Czy warto budować piec chlebowy?


Niektórzy z Państwa z pewnością zachowali w pamięci stary piec z rodzinnego domu. Tej grupie nie będę musiał tłumaczyć jak wiele korzyści wynika z jego posiadania. Pozostali zapewne zadają sobie pytanie - po co mi piec, skoro w kuchni mam piekarnik ?
Trudno jednak porównać te dwa urządzenia. Piekarnik, nawet najnowocześniejszy, zawsze pozostanie bezdusznym sprzętem AGD - tymczasem piec ma charakter.

 

Piec chlebowy

 

Czasem nie chce się w nim palić. Innym razem zionie ogniem w sposób trudny do opanowania. Gdy jednak go poznamy i polubimy - odwdzięczy się, dając wypieki nieosiągalne dla piekarników najlepszych producentów.
Dla przykładu pizza piecze się w nim w temperaturze 400 stopni i jest gotowa w trzy minuty. W ten sposób zyskuje cienką chrupiącą skórkę, zachowując delikatne, puszyste wnętrze.
Doskonale udają się w piecu wszelkiego rodzaju ciasta: serniki, szarlotki, makowce. Idealnie piecze się też mięso i drób, jednak prawdziwym jego przeznaczeniem jest wypiek chleba – zdrowego, pachnącego, którego nie sposób porównać z pieczywem spotykanym na półce w markecie.

Pod względem budowy piekarnik i piec chlebowy różnią się ogromnie.Inna też jest ich zasada działania, a przede wszystkim sposób przekazywania ciepła do potraw. W piecu mamy znacznie większy udział promieniowania w stosunku do konwekcji. Do tego wypiek odbywa się w temperaturze wolno opadającej, co na pierwszy rzut oka może wydać się wadą. W rzeczywistości właśnie w ten sposób uzyskuje się najwyższej jakości produkty. Zagadnienia te zostaną szczegółowo omówione w osobnych artykułach.

Stojący w ogrodzie piec może też wzbogacić nasze życie towarzyskie. Pieczenie chleba, podpłomyków i pizzy stwarza doskonałą okazję do spotkań w gronie rodziny, przyjaciół, czy sąsiadów. Trudno natomiast wyobrazić sobie spotkania przy piekarniku. Średniej wielkości piec chlebowy potrafi obsłużyć całkiem liczne grono gości. Jednorazowo można w nim przygotować 6 kurczaków, a wydajność pieczenia pizzy dochodzi do 15 sztuk na godzinę.
Oprócz wymienionych zalet można czasem spotkać się z opinią, że używanie pieca chlebowego stało się  w dzisiejszych czasach nieopłacalne. Patrząc wyłącznie z ekonomicznego punktu widzenia jest to prawda, jednak wspaniałego smaku, aromatu oraz niepowtarzalnej atmosfery panującej przy wypieku nie da się w żaden sposób przeliczyć na pieniądze. Radości krewnych i znajomych, obdarowanych ciepłym jeszcze chlebem - tym bardziej.
Tak naprawdę koszty eksploatacji dobrze zaprojektowanego pieca są niewielkie. Mała ilość drewna potrzebna do jego rozgrzania pozwala nam upiec pizzę (lub podpłomyk), zaraz po niej 4 chleby, a na końcu jeszcze 4 ciasta. Nie da się jednak ukryć, że pieczenie zajmuje sporo czasu,  a dla wielu osób jest on niezwykle cenny.  Mimo to  myślę, że warto zadać sobie „odrobinę” trudu i zbudować piec, by móc później cieszyć się nim przez długie lata.