Pieco-grillo-wędzarka by Igorski

Witam.

Chciałbym podzielić się z Wami budową :)

Jest to moja pierwsza praca murarsko-projektowa, więc liczę na Waszą pomoc i wwyrozumiałość-jesli mi się uda- każdemu również się uda :)

Jak na razie schnie fundament, w maju mam zamiar zacząć murować. Cegłę kupuje z rozbiórki. mam nadzieję , że efekt finalny bd bardzo zadowalający oko. 

Jestem kucharzem, więc chce duzo..

Tzn. miała być wedzarka, grill i piec, ale już mi świta dodatkowo blat grzewczy pod steki i palnik do tajskiej kuchni- myślę, że to bd ciekawy projekt.

Piec bd miał średnicę w środku ok 80cm.

Całość będę chciał zadaszyc, dodatkowo bd doprowadzony prąd i woda. 

Do tego ogród z palet , światełka i różne pierdoloty- tak żeby przyjemnie przy jednym posiedzieć :)

Trzymajcie za mnie kciuki :)

 

Szkic

.

Fundament

.

Fundament

.

fundament

 

 

.

Komentarze

Ja wybudowałem całą podstawę z takiej cegły, kwestia gustu, taka cegła poniemiecka ma swój urok i na pewno jest jakościowo lepsza od wielu teraźniejszych wyrobów. Poza tym jak się dobrze zakręcić to można ją wyrwać za darmo.

Dokladnie- chodzi mi o urok :) jadę zaraz po zaprawę i inne gadżety murarskie, niebawem zabawa się zacznie.

Wysokość blatu i podstawy do pieca planuje na ok 80cm - będzie dobrze ?

Tak to wstępnie wygląda.

Czy tutaj gdzie mam wyrys z kartonu ( średnica pieca mam jeszcze jakoś obudować z cegły , czy jak wyleje strop to bd się wszystko pięknie trzymać ? IWzor

Teraz się zorientowałem, bd przesunięty do środka, bo nie starczyłoby miejsca na izolacje. Wyleje kawałek fundamentu z przodu na wejście

P.S jaka zaprawę polecacie do murowania ? Kupiłem diall z Castoramy na szybko, ale ma słabe opinnie więc zwrócę.

Wygląda ładnie, ALE oblicz sobie dobrze ile miejsca będziesz potrzebował na piec, żeby wszystko się zmieściło. Średnica kopuły wewnątrz plus szerokość ścian kopuły, np. z połowy cegły szamotowej, mata ceramiczna - izolacja, beton perlitowy - izolacja. Ze zdjęcia wygląda, że miejsca starczy Ci na samą kopułę bez izolacji. Moja podstawa pieca ma 1,5 x 1,5m i wyszedłem na zero, choć ja dałem dużo b. perlitowego - 15 cm po obwodzie na matę ceramiczną. Można dać połowę tego i powinno być ok.

Średnica pieca 80cm zostaje mi po 20 cm z każdej strony- jedynie wejście bd musiał wyciagnac, ale to myślałem że jak bd robić wylewkę- wyciągnę ja trochę do przodu i obłoże szamotem. 

Drugi pomysł to wyciągnę cegłę o polowe- bd mieć miejsce aby oprzeć zbrojenie- dojdzie mi +6cm 

 

Zmiana planow- poprzedni łuk był za duży i za brzydki.
Pogoda nie dopisuje, ale dziś ruszyły prace na przód.
Pierwsze ładne łuki w życiu cieszą bardzo :)
Oby z piecem tak łatwo poszlo..

Panowie pytanie, obecnie palenisko wędzarni, ścianki boczne oraz ścianki pod grillem murowane są na zaprawę szamotową. Czy jak już zamknę od góry palenisko to czy sama komora wędzarni może być wymurowana na zwykłą zaprawę cementową ?? Środek wędzarni mam zamiar wyłożyć drewnem więc cegła raczej żadnej temperatury nie złapie.

Z tego co mi wiadomo, zauważalne zmniejszenie wytrzymałości zaprawy cementowej następuje dopiero po przekroczeniu temperatury 300 stopni. Nie ma więc przeciwwskazań, ale może właściciele wędzarni się wypowiedzą.

U mnie komorę wędzarniczą wymurowałem zwykłą zaprawą cementową. Dodawałem wapno, bo gdzieś wyczytałem, że likwiduje wykwity. Wykwity są, ale poza tym po jednym sezonie wszystko jest ok. Temperatura w środku nie przekroczy 100 stopni, więc myślę, że nie ma potrzeby użycia zaprawy szamotowej. U mnie jest bez desek w środku.