Przepis na doskonałe ciasto do pizzy.

Spędziłem w Internecie sporo czasu w poszukiwaniu idealnego przepisu na ciasto do pizzy. Po wielu próbach doszedłem do wniosku, że najlepsze rezultaty daje znana mi od dawna, bardzo prosta receptura. W rzeczywistości nie ma jednego, uniwersalnego przepisu, który sprawdziłby się w każdych warunkach. Obecność niektórych składników zależy od temperatury wypieku i czasu rozrostu ciasta.

Pieczenie pizzy w piecu chlebowym.

Pizza z pieca opalanego drewnem nie ma sobie równych. Znacznie wyższa niż w piekarniku temperatura, oraz duża powierzchnia emisji promieniowania sprawiają, że efekt końcowy robi wrażenie. Sam proces pieczenia w piecu ogrodowym stanowi też nie lada atrakcję dla zgromadzonych gości.

Podstawowe zasady pieczenia pizzy.

Sekret udanej pizzy to nie tylko dobry przepis na ciasto i sos, choć na większość osób właśnie tym elementom poświęca najwięcej uwagi. W rzeczywistości niezwykle ważny jest też sposób pieczenia. W artykule chciałbym się skupić na fizycznych aspektach wypieku, jak temperatura, czas i metody przekazywania energii cieplnej.