Piec w ogrodzie ( Wieliczka)

Zaczynam budowę pieca w ogrodzie i mam parę wątpliwości.

Postument jest prawie gotowy  i wacham się czy wylać płytę? Czy ułożyć cegły między teownikami (takie rozwiązanie było w piecu który rozebrałem) na to coś w rodzaju pustaka pianowego (bardzo lekkie) i potem na cienkiej zaprawie płyty szamotowe. Przy założeniu że dno pieca bedzie około 105 cm nad ziemią jest jeszcze jakieś 10 cm do wykorzystania.

 

teownik

ten zestaw wylądować miał by w tym miejscu opatry na tych cegłach k3

podparcie

 

Wybrałbym żelbetowy strop. Zbrojona płyta stanowi lepszą podstawę pod kopułę, która przecież waży kilkaset kilogramów. Mniej się ugina i na pewno nie rozejdzie się na boki.
Widziałem już konstrukcje na teownikach. W jednym piecu, bezpośrednio na nich położono cegły szamotowe, stanowiące dno komory. Nie polecam jednak takiego rozwiązania.

Pozdrawiam sąsiada. Ja mieszkam na granicy Krakowa i Wieliczki.

Wylałem zatem płytę, poszło bardzo sprawnie, za parę dni dalsze prace.

zbrojeniepłyta

I teraz planuję ułożyć na tej płycie te cegły( wygląda że to są cegły perlitowe).Czy taka warstwa wystarczy jako ocieplenie spodu, czy powinienem coś dołożyć.

Robert mieszkam w Dobranowicach, zapraszam na piwo po sąsiedzku.

Taka izolacja powinna wystarczyć. Można też ułożyć cegły podwójnie lub na rąb, ale wtedy podstawa pieca się podniesie. Najlepiej by była na poziomie łokcia. Gdy jest za wysoko, obsługa staje się mniej komfortowa.

Nie czytałem tej książki, ale w sieci dostępne są jej fragmenty. Jeden był nawet przytaczany przez zaniepokojonego Forumowicza. Dotyczył aspektów prawnych - pozwolenia na budowę pieca ogrodowego. W naszym kraju na szczęście nie jest ono wymagane, ale książka jest tłumaczeniem z niemieckiego.
Spis treści prezentuje się ciekawie. Na pewno znajdzie się tam przydatne informacje.

Dziękuję za zaproszenie. Chętnie skorzystam - może przy pierwszym rozpalaniu pieca.

Płyta podeschła to jadę dalej z robotą, ułozyłem cegły perlitowe za dedykowanej zaprawie zlpc żeby uniknąć mostków termicznych i na to przykleiłem płyty szamotowe. Przymierzałem się do kopuły w kształcie koła o srednicy metra, ale wydała mi się za mała i ją przedłużyłem

.komora

 komora

Po przedłużeniu komora będzie miała 100x115cm. Zastanawiam się nad wysokością stropu... z klinów ułozonych na sucho które posiadam wychodzi średnica około 80 cm czyli wysokości miałbym ponad 40 cm. Czy to będzie ok?łuk

Cięcie szamotu nie należy do łatwych :) Zużyłem 4 metalowe tarcze na pierwszych trzech warstwach. Teraz próbuję ciąć zwykłymi korundowymi i wychodzi na to że to będzie bardziej ekonomiczne. Zakładam na małą szlifierkę tarcze 180tki i tu bez okularów ochronnych się nie da.

tarcze

Tarcze diamentowe nie powinny zużywać się tak szybko - nawet te tanie. Z tego co pamiętam, jedną tarczą za ok. 40 zł zrobiłem cały piec. Podobny problem był już zgłaszany przez naszego Forumowicza. Proszę przeczytać ten wątek:
https://piecchlebowy.pl/comment/1378#comment-1378

Przy tej powierzchni paleniska odpowiednie byłyby rury kominowe ze stali żaroodpornej, średnicy minimum 180 mm. Można do nich dokupić szyber wewnętrzny za ok 100 zł. Trzeba tylko zwrócić uwagę, czy nie ma wycięcia na klapce zamykającej. W przypadku szybra żeliwnego, problemy ze szczelnością nie występują. Trochę trudniej go zamontować. Jest dość wyeksponowany i jego widok niektórym przeszkadza.

Jesli chodzi o ciecie szamotu to zauwazyłem że im bardziej szamot czerwony tym trudniej go przeciąć i odwrotnie im jaśniejszy tym łatwiej. Moje cegly pochodzą z odzysku i zdarzają sie takie w których po dotknieciu tarczą tnącą pojawia się jakby szlaka i lecą iskry.Cięcie

In reply to by Yanek

Część moich cegieł też była ze starego pieca. Takie używki są bardzo twarde. Z jednej strony to dobrze, bo są trwalsze niż nowe, ale cięcie ich to masakra. Iskry to jedno, dodatkowo bardzo szybko nagrzewa i zużywa się się tarcza. Ratuj się wodą i rób przerwy. Problem jest na tyle duży, że kilkanaście cegieł po prostu nie dało się przeciąć, więc dokupowałem nowe.Wychodzi taniej niż kupowanie nowych tarcz.

In reply to by Yanek

W zupełności wystarczy, u mnie jest 10x14 cm i daje radę. Zasuwa, przy tym rozmiarze jest konieczna, żeby zatrzymać ciepło podczas pieczenia. Rurę najlepiej kwasową, bo zwykła zgnije i trzeba będzie piec rozbierać i wymieniać.

Kilka dni temu dokończyłem komorę pieca teraz będę montował szyber i czekam na matę ceramiczną ktora ma posłużyć jako dylatacja miedzy szamotem a perlitobetonem

Szyber

PPi

Piec

Wewnątrz

Fajnie tak zbliżać się do końca z robotą, mam taki sam szyber, wcinałem się w cegłę szamotową i podklejałem silikonem kominkowym 1200'C. Tylko początek komina wyciągnięty miałem z szamotu do wysokości stropu kopuły.