Ciekawy artykuł. Zebrano w nim w zasadzie wszystkie podstawowe informacje. W trakcie budowy pojawi się jeszcze sporo pytań i mam nadzieję, że odpowiedzi na niektóre z nich znajdziemy na tej stronie.
Mogę jeszcze podać przykład oryginalnego pieca do pizzy z wermikulitu. Podczas jego budowy użyto nietypowego szablonu, w postaci piłki do fitnessu. Jest bardzo tani i wymaga niewielkich nakładów pracy.
Jestem za cegla szamotowa tak jak PiekaRo. Jak izolujecie spodnia czesc piccowego? Wermikulit czy szklo? Tylko nie mowcie ze styropianem😂.
Zapytam jak dodaje sie zdjecia?
Zwykle izolację stanowi lekki beton keramzytowy, lub perlitowy. Przy odpowiednich proporcjach ma dobre właściwości izolacyjne i wystarczającą wytrzymałość. Można jeszcze dodać zbrojenie rozproszone w postaci włókien szklanych z powłoką cyrkonową.
Najlepszy jest chyba wermikulit, ale ludzie obawiają się go stosować, ponieważ kiedyś był zanieczyszczony azbestem. Obecnie produkowany wermikulit jest bezpieczny, lecz zła sława jeszcze mu towarzyszy.
Na takim betonie można postawić cały piec, a nie tylko zasypywać jego środek, pod paleniskiem. Ma wtedy lepszą izolację niż gdyby stał na cegłach i mniejsze prawdopodobieństwo że będą "zimne narożniki".
Aby dodać zdjęcia należy w okienku "Format tekstu" wybrać "Podstawowy". Pojawi się prosty edytor, umożliwiający dodawanie obrazków. Ta funkcja jest dostępna dopiero po napisaniu kilku postów.
Witam, też zastosowałem u mnie szkło razem z betonem perlitowym. U mnie podstawa okrąg z dwóch rzędów cegieł czerwonych a w środku beton perlitowy przekładany szkłem. W sumie 14 cm izolacji. Sprawdza się dobrze. Mogę spokojnie upiec 6 sztuk pizzy, bez przekładania żaru i drewna. Podłoga pieca też z cegły szamotowej.
Jak ładnie przycięte cegły nad otworem wsadowym. Żeby zrobić równo takie kliny, trzeba mieć przecinarkę z tarczą o dużej średnicy. Gratuluję, taka konstrukcja przetrwa wieki.
Co do klinów nad drzwiczki, to można kupić gotowe ksztaltki dla różnych promieni. Nie trzeba się bawić z wycinaniem. Cena niewiele większa niż za zwykłą cegłę szamotową.
Ciekawy artykuł. Zebrano w…
Ciekawy artykuł. Zebrano w nim w zasadzie wszystkie podstawowe informacje. W trakcie budowy pojawi się jeszcze sporo pytań i mam nadzieję, że odpowiedzi na niektóre z nich znajdziemy na tej stronie.
Mogę jeszcze podać przykład oryginalnego pieca do pizzy z wermikulitu. Podczas jego budowy użyto nietypowego szablonu, w postaci piłki do fitnessu. Jest bardzo tani i wymaga niewielkich nakładów pracy.
https://www.youtube.com/watch?v=-j25Z65eaYk
Mimo wszystko uważam, że lepiej trochę dołożyć zrobić solidny piec z cegieł szamotowych, w którym również chleb upieczemy.
Jestem za cegla szamotowa…
In reply to Ciekawy artykuł. Zebrano w… by PiekarRo
Jestem za cegla szamotowa tak jak PiekaRo. Jak izolujecie spodnia czesc piccowego? Wermikulit czy szklo? Tylko nie mowcie ze styropianem😂.
Zapytam jak dodaje sie zdjecia?
Ja zastosowałem PŁYTA…
In reply to Jestem za cegla szamotowa… by Zdunera
Ja zastosowałem PŁYTA KOMINKOWA VARMSEN 30 MM jestem bardzo zadowolony z efektów
https://youtu.be/thpb9GUA4m0
In reply to Ja zastosowałem PŁYTA… by jogurt_dd
https://youtu.be/thpb9GUA4m0
Prosze bardzo jak to robia jest to dostepne przychodzi na palecie do samodzielnego poskladania.
Zwykle izolację stanowi…
Zwykle izolację stanowi lekki beton keramzytowy, lub perlitowy. Przy odpowiednich proporcjach ma dobre właściwości izolacyjne i wystarczającą wytrzymałość. Można jeszcze dodać zbrojenie rozproszone w postaci włókien szklanych z powłoką cyrkonową.
Najlepszy jest chyba wermikulit, ale ludzie obawiają się go stosować, ponieważ kiedyś był zanieczyszczony azbestem. Obecnie produkowany wermikulit jest bezpieczny, lecz zła sława jeszcze mu towarzyszy.
Na takim betonie można postawić cały piec, a nie tylko zasypywać jego środek, pod paleniskiem. Ma wtedy lepszą izolację niż gdyby stał na cegłach i mniejsze prawdopodobieństwo że będą "zimne narożniki".
Aby dodać zdjęcia należy w okienku "Format tekstu" wybrać "Podstawowy". Pojawi się prosty edytor, umożliwiający dodawanie obrazków. Ta funkcja jest dostępna dopiero po napisaniu kilku postów.
(Brak tytułu)
(Brak tytułu)
In reply to (Brak tytułu) by Zdunera
izolacja podłoża
In reply to (Brak tytułu) by Zdunera
Witam, też zastosowałem u mnie szkło razem z betonem perlitowym. U mnie podstawa okrąg z dwóch rzędów cegieł czerwonych a w środku beton perlitowy przekładany szkłem. W sumie 14 cm izolacji. Sprawdza się dobrze. Mogę spokojnie upiec 6 sztuk pizzy, bez przekładania żaru i drewna. Podłoga pieca też z cegły szamotowej.
(Brak tytułu)
Jak ładnie przycięte cegły…
Jak ładnie przycięte cegły nad otworem wsadowym. Żeby zrobić równo takie kliny, trzeba mieć przecinarkę z tarczą o dużej średnicy. Gratuluję, taka konstrukcja przetrwa wieki.
Dzieki za pochwale. Piła to…
In reply to Jak ładnie przycięte cegły… by PiekarRo
Dzieki za pochwale. Piła to dewalt d24000
tarcza to tylo 25.
Gotowy pizzowy
In reply to Jak ładnie przycięte cegły… by PiekarRo
(Brak tytułu)
(Brak tytułu)
(Brak tytułu)
Brawo. Pięknie to wygląda…
In reply to (Brak tytułu) by Zdunera
Brawo. Pięknie to wygląda. Gratuluję
Co do klinów nad drzwiczki, to można kupić gotowe ksztaltki dla różnych promieni. Nie trzeba się bawić z wycinaniem. Cena niewiele większa niż za zwykłą cegłę szamotową.
Dzieki za pochwale.Tak…
Dzieki za pochwale.
Tak zgadzam sie ze sa kliny lecz wiecej kosztują a cegla szamotowa na miejscu 3.6zl/szt ksztaltki z przesylka 8.4zl/szt.