Budowa pieca

Narażone takie coś ubobilem przy budowie kopuły trzeba będzie się przykladac :)

Witam Rozpocząłem pracę budowy pieca gdzieś w maju aktualnie jestem na etapie izolacji z perlitobetonu. Na trop tego forum trafiłem poprzez piec Roberta i się nim wzorowałem. Plyta wylana na 130x130 wymurowana cegłami z odzysku i stropik wylany 125x125. Aktualnie wylewany będzie perlitobetonu i mam dylemat czy dodać trochę cementu górkal 40. Chciałem podmurowac cegły tym cementem i dodałem trochę do zaprawy to w ciągu 20 minut to skala się zrobiła a po nałożeniu jednej cegly nie mogłem już murować do wywalenia zaprawa :) ciekawe jakby dodał do tego perlitobetonu jakby to wyglądało :)

Po pierwszym rozrobieniu zaprawy z perlitu i cementu w wannie dodawałem w kalfasie cement górkal zaprawa odrazy nie wiązała jakoś to szło ale przy dorabianiu izolacji już było ciekawie rozrobilen 20 l perlitu 4,5 kg cementu i koło kilograma górkal 40 następnie dodałem wodę i zaprawa wiązała bardzo szybko obróciłem się być umyć ręce a tu skala zaczyna się robić było ciekawie :)

Górkal wiąże błyskawicznie. Przy pierwszym z nim kontakcie też miałem pół wiaderka zaprawy do wyrzucenia. Myślę, że uzupełniona warstwa będzie się trzymać. Została wylana na w miarę świeży beton perlitowy. Poza tym, znajdzie się pod cegłami szamotowymi.

W trakcie budowy kopuły nie polecam używania Górkalu. Lepiej wykorzystać tradycyjną zaprawę szamotową z dodatkiem cementu portlandzkiego. Jest bardziej elastyczna. W trakcie wysychania powstają wprawdzie rysy skurczowe, ale można je zalepić.
Na łuku nad otworem wsadowym mam cegły ułożone na Górkalu z piaskiem i z biegiem czasu spoina trochę się kruszy.

Ogólnie mam dylemat jak kłaść cegły czy połówki czy całe ciekawe czy zdaje egzamin 2x grubsza ścianka widziałem ostatnio wypieki chleba u kogoś kto robił 2 x grubsza ściankę i ładnie to wyglądało tutaj z forum kogoś piecyk :)

Zdecydowana większość pieców na tym portalu ma kopułę z cegieł ułożonych ba płask (ok 12 cm grubości). Taka konstrukcja lepiej sprawdza się przy pieczeniu chleba. Jeżeli chcemy mieć piec głównie do pizzy, można zrobić cieńszą ścianę. Pozwoli to skrócić czas rozgrzewania i zmniejszy ilość zużytego opału.

Listman robił 23 tylko jakbym zrobił 23 to by średnica pieca była około 70 tak więc zrobię 12 cm
Pytanko jeszcze po jakim czasie można kleić na izolacji coś ?:)

Jakie ma znaczenie średnica wylotu komina ? Na vitcasie wylot jest o średnicy 100 wystarczy taką średnica ?

Jeśli komin będzie za mały, część spalin może się wydostawać otworem wsadowym, powodując okopcenia. Średnica 100 mm to raczej niewiele, zwykle przyjmuje się 150. Z drugiej strony, Vitcas to znany producent. Być może uznali że w niewielkim piecu do pizzy tyle wystarczy. Trzeba przyznać, że ten ich komin, ze zintegrowanym szybrem prezentuje się świetnie.
Wracając do poprzedniego pytania, Na izolacji z betonu prelitowego można układać cegły po tygodniu. Ponieważ tutaj była zastosowana dodatkowa warstwa, wolałbym poczekać nieco dłużej.
Jeśli chodzi o kopułę szamotową - przyjmujemy zasadę, że podajemy grubość pojedynczej ściany. W przypadku ułożenia cegieł "na rąb", jak ma to miejsce w moim piecu otrzymujemy ścianę 6,5 cm. Listman ma cegły ułożone "na płask", co daje ścianę o grubości ok 12 cm.

Przemyślałem sprawę i zrobię średnicę 200 będzie pewniej :) poprzymierzalem trochę jak zrobić podstawę kopuły w poniedziałek albo we wtorek przyjdzie cement to biorę się za klejenie :)
A nie dodawać już do zaprawy szamotowej i cementu portlandzkiego szkła wodnego ?

Zdecydowałem się że będę robił ściankę 12 cm :)
Ogólnie to ta izolacja to taka trochę kauczukowata specyficzna w dotyku a twarda jak skala może. Przez ten górkal taka dziwna może

Trochę pokleilem podłogę myślałem że wszystko będzie sprawniej szło ale trochę schodzi z tym klejeniem i układaniem fuga wyszła trochę za gruba ale i tak nie jest najgorzej mogłem trochę inaczej zacząć pracę ale to człowiek uczy się na błędach :)
mam pytanko czy przykrywać podłogę czymś żeby deszcze nie padał na to ?

Mam pytanko czy rura ma być żaroodporna czy wystarczy sama kwasoodporna ?
Wie ktoś czy można dociac sobie tą rurę i szyber zamontować ?:) Czy lepiej kupić 0,5 m rury szyber i kolejna rurę ?:)

Kiedyś już na ten temat dyskutowaliśmy. Początkowo wydawało mi się, że lepsza będzie stal żaroodporna 1.4828. Problem w tym, że ma ona ma mniejszą odporność na korozję i z biegiem czasu mogą się na niej pojawić rude plamy.
Kominy kwasoodporne nie korodują, lecz przeznaczone są do odprowadzania spalin z kotłów gazowych, gdzie temperatura jest niższa.
Jak pokazują przykłady pieców naszych Forumowiczów, rura kwasoodporna daje sobie radę. Blacha na wolnym powietrzu dobrze oddaje ciepło. Gdyby to był komin dwuścienny z izolacją, to stal kwasoodporna zapewne by popłynęła.

Lepiej zrobić wyższe sklepienie czy odrazu zacząć zamykać ? Ciekawe czy różnica w nagrzewaniu jest ?

Docinam cegły i niedługo coś będę kleił te cegiełki zostało około 60 cegieł 11 idzie na jedno piętro 2 piętra raczej będę robił na prosto i później zamykam kopułę na koło wacham się czy kombinować z zaprawa czy robić jak większość na forum :)

Bo jak dodam na 2 kg 300 ml szkła i 300 wody to za rzadka jest to dodaje trochę cementu portlandzkiego zaprawa jest trochę inna 

Mam jeszcze cement górkal 40 i jeszcze cement pprtlandzki biały 52,5 ale to do fugi ciekawe jakby to było jakby się jakieś mieszanki porobiło nie było by problemu albo jajek że cegła wpadnie raczej po gorkalu to by wzmocniło bo mam trochę takiej zrobionej zaprawy z dodatkiem gorkalu i jest twarde i się nie kruszy  tylko ciekawe czy by urobil

Ciecie

to :)

 

Najważniejsze co się chce piec w tym piecu :) średnica to 95 cm wlot 47 cm a wysokość w najwyższym punkcie to się zobaczy wyciągnę w górę trochę kopułę jakby chciał wsadzić coś większego pewnie dłużej będzie się nagrzewał ale damy radę chyba to zrobić :)
Co do mieszania to najlepiej mi się robi jak zrobię zaprawę 3,5 kg szamotowej zaprawy 500lszkła 500 mlwody +szpachelka cementu portlandzkiego a jakby później dodawal do szybszego wiązania gorkalu po łyżce

Ogólnie to każdą chwilę wykorzystuje by coś porobić przy piecu aktualnie tne w klin szlifierka 115 tarcza duża poszła na gwarancję większość cegieł na pół i w klin 1-2cm na obrzeżach jest trochę cięcia ogólnie i nie wiem co z tym szybrem jak go zamontować zrobić zasuwe żeliwna i wmurować w między cegły czy rurę żeliwna 25 cm i na to rura zaroodporna :)
Na dniach podkleje to co pociąłem :)

Będzie pasował. Szyber żeliwny to bardzo dobre rozwiązanie. Jest trwały i zapewnia szczelne zamknięcie pieca. Wadą jest kłopotliwy montaż w porównaniu do obrotowych szybrów w rurze. Te ostatnie nie zawsze zamykają się całkowicie i ciepło ucieka. Wtedy trzeba je przerabiać.

kopula

Ogólnie żałuję że ciąłem w klin i nie dowiedziałem oraz nie sprawdziłem jak będzie pasowało najlepiej ale to człowiek uczy się na błędach i wygląda nie za bardzo z tą fuga do końca postaram się już ładniej to położyc ale zobaczymy jak wyjdzie 

Szyber zamówiłem ten 24x18 

Rura żaroodporna 150  1m i daszek na to 

Idzie mozolnie ale jakoś do przodu :)