Prosty chleb pszenno-żytni.

Kategoria

Z powodu zakazu palenia drewnem musiałem się przestawić na pieczenie chleba w piekarniku. Na razie wykorzystuję szklane naczynie żaroodporne, ale kupiłem też gliniany garnek rzymski i gar żeliwny. Chciałbym uzyskać warunki podobne do tych, jakie panują w komorze pieca.

Poniżej przepis na prosty chleb drożdżowy, który łączy w sobie lekkość ciasta pszennego i walory zdrowotne chlebów żytnich. Na zdjęciach można zobaczyć efekty kilku wypieków.

Składniki

Mąka pszenna typ 750 - 400g
Mąka żytnia typ 720 -400 g
Woda 500g
Drożdże - 30g
cukier - 1 łyżeczka
sól - 2 łyżeczki

Do szklanki wsypuję łyżkę mąki zalewam wodą, następnie rozpuszczam w niej drożdże i cukier.
Gdy fermentacja ruszy łączę wszystkie pozostałe składniki i zagniatam ciasto przez kilkanaście minut.
Umieszczam je następnie w pojemniku pod przykryciem na ok 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
10 minut przed planowanym końcem rozrostu wkładam do piekarnika puste naczynie żaroodporne, ustawiam termostat na 210 - 220 stopni. Grzałki górna i dolna.
Wyjmuję ciasto, formuję bochenek i przykrywam lekko zwilżoną ścierką na ok 20 minut.
Wyciągam rozgrzane naczynie z piekarnika (konieczne oczywiście rękawice
kuchenne). Umieszczam w nim bochenek i ostrym nożem nacinam powierzchnię.
Naczynie zamykam i wkładam do piekarnika.
40 minut później zdejmuję pokrywę i piekę jeszcze 20 minut.
Gotowy chleb układam na kratce do ostygnięcia.

Komentarze