Modyfikacja piecyka Optima Pizza Express Napoli

Tak jak zapowiadałem, przedstawiam relację z modyfikacji mojego piecyka elektrycznego Pizza Express Napoli, oraz przydatne informacje.

Zaczynając od początku.. Po zakupie powyższego piecyka zauważyłem, że górna grzałka jest zdecydowanie zbyt słaba, przez co góra pizzy wypiekała się dość blado, podczas gdy spód wyglądał całkiem nieźle. Producent piecyka zaleca czas wypieku 4-5 minut, co jest zbyt długim czasem. Po wielu eksperymentach udawało mi się zjechać do ok. 3 minut, ale i tak rezultaty mnie nie zadowalały. Postanowiłem więc poszukać informacji na temat modyfikacji tego piecyka, które by pozwoliły zrobić z niego pełnowartościowy piec do pizzy, porównywalny z tymi opalanymi drewnem. Po niedługiej kwerendzie w sieci, trafiłem na pewne włoskie forum miłośników pizzy, na którym znalazłem obszerne informacje na temat modyfikacji. Tam chłopacy modyfikują różne piecyki, nawet chińskie podróbki, choć z tymi chińskimi jest większy problem, gdyż są zrobione z mniej wytrzymałych termicznie materiałów.  
Podstawową modyfikacją jest oczywiście zmiana górnej grzałki. Na powyższym forum, do niedawna, jeden z użytkowników sprzedawał specjalnie przygotowane górne grzałki pod te piecyki, o mocy 1200 W i 1400 W (oryginalnie jest zainstalowana grzałka 600 W). Zamówiłem więc grzałkę 1400 W. Zmiana grzałki na mocniejszą wiązała się z dodatkowymi zmianami, które przedstawiam w poniższych krokach:

- Usunięcie blokady na termostacie, co pozwala ustawiać piec na wyższe temperatury.
- Przeniesienie lampki termostatu z górnej pokrywy do plastikowej nogi pieca, w celu zabezpieczenia jej przed stopieniem (temperatura obu pokryw wzrasta do około 170 stopni na zewnątrz)
- Zaizolowanie grubą folią aluminiową kopuły dolnej i górnej, w wewnętrznej przestrzeni każdej z kopuł.  
- Dodanie koszulek termicznie izolujących na wszystkie przewody wewnętrzne pieca.
- Zamiana bezpiecznika termicznego z oryginalnego 190 stopni, na nowy 250 stopni.
- Zastosowanie podkładek z fibry na styku plastikowych nóżek z kopułą, na styku gniazda zasilającego z kopułą oraz na styku plastikowego uchwytu przedniego z kopułą. Górny, centralny uchwyt jest wykonany z ebonitu więc nie wymaga podkładek izolujących.
- Ostatnia modyfikacja to moje autorskie rozwiązanie (z perspektywy czasu stwierdzam, że nie potrzebne).. W pierwotne miejsce lampki zainstalowałem przełącznik odcięcia dolnej grzałki, czasem się przydaje gdy kamień znacznie przekroczy 400 stopni i jest potrzeba szybkiego zbicia temperatury. Ten przełącznik musiałem także modyfikować, tz. dorabiać mały element wewnętrzny z ebonitu gdyż plastikowy się topił.    

Na wspomnianym forum, ludzie instalują również dłuższy uchwyt, dla oddalenia dłoni od rozgrzanej kopuły. Widziałem tam także osobne, wyprowadzone na zewnątrz, panele z potencjometrami do sterowania temperaturą poszczególnych grzałek, zrobione ze ściemniaczy elektrycznych. Wg. mnie nie jest to konieczne.

Po powyższej modyfikacji uzyskałem w końcu to czego oczekiwałem. Teraz temperatura górnej kopuły od środka, oscyluje około 500 stopni C, natomiast temperaturę kamienia dość łatwo można ustalić na około 400 stopni. Czas wypieku w granicach 70-90 sekund. Pizza po wypieku wygląda praktycznie jak z pieca opalanego drewnem, smakuje także doskonale. Czas rozgrzania pieca to około 10 minut. 

Poniżej zamieszczam fotografie wypieczonej pizzy oraz samego piecyka po modyfikacji, a także linki z wątkami dot. modyfikacji z wyżej wspomnianego forum.

https://laconfraternitadellapizza.forumfree.it/?t=75211936
https://laconfraternitadellapizza.forumfree.it/?t=71820720#entry584450120
https://laconfraternitadellapizza.forumfree.it/?t=76209039
   

PS. Jeśli kamień w piecyku jest brudny od przypaleń, wystarczy termostat piecyka ustawić na maksimum, na około 20 minut, po tym czasie wysoka temperatura wypali wszystkie plamy do czystego. 

Uwaga. Wszelkie modyfikacje robisz na własną odpowiedzialność. Jeśli nie znasz podstaw elektryki/mechaniki nie podejmuj się modyfikacji.

Komentarze

Cześć, wszystkim widzę że temat głównie dotyczy caliente, mam takie pytanie, czy Caliente najlepiej nadaj sie do modyfikacji, czy lepiej wtbrać G3 ferrari, lub Optima Electra ? a może te dwa nie wymagają tylu czynności? ma ktoś doświadczenie z innymi pecykami? :)

In reply to by Dixev

Piecyk Caliente nie był tu omawiany. Na Youtube są prezentowane jego modyfikacje, polegające jedynie na podkręceniu termostatu. Prawdę mówiąc, niewiele to daje. Dopiero zastosowanie mocniejszej górnej grzałki przyniesie widoczne efekty.
Grzałki w piecyku mogą być połączone równolegle (Optima Electra) lub szeregowo (G3 Ferrari i prawdopodobnie Caliente). To drugie rozwiązanie jest do zmodyfikowania bardziej uciążliwe. W praktyce najkorzystniej dołożyć drugą grzałkę (zasilaną napięciem 230V), obok już istniejącej.
W przypadku równolegle połączonych grzałek, wystarczy wymienić górną na mocniejszą.
Kwestia termostatu i bezpiecznika termicznego we wszystkich urządzeniach wygląda podobnie.

Czy któryś z szanownych kolegów którzy wymienili oryginalne grzałki na mocniejsze miałby może odstąpić grzałkę 600-700w 220v??? Chciałbym zmodyfikować G3 Ferrari górną grzałkę 1300w 220v już zakupiłem ale potrzebuję wymienić również dolną tak aby obie były na 220v a z tego co wiem grzałki w Optimie i Ferrari są takie same.

Właściciele zmodyfikowanych piecyków Optima zapewne będą chcieli zostawić sobie górną grzałkę jako zapasową na wypadek awarii grzałki dolnej. W takim wypadku warto zapytać w firmach oferujących grzałki do modelowania np. "egrzalki.pl" lub "gwarant.czest.pl". Cena nie powinna przekroczyć 60 zł plus koszty wysyłki. Ręczne wygięcie jest proste. Ewentualne nierówności pod płytą ceramiczną nie będą widoczne

Witam,

Chciałbym kupić taki piec ale już po przeróbkach bo sam nie potrafię go przerobić a jestem maniakiem pizzy. Czy podjałby się Pan odpłatnie takiej przeróbki? Proszę o kontakt m_domaradzki@wp.pl

Padły zapytania o możliwość modyfikacji innych piecyków.. Jeśli chodzi o kwestie elektryczne, odpowiedział na nie wyczerpująco Robert. Ja dodam od siebie, że istotnym warunkiem jest odporność materiałowa piecyka na wysokie temperatury. Piecyki Optima są produkowane we Włoszech z dość dobrych materiałów. Z tego co czytałem, inne piecyki, produkcji chińskiej, mogą być mniej wytrzymałe na temperatury.

Po prawie dwóch latach, dość intensywnej eksploatacji mojego piecyka, stwierdzam, że co kilka miesięcy muszę go naprawiać, właśnie ze względu na przepalanie się przewodów lub nadtapianie plastikowych elementów. Ostatnia usterka to stopione gniazdo zasilające ale i plastikowe nóżki boczne, też się ukruszyły w miejscu zawiasu. Ogólnie, obie czasze i grzałki są nie do zdarcia, ale z pozostałymi komponentami, co jakiś czas są kłopoty. Teraz czeka mnie gruntowna wymiana niektórych detali i wymyślenie trwalszych rozwiązań, tak więc modyfikacja takiego piecyka to nieustanne poprawianie. Być może, za jakiś czas, się ono skończy, wtedy napiszę o mych rozwiązaniach.

Mateo777: Tak jak pisałem we wcześniejszym z postów, nie podejmuje się modyfikacji piecyka na zamówienie.

a powiedzcie mi czy taka grzalka na gore bedzie ok? srednica 20cm, 2000w

grzalka 2000w

In reply to by minerek

Nic z tego nie będzie. Ta grzałka ma długość ok 63 cm. Średnica rurki prawdopodobnie 8,5 mm (jeśli jest inna proszę sobie przeliczyć samodzielnie wg podanego poniżej wzoru).

3,14 x 63 cm x 0,85 cm = 168 cm2

Dzielimy moc przez powierzchnię:

2000 W / 168 cm2 = 12 W/cm2

i mamy ponad dwukrotne przekroczenie normy. Dla grzałek do powietrza stojącego producenci podają maksymalne obciążenie powierzchniowe ok 5 W/cm2.

Najlepiej kupić sobie grzałkę miękką do formowania. Do modyfikacji piecyka wystarczy 1300 W. Kosztuje 60 zł. Ma długość 140 cm i 7 mm średnicy.