką rurę, średnicy 150 mm i długości 1m można kupić na Allegro za ok 70 zł. Do tego jeszcze ładny daszek za 100 zł i mamy spokój. Ja bardzo żałuję, że tego rozwiązania u nie zastosowałem u siebie. Kamionka pod wpływem wysokiej temperatury wydaje dziwne dźwięki, a poniżej przykład, co silny wiatr zrobił z moim daszkiem (blacha była już trochę nadgryziona przez rdzę).

daszek komina


Jest jeszcze problem z szybrem. Te dostępne w handlu są zwykle wykonane ze stali o mniejszej odporności na temperaturę. Do tego krążek zamykający rurę posiada ścięcie, przez co szyber jest nieszczelny. Proponowałbym zakup szybra żeliwnego - drzwiczki też pewnie będzie Pan miał żeliwne. Ma on kształt prostokąta, działa na zasadzie zasuwy i zamyka komin bardzo dokładnie. Wystarczy go wmurować miedzy dwa rzędy cegieł, a wyżej zainstalować wspomnianą wcześniej nierdzewkę. Taki szyber kosztuje ok. 30 zł. 

Faktycznie szyber żeliwny jest najtańszym i najlepszym rozwiązaniem. Zastanawiam się jeszcze nad średnicą komina. Chcę zastosować rurę fi 150.czy to wystarczy?

W moim piecu jest komin o przekroju kwadratowym 14x14cm (czyli 196 cm2) i spisuje się całkiem nieźle.
W przypadku rury okrągłej o średnicy 150mm przekrój jest nieco mniejszy (176 cm2), co dla niedużego pieca powinno wystarczyć.
Dla pewności można dać rurę 180mm (254cm2). Jej zewnętrzny wymiar jest tylko 1,5 cm większy od mojej kamionki, więc nie powinno być kłopotów z zamontowaniem.
Instalując rurę kominową trzeba też pamiętać, żeby nie była ona zamocowana na sztywno. Niewielkie ruchy dachu pod wpływem wiatru mogą prowadzić do powstawania silnych naprężeń i w konsekwencji pęknięć.
Przed montażem najlepiej owinąć końcówkę rury warstwą gazet o grubości 6-8 mm i okleić taśmą. Następnie ustawiamy rurę, okładamy cegłami i luki wypełniamy betonem ogniotrwałym.
Gdy beton zwiąże należy usunąć gazety. W powstałą szczelinę wciskamy sznur żaroodporny do uszczelniania drzwiczek kominków (do kupienia w Castoramie). W ten sposób mamy połączenie szczelne i elastyczne.

Bardzo dziękuję za wszystkie porady, na pewno z nich skorzystam. Póki co mam jeszcze co najmniej dwa miesiące do startu budowy więc muszę ostudzić głowę. Na razie kompletuje elementy, zakupiłem już cegły rozbiórkowe i drzwiczki żeliwne. Kominem zajmę się w trakcie budowy. Myślę, że wiele rzeczy wyjdzie w praniu.
Ja będę robił komin "wolnostojący" tzn. nie będę go obudowywał cegłami. Ale tak jak mowię, wszystko będzie zależeć od bieżącej sytuacji, nie ma jakichś konkretnych projektów.

Nie jestem specjalistą od stali nierdzewnych, ale poszukałem w sieci zdjęć, wykorzystanych na tej stronie. Pierwsze, przedstawiające korodującą rurę pochodzi z artykułu "Chloride attack on stainless steel" na stronie nem.org.uk. Przedstawia korozję wżerową powstałą po użyciu agresywnych chlorków. Drugie, na którym widnieje rdzewiwjący zlewozmywak jest w sieci bardzo popularne. Z tego co wiem nie wykonuje się zlewozmywaków ze stali żaroodpornej. Tezy zawarte w artykule traktowałbym więc z pewną ostrożnością, zwłaszcza, że na stronach innych firm ciężko znależć ich potwierdzenie. Bez wątpienia stal 1.4404 posiada lepszą odporność na korozję, ale stosuje się ją w tzw. kominach mokrych, gdzie dochodzi do skraplania kondensatu, zawierającego agresywne kwasy. Stal 1.4828 używana jest w kominach suchych, gdzie temperatura jest dużo wyższa i do skraplania kondensatu nie dochodzi.

Temperatura spalin w piecu chlebowym jest znacznie wyższa niż ta, którą podano na stronie. Możliwe, że w kotłach centralnego ogrzewania osiąga 300-400 stopni, ale tam ciepło oddawane jest do ścian o dużej powierzchni, chłodzonych wodą. W piecu chlebowym temperatura powierzchni ścian, w końcowej fazie palenia wynosi ok 500 C. Często też płomień zasysany jest bezpośrednio do komina. Trudno mi powiedzieć czy stal 1.4404 może znaleźć zastosowanie w takich warunkach. Bardzo możliwe,że tak, gdyż kominy naszych pieców nie są izolowane, co sprawia że ich ścianki są chłodzone przez powietrze. Trzeba by zmierzyć temperaturę w trakcie pracy, ale pirometrem będzie ciężko, po to powierzchnia błyszcząca i trudno określić współczynnik emisji.

Jeszcze mam pytanie o szyber, czy ma jakieś znaczenie w którym miejscu go zamontuje w kominie ? Powinien znajdować się przy wlocie ? Wylocie komina ? Pośrodku ? Ma jakieś to specjalne znaczenie ?

Najlepiej umieścić szyber możliwie blisko wlotu do komina, szczególnie, gdy nie jest on izolowany. Jeśli to komin ceramiczny to można zamontować żeliwny szyber w postaci zasuwy i za nim ustawić rurę kominową.

witam ponownie, mam pytanie o budowę podstawy komina. Czy konieczne jest wstawianie rury kominowej w łuku drzwiowym? zastanawiałem się dzisiaj czy można pominąć wstawienie kawałka rury, ponieważ chcę zamontować szyber zaraz nad łukiem żeby mieć do niego łatwy dostęp. Mam żeliwny szyber, który wmurowuje się między cegły, więc czy cegły szamotowe będą dobrą podstawą takiego komina? nad szybrem planuję komin ze stali nierdzewnej

W takim przypadku nie ma potrzeby instalowania rury poniżej szybra. Trzeba tylko, podczas murowania, wykonać otwór o odpowiednim przekroju. Jeśli góra komina będzie podtrzymywana przez dach, to nad szybrem wystarczą 2 rzędy cegieł. U mnie pierwszy rząd ułożony jest tak, że rura opiera się na krawędziach cegieł. Cegły drugiego rzędu zostały przycięte, dzięki czemu powstała szczelina, w którą wcisnąłem kilka zwojów sznura ceramicznego. Mam przewód kominowy o przekroju kwadratowym, ale z rurą da się zrobić podobnie.
Jeśli dachu nie będzie, to trzeba podmurować wyżej, a dolną część rury owinąć wełną ceramiczną.