Budowa pieca chlebowego w Wolinie

Pierwszy etap to fundamenty powierzchnia 130x155, wysokość 35 cm.

Wykopy

 

.szablon..

Przygotowany szablon o średnicy 80 cm i wysokości około 38cm.

Zaczynam!!!

 

sklepienie

Pogoda dopisuje, ale powiem szczerze, że ze sklepieniem troszkę się pomęczyłem cegły nie chciały się trzymać kupy, musiałem stosować ręczne zaciski bo inaczej wszystko by się rozjechało. No i cegła miała być super, ale przyjechała na palecie i okazało się podczas roboty, że dużo jest popękanej i przepalonej.

przed zalewaniem stropu

koniec murowania

Dzień coraz dłuższy, dzisiaj ruszam z szalunkiem i zbrojeniem pod strop a jutro zalewam, grubość tak jak kolega Listman 8 cm. myślę, że to wystarczy? 

zbrojenie

strop

Wczoraj wieczorem udało się zalać strop cement +piasek+ woda+drobny żwirek, proporcje 1:3

izolacja

Niestety nie dodałem plastyfikatora do izolacji (perlit 125kg +cement 25kg i woda na oko) i trochę popękało, przestroga dla innych. Trochę było mało więc na rogach dałem wypełnienie cegłą czerwoną i do środka jakieś 10 butelek po Koźlaku.

na sucho

Dzisiaj 06.04.2019r. zaczynam ciąć cegłę szamotkę, mozolna praca. Cegła trochę brudna bo leżała bez przykrycia( darowanemu koniowi nie zagląda się w pysk).

 

klejenie

Pogoda kiepska ale powoli idzie do przodu.!!!

 

komin

Zamontowałem komin z rury kwasoodpornej Fi 125 dł. 1m. myślę że wystarczy, w poniedziałek bedę zamykał pierścień kopuły z wsadem trochę się obawiam jak to połączyć.

w końcu zamknąłem

W końcu zakończyłem budowę kopuły, teraz niech sobie schnie za chwilę wstawię do środka świeczkę niech sobie troszkę osusza i biorę się za izolację.

Komentarze

Mam dwa pytania (jestem w trakcie projektowania mojego pieca połączonego z wędzarnią):

1) Na ile warto budować kopułę zamiast prostopadłych ścian i sufitu? Wiem, że odległość od ciepła w przypadku kopuły jest lepsza, ale jest to dużo dużo trudniejsze, stąd moje pytanie.

2) Czy wyprowadzenie komina do drugiej komory (wędzarni) z takiego pieca ma sens?

Sklepienie kopułowe jest nieco trudniejsze w wykonaniu, ale lepiej znosi rozszerzalność cieplną materiału. Ryzyko pojawienia się pęknięć i że jakaś cegła wypadnie jest tu mniejsze. Kopuła ma też bardziej równomierny rozkład promieniowania niż sklepienie kolebkowe. Poza tym, w takim piecu wygodniej piecze się pizzę.
Nie ma się czego bać - ta konstrukcja tylko z pozoru wydaje się trudna technicznie. Poza jednym zdunem, wszyscy tu jesteśmy amatorami, a mimo to daliśmy radę.

Co do wędzarni - uważam, że lepszym rozwiązaniem będzie osobne palenisko. Dym z pieca w naturalny sposób kieruje się ku górze, zatem komora wędzarnicza musiałaby znajdować się dość wysoko. Widziałem już takie konstrukcje, ale były dość niewygodne w obsłudze.

In reply to by Robert

Wielkie dzięki. Gdy będę miał szkic mojego projektu, podzielę się z Wami - będę wdzięczny za opinie. Co do kopuły - znalazłem już nawet gotowe kształtki szamotowe w rozsądnej cenie (okolice 120 zł/element, potrzeba 3-4). Ale chyba spróbuję sam.