Komin.

jestem na etapie konstrukcyjnym.
zastanawiam się obecnie nad kominem. zdecydowałem się na instalacje z szyberem. problem polega na tym z jakiego materiału powinien on być wykonany. do dzisiaj myślałem, że sprawię sobie rurę kominową taką czarną matową, Pan w sklepie kategorycznie stwierdził że taka rura nie nadaje się do kontaktu z żywnością ponieważ po prostu rdzewieje. podpowiedzcie proszę co o tym myślicie. generalnie chyba kupię kwasoodporną i zamknę temat, ale chciałbym jeszcze znać wasze zdanie

Pański przypadek znam już z korespondencji mailowej. Sugerowałem wykonanie komina ze stali żaroodpornej, ale widać nie do końca się zrozumieliśmy. Rury ze stali czarnej, grubości 2 mm są przeznaczone do kominków i pieców węglowych. Montuje się je w pomieszczeniach, łącząc kocioł z przewodem kominowym i sprzedawca miał całkowitą rację, że w warunkach zewnętrznych byłyby narażone na korozję.
Mnie chodziło stal kwasoodporną, popularnie zwaną "nierdzewną". Problem w tym, że tych "nierdzewek" jest kilka rodzajów. Najczęściej występują rury ze stali kwasoodpornej gatunku 1.4301 i 1.4404, wykorzystuje się je w kominach kotłów gazowych i olejowych. Są niezwykle odporne na korozję, ale wysokich temperatur już tak dobrze nie wytrzymują. Do naszych zastosowań znacznie lepsze będą rury żaroodporne ze stali tupu 1.4828. Ich odporność na korozję jest minimalnie mniejsza (mówimy tu o działaniu agresywnych kwasów, a nie kropel deszczu), wytrzymują za to znacznie wyższe temperatury. Potrafią sobie poradzić nawet z pożarem sadzy. Taką rurę, średnicy 150 mm i długości 1m można kupić na Allegro za ok 70 zł. Do tego jeszcze ładny daszek za 100 zł i mamy spokój. Ja bardzo żałuję, że tego rozwiązania u nie zastosowałem u siebie. Kamionka pod wpływem wysokiej temperatury wydaje dziwne dźwięki, a poniżej przykład, co silny wiatr zrobił z moim daszkiem (blacha była już trochę nadgryziona przez rdzę).

daszek komina


Jest jeszcze problem z szybrem. Te dostępne w handlu są zwykle wykonane ze stali o mniejszej odporności na temperaturę. Do tego krążek zamykający rurę posiada ścięcie, przez co szyber jest nieszczelny. Proponowałbym zakup szybra żeliwnego - drzwiczki też pewnie będzie Pan miał żeliwne. Ma on kształt prostokąta, działa na zasadzie zasuwy i zamyka komin bardzo dokładnie. Wystarczy go wmurować miedzy dwa rzędy cegieł, a wyżej zainstalować wspomnianą wcześniej nierdzewkę. Taki szyber kosztuje ok. 30 zł. 

Faktycznie szyber żeliwny jest najtańszym i najlepszym rozwiązaniem. Zastanawiam się jeszcze nad średnicą komina. Chcę zastosować rurę fi 150.czy to wystarczy?

W moim piecu jest komin o przekroju kwadratowym 14x14cm (czyli 196 cm2) i spisuje się całkiem nieźle.
W przypadku rury okrągłej o średnicy 150mm przekrój jest nieco mniejszy (176 cm2), co dla niedużego pieca powinno wystarczyć.
Dla pewności można dać rurę 180mm (254cm2). Jej zewnętrzny wymiar jest tylko 1,5 cm większy od mojej kamionki, więc nie powinno być kłopotów z zamontowaniem.
Instalując rurę kominową trzeba też pamiętać, żeby nie była ona zamocowana na sztywno. Niewielkie ruchy dachu pod wpływem wiatru mogą prowadzić do powstawania silnych naprężeń i w konsekwencji pęknięć.
Przed montażem najlepiej owinąć końcówkę rury warstwą gazet o grubości 6-8 mm i okleić taśmą. Następnie ustawiamy rurę, okładamy cegłami i luki wypełniamy betonem ogniotrwałym.
Gdy beton zwiąże należy usunąć gazety. W powstałą szczelinę wciskamy sznur żaroodporny do uszczelniania drzwiczek kominków (do kupienia w Castoramie). W ten sposób mamy połączenie szczelne i elastyczne.

Bardzo dziękuję za wszystkie porady, na pewno z nich skorzystam. Póki co mam jeszcze co najmniej dwa miesiące do startu budowy więc muszę ostudzić głowę. Na razie kompletuje elementy, zakupiłem już cegły rozbiórkowe i drzwiczki żeliwne. Kominem zajmę się w trakcie budowy. Myślę, że wiele rzeczy wyjdzie w praniu.
Ja będę robił komin "wolnostojący" tzn. nie będę go obudowywał cegłami. Ale tak jak mowię, wszystko będzie zależeć od bieżącej sytuacji, nie ma jakichś konkretnych projektów.