Jak opisać budowę swojego pieca.

Osoby budujące piece mogą relacjonować postępy prac na forum, lecz taka forma nie jest obecnie zalecana. Znacznie lepiej zrobić to w postaci artykułu, umieszczonego w dziale "Piece w trakcie budowy". Tego rodzaju wpis prezentuje się dużo korzystniej, a dodatkową jego zaletą jest łatwość umieszczania zdjęć, bez potrzeby szukania zewnętrznego hostingu. Pod każdym artykułem będzie się toczyć dyskusja w formie komentarzy. W razie napotkania problemów technicznych można więc liczyć na wsparcie ze strony społeczności. Po zakończeniu budowy artykuł zostaje przeniesiony do działu "Piece ukończone".

Procedura tworzenia artykułu została bardzo uproszczona z myślą o osobach, które niezbyt biegle posługują się komputerem. Wystarczy zgłosić chęć opisania budowy swojego pieca w tym wątku (poniżej). W krótkim czasie przygotowany zostanie szablon, widoczny w menu z prawej strony ekranu. Po jego otwarciu klikamy zakładkę "Edytuj", by móc dodać nową treść. Wcześniej jednak warto zapoznać się z >>krótkim poradnikiem. W razie jakichkolwiek niejasności administracja chętnie służy pomocą.

Zapraszam do opisywania swoich doświadczeń związanych z budową pieca. Z pewnością będą one cenne dla Osób, które dopiero stoją przed tym zadaniem. Użytkownik zachowuje pełnię praw autorskich do swojego artykułu i w każdej chwili może go zmienić lub usunąć.

Podczas budowy pieca miałem ogromne wątpliwości czy robię to dobrze. Wątpliwości dotyczyły: fundamentów, podstawy pieca, paleniska, kątów, łuków, sklepienia, izolacji, pokrycia zewnętrznego (elewacji) i setek innych drobiazgów albo i nie drobiazgów, nad którymi ślęczałem przez cały rok zanim wkopałem pierwszą łopatę.
Mam nadzieję, że Wam się spodoba moja praca.

W dziale "Piece ukończone" znajduje się już pusty artykuł z Pana imieniem w tytule. Po zalogowaniu można dodawać do niego treść. Jutro postaram się umieścić na stronie krótki poradnik na temat edycji artykułów i wklejania zdjęć.
Jestem bardzo ciekaw wyglądu pieca, użytych materiałów i sposobu budowy.

jestem na etapie konstrukcyjnym.
zastanawiam się obecnie nad kominem. zdecydowałem się na instalacje z szyberem. problem polega na tym z jakiego materiału powinien on być wykonany. do dzisiaj myślałem, że sprawię sobie rurę kominową taką czarną matową, Pan w sklepie kategorycznie stwierdził że taka rura nie nadaje się do kontaktu z żywnością ponieważ po prostu rdzewieje. podpowiedzcie proszę co o tym myślicie. generalnie chyba kupię kwasoodporną i zamknę temat, ale chciałbym jeszcze znać wasze zdanie

In reply to by listman

Przeniosłem post do osobnego wątku, w dziale "Budowa pieca chlebowego". Tam też będzie można znaleźć odpowiedzi.
Wkrótce przygotuję szablon artykułu, w którym będzie Pan mógł opisywać postępy prac.

In reply to by listman

Szablon jest już gotowy, będzie widoczny w menu, po zalogowaniu się. Wystarczy go otworzyć i kliknąć zakładkę "Edytuj".

Na koniec jeszcze mała niespodzianka. Dla osoby, która jako pierwsza zdecyduje się na bieżąco relacjonować postępy prac przy budowie swojego pieca miałem przeznaczoną nagrodę (patrząc na datę założenia wątku czekała ona na wręczenie ponad rok). Jest to bardzo solidny stojak do pieczenia kurczaków. Sam takiego używam i spisuje się doskonale. Mam nadzieję że już wkrótce będzie mógł go Pan wykorzystać w swoim piecu.

Stojak do pieczenia kurczaków

Proszę o przesłanie adresu do wysyłki, najlepiej za pomocą formularza kontaktowego na dole strony (wcześniej proszę się zalogować, aby była pewność, że nagroda trafi we właściwe ręce)