Wyposażenie domowej piekarni str.2

Pociosek

Widoczny na zdjęciu przedmiot w różnych regionach kraju nazywany jest kosiorem lub pocioskiem. Ponieważ pochodzę z Małopolski będę trzymał się tej drugiej nazwy.

 

pociosek


Pociosek wykonany jest w całości z drewna i służy do usuwania z pieca popiołu i rozżarzonych węgli. Wydawać by się mogło że kontakt z wysoką temperaturą nie wróży mu długiego życia i lepiej byłoby wykorzystać do tego celu metalowe narzędzie. Twardy stalowy przedmiot powodowałby jednak uszkodzenia równej powierzchni na spodzie pieca.
Wbrew pozorom pociosek jest bardzo trwały. Należy tylko pamiętać by przed każdym użyciem zamoczyć go w wodzie. Ten widoczny na zdjęciu ma już za sobą ponad dwa lata służby. Na potrzeby sesji fotograficznej został tylko wyczyszczony papierem ściernym.

 

Miotła ze słomy ryżowej

Przed włożeniem chleba do pieca należy usunąć z niego wszystkie pozostałości po spalonym drewnie. Część tej pracy wykonujemy opisanym wcześniej pocioskiem. Do dokładnego czyszczenia używamy miotły ze słomy ryżowej. Dawniej wykorzystywano w tym celu gałęzie drzew iglastych.

 

miotła ze słomy ryżowej


Miotłę ryżową można znaleźć w sklepie gospodarczym, lecz bezpośrednio po zakupie pożytku z niej nie będzie. Plastikowe sznurki wiążące słomę w kontakcie z rozgrzanymi cegłami pieca uległyby natychmiastowemu stopieniu. Zapachu który przy tym powstaje łatwo się nie pozbędziemy. By tego uniknąć zastępujemy je sznurkiem nie zawierającym materiałów syntetycznych. W praktyce wystarczy wymienić dwa rzędy na szerszej części miotły, pozostawiając rękojeść bez zmian.
Przed każdorazowym włożeniem do pieca miotłę moczymy w wodzie strząsając później jej nadmiar.

 

Pirometr

Spoglądając do wnętrza pieca nie sposób określić czy jest on odpowiednio rozgrzany. Dawne gospodynie rozsypywały wtedy niewielką ilości mąki na jego spodzie. Czas po jakim zmieniła ona kolor na brązowy był wyznacznikiem panującej wewnątrz temperatury..
Tradycjonaliści mogą nadal stosować tę metodę, my natomiast posłużymy się pirometrem. Urządzenie to wyglądem przypomina pistolet i jest nawet wyposażone w celownik laserowy. Służy do mierzenia wysokich temperatur z bezpiecznej odległości.

 

pirometr

 

By dokonać pomiaru wystarczy wcisnąć spust i nakierować promień lasera na cel (w tym przypadku wewnętrzną ściankę pieca). Na wyświetlaczu natychmiast pojawi się jej temperatura. Działanie urządzenia u niektórych osób może wywołać niedowierzanie, zapewniam jednak że dokładność pomiaru do naszych potrzeb jest całkowicie wystarczająca.

Pirometr możemy kupić na popularnym portalu aukcyjnym. Nie jest nam potrzebny sprzęt profesjonalny, ważne natomiast aby maksymalna temperatura jaką urządzenie może zmierzyć wynosiła co najmniej 450 C. Nie zaszkodzi nawet trochę więcej. Ceny prostych pirometrów spełniających ten warunek zaczynają się od 100 zł.

W przypadku urządzeń posiadających regulowany współczynnik emisji należy ustawić ten parametr na wartość 0,95 .

 

<< Poprzednia strona