cegły szamotowe

Witam Wszystkich,

zamierzam rozbudować moje zaplecze wędzarnicze o piec do pizzy. Sporo już wiem, ogólne założenia już są.
Sporo materiałów zamierzam zakupić w firmie vitcas, maja nawet zrobione zestawienie materiałowe
https://sklep.vitcas.pl/zestaw-do-budowy-pieca-chlebowego-i-do-pizzy.ht….

Zastanawiam się na kwestią cegieł. Cegły w ich ofercie są prawie dwa razy droższe od cegły z bricomana w klasie 1bs. Porównałem minimalne parametry wynikające z normy 1bs w stosunku do parametrów cegieł vitcas. Cegły vitcas mają lepsze parametry. Rozmawiałem telefonicznie chcąc uzyskać informacje u źródła, powiedziano mi że są odporiejsze na uszkodzenia. Moje pytanie jest następujące, czy warto dopłacić do tych cegieł???? Różnica na całości ok. 600zł. Z góry dziękuje za podpowiedzi.

Witam,

To są prawdopodobnie cegły Al-44/ST40, o podwyższonej zawartości tlenku glinu. Rzeczywiście mają lepsze parametry niż dostępne w marketach budowlanych cegły kategorii Bs. Chodzi tu o wyższą temperaturę pracy, większą odporność na ściskanie, porowatość i dokładność wymiarowania. Mają też większą gęstość, więc pewnie i przewodność cieplną.
Jeśli chodzi o wymienione na początku parametry, to piece chlebowe mają naprawdę niskie wymagania, zatem nie warto przepłacać.
Zastanawia mnie ostatni parametr. Przewodność cieplna podstawy pieca ma duże znaczenie podczas pieczenia pizzy. Jeśli będzie zbyt wysoka, to może palić spód. Ostatnio ten temat przerabiałem, bo w piecu elektrycznym mam postawę z płyt szamotowo-kordierytowych i pali niemiłosiernie. Trzeba je wymienić na coś lżejszego.
Podsumowując, w przypadku pizzy te lepsze cegły mogą się nawet spisywać gorzej niż zwykłe Bs, ale pewności nie mam. W każdym razie ja mam Bs z Castoramy i jestem zadowolony. Obecnie kosztują 5,50 za sztukę.

In reply to by Robert

dzięki za informacje. chwilowo mam podobne zdanie...

jeśli chodzi o palenisko to myślałem aby zrobić z takich płyt
https://sklep.vitcas.pl/plyta-szamotowa-paleniskowa-vitcas-.html
od przedstawicielki firmy uzyskałem informacje, że właściwości akumulacyjne są identyczne jak cegły pomimo różnicy w grubości. I są wytrzymalsze. Niestety na stronie brak jest detali odnośnie danych technicznych. I tu zaczynam się zastanawiać czy warto kombinować, biorąc pod uwagę opisane powyżej doświadczenie, ponieważ piec ma służyć głownie do pizzy. Dużą zaletą wydaje się być prostota w ułożeniu paleniska jak również idealnie równa powierzchnia.