Pieczenie chleba

Przygotowanie ciasta chlebowego

Chleb pszenno-żytni na zakwasie. By go upiec będziemy potrzebować zakwas, mąkę żytnią, mąkę pszenną i otręby.

Zakwas czy drożdże

Aby powstał chleb ciasto musi zostać poddane procesowi fermentacji. Możemy ją wywołać używając zakwasu lub drożdży. W artykule przedstawione zostaną zalety i wady obu tych metod. Dowiemy się także jak przygotować i przechowywać zakwas.

Pieczenie chleba w piecu

W końcowej fazie palenia temperatura ścianek komory przekracza 550 stopni. Występuje wtedy widoczne gołym okiem zjawisko wypalania się sadzy. Czarny nalot znika odsłaniając kremowe cegły szamotowe. Gdy ogień zgaśnie temperatura ścianek obniża się do ok. 400 stopni a na dnie pozostaje żar. Pozostawiamy go tam jeszcze przez 20 minut aż do częściowego spopielenia. W tym czasie można też upiec pizzę lub podpłomyk.