Rogaliki drożdżowe.

Witam Wszystkich.

Od dłuższego czas bacznie Was obserwuję, tu podpatrzę, tam podglądnę i ...nie przychodzę z pustymi rękoma;)
Upiekłam dla Was pyszne,drożdżowe rogaliki-co prawda tylko w piekarniku,bo nie każdy jest szczęśliwym posiadaczem chlebowego pieca- ale co tam...kto się nie boi niech się częstuje.

Przepis:

1/2 litra mleka
1 kostka rozpuszczonej margaryny Palma (250g)
6 łyżek cukru
cukier waniliowy
10 dkg drożdży
2 jajka

Wszystko razem wyrobić mikserem, dosypując stopniowo 1 kg mąki i bakalie.
Elastyczne, wyrobione ciasto wkładamy do lodówki. Tam ma wyrosnąć (ok 1/2 godziny). Ciasto dzielimy na 3 części. Z każdej formujemy koło i dzielimy na 6 trójkątów. Nadziewamy i formujemy rogale. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do zarumienienia.

Smacznego.

Komentarze

Ja wezmę tego z lukrem.
Miło mi powitać kolejną Osobę na portalu. Dziękuję za podzielenie się przepisem i zapraszam do dyskusji na Forum.