Docieplenie podstawy pieca

Cześć. Jak część ludzi w tej grupie przymierzam się do budowy pieca do pizzy w ogrodzie. Obecnie póki jeszcze zimno to nie biorę się za budowanie tylko zbieram informacje jak to zrobić dobrze, żeby nie popełnić błędów. A także zbieram materiały do budowy, mam już cegłę rozbiórkową na podstawę, drzwi do pieca zrobiłem oraz łopatę do pizzy.
Chciałbym zapytać czy mogę w ten sposób docieplić podstawę pieca, tj. Wyleję beton zazbrojony, na to będzie ułożona cegła szamotowa. Czy mogę ocieplić ten wylany beton od dołu styropianem lub wełną? Może tak być czy izolacja musi być pomiędzy wylanym betonem a cegłą szamotową? I jeszcze jedno to jaka średnica kopuły pieca jest odpowiednia żeby wygodnie upiec pizzę (żeby było miejsce na rozgarnianie żaru i aby wygodnie obracać pizzą w środku? A jaka może być
minimalna średnica? Dziękuję za wszelkie informacje jakie już wyczytałem i za odpowiedź na moje pytania. Pozdrawiam

80 cm średnicy wewnętrznej wydaje się wartością minimalną, gdy chcemy palić ogień z boku w trakcie pieczenia pizzy. Mamy na portalu mniejsze piece, lecz wtedy trzeba palić z tyłu - co jest mniej korzystne.
Temat izolacji spodu był już tu wielokrotnie poruszany. Cegły nie mogą leżeć bezpośrednio na betonie, ze względu na zbyt dużą pojemność cieplną takiego rozwiązania i ryzyko pękania zbrojonej płyty.

In reply to by Robert

Witam ponownie.
Przyznaje, że poprzedni post za szybko napisałem (po przeczytaniu kilku relacji z budowy).
Po prześledzeniu wszystkich relacji (a także komentarzy do nich) z działu "piece ukończone" oraz "piece w budowie" wydaje mi się, że wiem jak wykonać taki piec. Pozwolę się podzielić planem wykonania i na końcu zadać kilka pytań.
1. Wyleję ławę a na tym postawię mury z cegły rozbiórkowej.
2. Następnie płyta zbrojona około 10 cm.
3. Izolacja z perlibetonu też około 10 cm.
4. Rząd cegieł szamotowych na płasko, klejone także cienko pomiędzy cegłami(zaprawa szamotowa z cementem portlandzkim). Średnica kopuły 80-90.
5. Kopuła i łuk/wejście do pieca z szamotu.
6. Izolacja z maty ceramicznej 5cm i na to siata.
7. Warstwa perlibetonu 5 cm. Kopuła pomalowana jakoś farbą elewacyjną.
8. Komin z cegły szamotowej. A w nim szyber.

Pytania:
1. Jaka frakcja perlitu jest najlepsza?
2. Komin i łuk będą z cegły szamotowej odsłonietej (nie wiem czy zrobię zadaszenie nad piecem) i będę chciał to zabezpieczyć środkiem do impregnacji cegieł, zapobiegającym przed wnikaniem wilgoci i brudu. Czy to zabezpieczy dobrze cegły?
3. Czy dać izolację z foli aluminiowej pod podstawę pieca oraz na matę ceramiczną? Wydaje mi się, że to by fajnie dodatkowo spowolniło wychładzanie pieca.
4. Czy kopuła może być elipsą? Ponieważ sposób w jaki chcę ustawić piec umożliwia mi rozciągnąć go troche na boki (z tyłu i przodu niestety nie będę miał miejsca, a takie ustawienie umożliwi wygodną obsługę pieca).
Chyba wszystko na ten moment.
Pozdrawiam
PS. Naprawdę świetne piece Panowie zbudowaliście.

Podstawa kopuły może być elipsą. Kolega Yanek wydłużył komorę swojego pieca, żeby dzik mu się do środka zmieścił. Relacja z budowy znajduje się na Forum. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby rozciągnąć piec na boki. Przyznam, ze to nietypowe rozwiązanie, ale będzie się wygodniej pizzę piekło.
Najlepiej użyć perlitu EP180, o maksymalnej wielkości ziaren 2-3 mm. Folia aluminiowa nie jest potrzebna.
Na zewnątrz można zastosować nieco grubszą warstwę perlitobetonu. Będzie miała większą wytrzymałość, dodatkowo poprawi to izolację.
Kominów narażonych na działanie czynników atmosferycznych nie buduje się z szamotu. W takim przypadku warto rozważyć użycie cegieł klinkierowych.