Pieco-grillo-wędzarka by Igorski

Cześć Wszystkim nazywam się Igor i właśnie zaczynam budowę :)
Mam kilka pytań i dobrze jakbym dodał zdjęcia, ale nie wiem jak , proszę o instrukcje :)

Witam.
Zapraszam do podzielenia się informacjami na temat swojego pieca. Można to zrobić tutaj, ale lepiej w postaci osobnego artykułu, którego szablon będzie widoczny po zalogowaniu się.

Aby dodawać zdjęcia w komentarzach lub na Forum wystarczy w okienku pod spodem zmienić format tekstu z "Czysty Tekst" na "Podstawowy HTML" Nowo zarejestrowani użytkownicy nie mają takiej możliwości. Już to Panu odblokowałem.

Wracając do paleniska wędzarni pod komorą pieca. Widziałem już takie rozwiązania. Dobrze byłoby zastosować wtedy warstwę izolacji w postaci luźno zasypanego keramzytu, oraz szczelinę powietrzną i np. niewielkie otwory wentylacyjne z tyłu pieca.

Przepraszam za opóźnienie, ale nie było mnie przez kilka dni.

Dziękuję za odpowiedź.

W weekend wykopałem miejsce pod fundament, niebawem będę zalewać. Tak to sobie wymyśliłem. Może ma Pan inne ciekawsze rozwiązanie ? Chętnie wysłucham :)

 

 

 

Witam, czego zamierzasz użyć jako izolację paleniska? Ja zastanawiam się nad płytą z włókien ceramicznych 5cm lub płytą krzemianowo wapniową również 5cm

Dziś wylałem fundament.

Poszło 31 worków cementu , nieograniczoną ilość piasku i żwiru ( nie wiem ile dokładnie, ponieważ dostałem to od kolegi więc pakowałem na przyczepkę "ile wlezie") na dnie plus po drodze wrzucałem gruz i inne metalowe elementy.

Fundament

 

Panie Administratorze, chciałbym prowadzić relacje z budowy , mogę prosić o przeniesienie do sekcji artykuły budowa pieca? :)

In reply to by igor142

Szablon artykułu jest od dawna gotowy. Po zalogowaniu widać go w menu z prawej strony. Może Pan rozpocząć pisanie otwierając go i klikając zakładkę Edytuj. Przeniesienie tematu Forum wraz z komentarzami nie jest obecnie możliwe, bo to inne kategorie wpisów. Mogę Panu natomiast przerzucić zdjęcia.

Tylko musisz mieć te 20 cm. z każdej strony.
80 cm. plus cegła 23 cm, plus wełna 10 cm, plus perlitobeton 10 cm. To musisz mieć conajmniej 125 cm.
Nie wiem ale ze dięcia nie wydaje mi się a żeby tyle było. Mogę się mylić.

Myślałem żeby dać połówki cegly, jak się nie zmieszczę mogę zrobić piec 75cm średnicy. 80 jak narysowałem na kartonie jest mega duża wg mnie. Kiedy piekłem pizzę w prostokątnym piecu( dużo mniejszym ) pizza była zadowalająca. Ja osobiście pięć potrzebuje głównie do pizzy.
Mysle, że wyciągnę trochę dalej fundament i zrobię wyciągnięte drzwiczki z kominem. Błąd w projekcie :((

Nie no połówka cegły wystarczy,wełna 5 cm.
Ja też fundament dolewałem bo zle policzyłem.
Narysuj krąg na środku 80 cm, i z każdej strony dookoła musi być co najmniej 20 cm luzu , plus trochę więcej z przodu na cegłę szamotową do obsadzenia dżwiczek 25 cm,

Na tym który jest wejdzie 80siatka plus ocieplenie. jedynie wyciągnę go troszkę do przodu na drzwiczki. Zrobię dokładny plan niebawem i dam Wam do sprawdzenia :)

Czy jest ktoś wstanie wysłać mi swój nr telelfonu bądź adres email- pozwoliłbym sobie zadzwonić, bądź napisać prywatną wiadomość- jestem laikiem , który miałby kilka głupich pytań dot. budowy. Jestem na etapie budowy gdzie mogę popełnić największe błędy, których nie bd dało się poprawić, a dzięki Waszemu doświadczeniu mogę ich uniknąć :)

SzkicDzięki za meila. Jak prawidłowo wykonać palenisko i komin dymny? Kupiłem rurę wraz z kolankiem fi 180 Palenisko zrobię z czerwonej cegły pod grillem. Jak, czym, ile cm i z których stron mam to zaizolować. Na dole tam gdzie będzie spadać popiół, zrobię cug- będzie ok? Czy rura do paleniska może wchodzić z boku? Palenisko będzie blisko- ok 60 cm od wylotu w wędzarni, komin dymny izolować, czy nie ma sensu w tak krótkim kominie ?

In reply to by igor142

Palenisko wędzarni zrób jak zamierzałeś z czerwonej zwykłej pełnej cegły na zaprawie glinianej albo jak wolisz szamotowej z cementem portlandzkim. kanał także możesz zrobić z cegły czerwonej,bez izolacji,jakieś 20x20 cm. Wędzarnie proponowałbym jednak z paleniskiem bezpośrednim,wtedy musiałbyś zastosować podwójny deflektor z blachy np wg pomysłu tego pana https://www.youtube.com/watch?v=IM92Pn-e5UU
I tu zaskoczenie,bo lepiej sprawdzają się wędzarnie drewniane,ale z cegły także może być,trzeba jednak ją dobrze wygrzać przed wędzeniem,co czasami nie jest proste,gdy wędzarnia jest na zewnątrz, a temperatura niska.

Co do pytań: paleniska i rur nie musisz izolować, popielnik do paleniska wędzarni nie jest potrzebny,palenisko zrób odpowiednio duże,rura może wychodzić z boku ale wylot dymu dobrze byłoby umieścić centralnie i z jakimś deflektorem do rozpraszania dymu.

Hmm jest to jakaś myśl, tak na prawdę najbardziej zależy mi na piecu- wędzarnia to taki smaczek - raz na jakiś czas coś uwedzic.

Na wylewkę położę cegłę z zaprawa szamotową i to bd podstawa paleniska, komin dymny wymuruje - coś ok dwóch cegieł po długości.

Wylewka po piec, grill i wedzarke ma mieć jakas pusta przestrzeń ? Ile zrobić cm i z czego najelpeiej aby dobrze zaizolować.

Jeżeli będziesz wędził okazyjnie i w dodatku nie planujesz wędzenia na zimno, to spokojnie możesz wybudować wędzarnię z paleniskiem bezpośrednim, a w zasadzie z pośrednim, ale umieszczonym pod wędzarnią i przedzieloną stropem z deflektorem. Ja mam murowaną komorę, dodatkowo ocieploną i wyłożoną od środka deskami. Super się rozgrzewa i trzyma stabilnie temperaturę nawet w zimie przy wietrznej pogodzie.

w0w1

w2

w3

 

 

 

In reply to by AndrzejZ

No wlasnie Ja tez jestem akurat przed rozpoczeciem budowy i może zasięgnę opinii . Ciekaw jestem jakie wymoary ma twoja wedzarnia. Ja zaplanowalem budowe w calosci z cegly klinkierowe ( chodzi mi tez o wyglad) jednak kiedys planowalem wybudowac wewnatrz ze zwyklej ceglyna tzw 6-ke potem cienka izolacja i klinkier od zewnatrz na 12-ke . Boje sie jednak że zabierze mi to od wewnatrz ok 12 cm a planuje wew ok 60. Co o tym sadzisz ? A moze jakis inny pomysl?

Piękne specjały i ładna budowla- mam nadzieje, że i moja taka będzie :)

Czy między stropem a paleniskiem ma być przerwa jakaś ? Palenisko będzie z czerwonej pełnej cegły.

Jeśli palenisko będzie bezpośrednie,pod komorą wędzarniczą,można palenisko zamknąć z góry na wiele sposobów. Temperatura w takim palenisku osiąga 300-400*C [przynajmniej tyle powinna,zależy nam na dymie a nie ogniu]. Można dopasować blachę nad paleniskiem z otworem dymnym, wylać płytę ogniotrwałą z betonu np BOS 145,lub najprostsza opcja i najtańsza: palenisko wedzarnicze zamykasz żebrowanymi prętami np 12 tki czy 10 tki [lub grube kątowniki} na to czerwona cegła z otworem dymnym. Ta ostatnia opcja była dawniej popularna,pręty żebrowane służyły jako podpórka palenisk i sklepienia wędzarni przydomowych z cegły. Cegły lepione na glinę [te wewnątrz pomieszczeń gospodarczych]. Przy okazjonalnym użytkowaniu nic się z nimi nie będzie dziać,a wymiana będzie prosta. Palenisko może wyglądać tak: oblicówka z cegły pełnej,a wewnątrz palenisko z czerwonej cegły murowane na wozówkę [czyli na "sztorc"] do wysokości sklepienia. Między oblicówką a wewnętrzną warstwą dajemy dylatację,czyli przerwę ok 1/2 -1 cm [do tego możemy użyć kartonu - po wymurowaniu,na świeżo wyciągamy karton,dylatacja zostaje]. Do wiązania czerwonej cegły możemy zastosować zaprawę szamotową z Portlandem lub zaprawę z gliny,wygodniej będzie użyć szamotowej ZZSz 0-2.

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Zrobie prawdopodobnie ostatnia zaproponowana możliwość. Jak dojdę z murowaniem do wędzarni i pojawia się pytania, pozwolę sobie zadać jeszcze kilka pytań w razie potrzeby. Życzę udanego weekendu :)

Firmy budujące piece do użytku komercyjnego zwykle wykorzystują lekki beton keramzytowy. W lżejszych konstrukcjach można użyć perlitowego, lub wermikulitowego. Keramzyt łatwiej kupić. Jest dostępny w marketach budowlanych. Pieca z izolacją keramzytową na portalu jeszcze nie mamy - a szkoda, bo to bardzo dobry materiał. Większość Użytkowników zadecydowało się perlit.
W moim piecu grubość dolnej warstwy izolacji odpowiada wysokości dwóch rzędów cegieł, czyli ok 13 cm.

Dziękuję za odpowiedź.
Mogę być królikiem doswiadczalnym- jak nie wyjdzię- wiem gdzie się zgłosić :)

Jaką proporcje Pan proponuje ?
Mam dostęp do dużej ilości tłuczonego szkła. Przyda się w tym przypadku?

To raczej nie jest miejsce na eksperymenty i trzeba stosować rozwiązania sprawdzone. Poniżej przykład budowy pieca do zastosowań komercyjnych, izolowanego lekkim betonem keramzytowym

https://www.youtube.com/watch?v=pXrQdkGuVBI

Trudno jednoznacznie stwierdzić, który z materiałów będzie najlepszy w piecu amatorskim. Każdy z nich ma swoje wady i zalety. 
Trochę poszperałem i większość znalezionych przeze mnie receptur na beton keramzytowy zawiera domieszkę piasku. To sprawia, że jest trochę cięższy i ma nieco gorsze właściwości izolacyjne. Posiada jednak lepszą wytrzymałość na ściskanie.

Dla porównania zestawienie właściwości lekkich betonów na bazie perlitu i wermikulitu.

1

Oba materiały świetnie izolują, ale było dla mnie zaskoczeniem, że beton wermikulitowy ma gorsze parametry wytrzymałościowe od perlitu. Znosi jednak wyższe temperatury i dlatego doskonale sprawdzi się lekkich piecach do pizzy, gdzie ma bezpośredni kontakt z płomieniem    
Perlit jest dość uniwersalny. Jeśli damy odpowiednią ilość cementu, uzyskamy wystarczającą odporność na ściskanie i dobrą izolację.
 
Ja nie dawałem tłuczonego szkła. Dawniej wykorzystywano je powszechnie do izolacji spodu komory od podłoża. Pozwalało ono też zgromadzić nieco ciepła. Dzisiaj mamy lepsze materiały.

 

Panowie wyciągnąłem 3 cm dalej ostatnie dwie cegły, aby mieć miejsce na zbrojenie. Zbrojenie 12' wymiar wylewki ok 140x140x15. Ile mnie więcej potrzebuje towaru aby zrobić wylewkę z karamzytem ?

Czy zbrojenie spokojnie na tym wytrzymy, czy lepiej jeszcze postawić słupek na środku?

Nie wiem czy dobrze się rozumiemy. Najpierw należy wykonać płytę żelbetową - czyli klasyczną kratownicę z prętów zbrojeniowych, zalanych betonem. Należy pamiętać, aby je nieco unieść. Dopiero na tym kładziemy wylewkę z lekkiego betonu perlitowego lub keramzytowego, która ma za zadanie izolować podstawę komory pieca.

Oparcie stropu na 3-centymetrowej półce to chyba trochę mało. Niby nazbiera się tego z 1300 cm kwadratowych. Nawet gdyby całość miała ważyć 700 kg, da nam to nacisk nieco ponad 0,5 kg/cm2 - w teorii bardzo niewiele, ale nie jestem pewien czy praktyce coś takiego się stosuje. Mogę się jednak mylić, najlepiej gdyby jakiś budowlaniec się wypowiedział.
Niezależnie od przeznaczenia pomieszczenia pod piecem, słup na środku zawsze będzie przeszkadzał. Może lepiej dostawić coś przy ścianach.

Dziękuję za poprawki laika jakim jestem. Dostawie słupki w rogach dla świętego spokoju, tak jak Pan mówi.

W takim razie ile cm wylać zwykłego betonu ?

Czy muszę odczekać zanim dobrze zastygnie wylewka aby móc wylać lekki betton?

Przepraszam jeśli zadaje głupie i powtarzające się pytania na forum.

Mając do dyspozycji 15 cm, zrobiłbym płytę na 9 i izolację na 6 cm. Podczas wylewania, szalunek płyty powinien być podstemplowany, aby nic się nie ugięło. Przez tydzień trzeba to polewać okresowo wodą, najlepiej wieczorem. Po upływie tego czasu strop jest już na tyle wytrzymały, że możliwe są dalsze prace.
Przepraszam za spóźnioną odpowiedź, ale przebywam obecnie poza domem i rzadziej korzystam z internetu.

B20 będzie się nadawał. Nie trzeba już nic dodawać. Należy jeszcze zwrócić uwagę, by kratownica z prętów zbrojeniowych nie leżała na deskach szalunku. Musi być nieco podniesiona. W czasie upałów można osłonić strop przed działaniem silnych promieni słonecznych, aby nie wysychał zbyt gwałtownie. Przez co najmniej tydzień płytę należy utrzymywać w stanie wilgotności polewając ją wodą.

Dziękuję, wskazówki wykonane.

Za tydzień wyleje izolacje.
Cały czas waham się nad użytym materiałem.

Co polecacie i w jakich proporcjach?

Średnica pieca wyniesie 80cm
Piec z połówek szamotowej.
Ile mniej więcej liczyć cegieł ?

Izolacja na podłoże - agroperlit 125 litrów z allegro (frakcja 2-6mm) i worek zwykłego cementu. Mieszaj tak, aby zużyć jeden worek cementu na 125 litrów perlitu. Dodawaj do mieszania wodę i trochę szkła wodnego, tyle żeby dało się połączyć składniki Wylej - wysyp, wyrównaj i masz tydzień przerwy. Potem możesz zacząć murować podstawę pieca z cegły szamotowej. Przy średnicy pieca 90 cm zużyłem ok. 140 cegieł.

Dzięki za odpowiedź.

Szukam cyrkla, który pomaga murować kopule pieca i nigdzie nie mogę znaleźć.
Może ktoś podesłać link, albo nazwę która muszę wpisać w wyszukiwarce. Z góry dziękuję.

Wydaje mi się, że na początku budowy natrafiłem na sklep internetowy , który miał to w ofercie. Teraz nie mogę znaleźć. Może ma to jakaś inną nazwę..

Jeśli jest tak jak mówisz, może ktoś kto skończył swój piec ma na sprzedaż?