Pieczenie ciast

Tuż po wyjęciu chleba z pieca temperatura w jego wnętrzu wynosi nieco ponad 200 stopni. Mamy więc doskonałą okazję by upiec ciasta. Jednorazowo zmieszczą się trzy, nawet cztery formy, a w nich serniki, makowce, szarlotki. Zwykle nie potrzebujemy aż tylu wypieków, jednak warto wykorzystać zgromadzoną w piecu energię. Ciasta drożdżowe nie kosztują wiele, a z pewnością bardzo ucieszą naszych krewnych i znajomych.

Pieczenie jest bardzo proste. Czekamy aż temperatura spadnie do 190-200 stopni (można w tym celu na krótko uchylić pokrywę), następnie wkładamy formy i zamykamy szczelnie piec. Sernik wyjmujemy po godzinie, ciasta drożdżowe są gotowe po 40 minutach.

 

Pieczenie ciast w piecu

 

PIeczenie babki

 

Praktycznie od razu możemy liczyć na doskonałe rezultaty. Piec bije na głowę piekarniki z termoobiegiem najlepszych producentów. Ich zasada działania oparta jest na wymuszonej konwekcji, tymczasem rozgrzane cegły oddają ciepło głównie przez promieniowanie.

Do niektórych wypieków zamiast metalowych form możemy użyć naczyń glinianych. Zdjęcie powyżej przedstawia pieczenie babki.