Pieco-grillo-wędzarka by Igorski

Witam.

Chciałbym podzielić się z Wami budową :)

Jest to moja pierwsza praca murarsko-projektowa, więc liczę na Waszą pomoc i wwyrozumiałość-jesli mi się uda- każdemu również się uda :)

Jak na razie schnie fundament, w maju mam zamiar zacząć murować. Cegłę kupuje z rozbiórki. mam nadzieję , że efekt finalny bd bardzo zadowalający oko. 

Jestem kucharzem, więc chce duzo..

Tzn. miała być wedzarka, grill i piec, ale już mi świta dodatkowo blat grzewczy pod steki i palnik do tajskiej kuchni- myślę, że to bd ciekawy projekt.

Piec bd miał średnicę w środku ok 80cm.

Całość będę chciał zadaszyc, dodatkowo bd doprowadzony prąd i woda. 

Do tego ogród z palet , światełka i różne pierdoloty- tak żeby przyjemnie przy jednym posiedzieć :)

Trzymajcie za mnie kciuki :)

 

Szkic

.

Fundament

.

Fundament

.

fundament

 

 

.

Komentarze

Ostatnio mam mało czasu , a terminu gonia... Piec musi być gotowy do wypieku pizzy na 07.09!! 

Dziś troszkę murowalem, jutro również bede - może uda się zamknąć ?? :)) 

Piec

Wygląda dobrze. Nie śpiesz się. Pośpiech to zawsze zły doradca. Szczególnie przy łączeniu kręgu ponad łukiem drzwiowym z kopułą, trzeba mieć cierpliwość i dobrą diamentową tarczę, bo cięcia jest sporo a i pogłówkować trzeba.

Trochę z innej beczki.
Co polecacie jako blat roboczy do ogrodu.
Myślę o jakimś kamieniu, który do pizzy jest wskazany. Granit jest drogi, może jakiś zamiennik ?

Do pizzy niezastąpiony jest granit. Reszta blatu może być wykonana z innego materiału, np gresu, ale trzeba go układać na betonowej płycie Niedawno kupiłem w Leroy Merlin bardzo duże, wysokiej jakości płytki polerowanego gresu - jako końcówkę serii z rabatem 70 %.
Cena granitowych blatów kuchennych jest wysoka. Też zamierzam kupić sobie płytę 100x70cm do rozciągania pizzy. Pytałem w zakładzie kamieniarskim. Za popularny granit grubości 3 cm z zaokrąglonym przodem powiedziano mi ok 320 zł.

Dziś nastał piękny dzień. Piec został wstępnie ukończony, chce go jeszcze przeszlifować i dać jakiś malunek dla ozdoby. Nie jest może tak piękny jak Wasze piece. Ma kilka niedociągnięć które mam nadzieję nie wpłyną na funkcjonowanie owego kolosa. ważne, że zrobiony moimi rękoma, które nigdy wcześniej nie miały nic wspólnego z budowlanka. Otwieram piwo ! Wasze zdrowie chłopaki - bez Was pieca by nie było! 

Piec

In reply to by igor142

Bravo Ty, tak jak napisałeś. Najważniejsze że sam dałeś radę. Satysfakcja najważniejsza. Jeszcze większa będzie jak wyciągniesz pierwszą pizzę lub chleb. Wypal go powoli i do kucharzenia:) Pamiętaj o jakimś daszku nad kominem. Szamot nie lubi wody.

Prezentuje się dobrze, a po założeniu blatu jeszcze zyska na wyglądzie. Dopełnieniem całości byłaby kostka brukowa.
Zbudowanie tego wymagało wiele wysiłku, ale już niedługo będzie się można cieszyć efektami swojej pracy.

Na razie zrobię dach prowizorkę, w przyszłości chce zrobić altankę, a na ziemi podkłady kolejowe z parkietem. Czas pokaże co z tego wyjdzie. Jeszcze dużo pracy przede mną. będę relacjonować postępy na bieżąco.
P.s nie mogę doczekać się pierwszej pizzy, mam nadzieję , że będzie taka, że ludzią klapki spadną :)

Tylko nie podkłady kolejowe! One są nasączane olejem kreozotowym - substancją toksyczną, uznawaną też za rakotwórczą. Nie tak dawno w mojej okolicy, jeden z mieszkańców zrobił sobie mały skład takich podkładów. Gdy spacerowałem tam z psami w słoneczne dni, smród był nie do zniesienia. Podejrzewam, że interweniowali sąsiedzi, bo już ich nie ma.

Najlepiej mieć dwie łopaty. Pierwsza, wykonana z drewna lub aluminium o szerokości ok 35cm, służy do umieszczania pizzy w piecu. Prostokątne łopaty aluminiowe mają tę zaletę, że łatwiej je podsunąć pod pizzę przygotowaną na blacie.
Druga łopata powinna być ze stali nierdzewnej, w kształcie koła o średnicy 20 cm. Służy do obracania pizzy i wyjmowania jej z pieca.
Dawniej używałem tylko jednej, okrągłej łopaty z drewna, ale było z tym trochę kłopotu.

Szczotkę najlepiej kupić z włóknem kokosowym. Są jeszcze z włókna palmowego, ale strasznie drogie. Ja przez lata używałem szczotek ze słomy ryżowej, jednak nie polecam ich, bo bardzo szybko się zużywają.

Można zajrzeć do sklepu technica.pl, lub poszukać na Allegro.
Moją łopatę zrobił znajomy stolarz. Kosior, lub jak kto woli - pociosek należy wykonać samemu.

Zamówione. Czekam na przesyłkę i wstawiam pierwsza pizzę :)

Dziś paliłem ,ok 40min średni dużym ogniem. Zauważyłem , że komin dość mocno się grzejewppruwnaniu do reszty. Na zewnątrz pokazywał 54stopnie- w środku blacha była nagrzana do 240. Normalne, czy mam się czymś martwić ?

In reply to by igor142

A jak ma być inaczej jak ogień leci do komina,nagrzeje się i wystygnie, być może trochę popęka ,masz rurę i czymś oblepioną ?

Logiczne, ale bałem się ,że mocno łapie temperaturu ze względu na zbyt mocno wpuszczony komin do środka. Komin jest obłożony wata 2,5 , siatka, klej, tynk .

Ee,nie przejmuj się, ja mam ze starej, zardzewiałej rury grubościennej i pewnie nagrzewa się jak płyta kuchenna,
jak jest wata to może nie popęka, ale tak naprawdę to nie ma znaczenia,poza estetyką ;).

Dziś pierwsza pizza. Piec pięknie się rozgrzał , cała sądzą wypalona , spód 400-440 stopni. 

Ciasto na szybko 1.5 h ze względu później pory i małych dzieci. Powiem tak - to bd petarda :) jestem mega podekscytowany, emocje sięgały zenitu. Jutro mają przyjść łopaty, dziś było mi bardzo ciężko kręcić plackiem.

Pizza

Bardzo udany początek. Pizza pięknie się prezentuje, a w miarę nabierania doświadczenia można się spodziewać jeszcze lepszych efektów.
Nie dziwię się euforii, u mnie było podobnie. Minęło już kilka lat, ale wciąż sprawia mi to ogromną przyjemność i cały czas się uczę.
Bardzo się cieszę z Waszych osiągnięć. Porównując je z tym co znajduję w internecie, myślę, stanowią one czołówkę amatorskiego wypieku pizzy w naszym kraju.