Modyfikacja piecyka Optima Pizza Express Napoli

Tak jak zapowiadałem, przedstawiam relację z modyfikacji mojego piecyka elektrycznego Pizza Express Napoli, oraz przydatne informacje.

Zaczynając od początku.. Po zakupie powyższego piecyka zauważyłem, że górna grzałka jest zdecydowanie zbyt słaba, przez co góra pizzy wypiekała się dość blado, podczas gdy spód wyglądał całkiem nieźle. Producent piecyka zaleca czas wypieku 4-5 minut, co jest zbyt długim czasem. Po wielu eksperymentach udawało mi się zjechać do ok. 3 minut, ale i tak rezultaty mnie nie zadowalały. Postanowiłem więc poszukać informacji na temat modyfikacji tego piecyka, które by pozwoliły zrobić z niego pełnowartościowy piec do pizzy, porównywalny z tymi opalanymi drewnem. Po niedługiej kwerendzie w sieci, trafiłem na pewne włoskie forum miłośników pizzy, na którym znalazłem obszerne informacje na temat modyfikacji. Tam chłopacy modyfikują różne piecyki, nawet chińskie podróbki, choć z tymi chińskimi jest większy problem, gdyż są zrobione z mniej wytrzymałych termicznie materiałów.  
Podstawową modyfikacją jest oczywiście zmiana górnej grzałki. Na powyższym forum, do niedawna, jeden z użytkowników sprzedawał specjalnie przygotowane górne grzałki pod te piecyki, o mocy 1200 W i 1400 W (oryginalnie jest zainstalowana grzałka 600 W). Zamówiłem więc grzałkę 1400 W. Zmiana grzałki na mocniejszą wiązała się z dodatkowymi zmianami, które przedstawiam w poniższych krokach:

- Usunięcie blokady na termostacie, co pozwala ustawiać piec na wyższe temperatury.
- Przeniesienie lampki termostatu z górnej pokrywy do plastikowej nogi pieca, w celu zabezpieczenia jej przed stopieniem (temperatura obu pokryw wzrasta do około 170 stopni na zewnątrz)
- Zaizolowanie grubą folią aluminiową kopuły dolnej i górnej, w wewnętrznej przestrzeni każdej z kopuł.  
- Dodanie koszulek termicznie izolujących na wszystkie przewody wewnętrzne pieca (z perspektywy czasu, wszystkie oryginalne przewody piecyka należy wymienić na wysokotemperaturowe z teflonu - patrz, dalsze moje posty w tym temacie)  .
- Zamiana bezpiecznika termicznego z oryginalnego 190 stopni, na nowy 250 stopni.
- Zastosowanie podkładek z fibry na styku plastikowych nóżek z kopułą, na styku gniazda zasilającego z kopułą oraz na styku plastikowego uchwytu przedniego z kopułą. Górny, centralny uchwyt jest wykonany z ebonitu więc nie wymaga podkładek izolujących.
- Ostatnia modyfikacja to moje autorskie rozwiązanie (z perspektywy czasu stwierdzam, że niepotrzebne).. W pierwotne miejsce lampki zainstalowałem przełącznik odcięcia dolnej grzałki, czasem się przydaje gdy kamień znacznie przekroczy 400 stopni i jest potrzeba szybkiego zbicia temperatury. Ten przełącznik musiałem także modyfikować, tz. dorabiać mały element wewnętrzny z ebonitu gdyż plastikowy się topił.    

Na wspomnianym forum, ludzie instalują również dłuższy uchwyt, dla oddalenia dłoni od rozgrzanej kopuły. Widziałem tam także osobne, wyprowadzone na zewnątrz, panele z potencjometrami do sterowania temperaturą poszczególnych grzałek, zrobione ze ściemniaczy elektrycznych. Wg. mnie nie jest to konieczne.

Po powyższej modyfikacji uzyskałem w końcu to czego oczekiwałem. Teraz temperatura górnej kopuły od środka, oscyluje około 500 stopni C, natomiast temperaturę kamienia dość łatwo można ustalić na około 400 stopni. Czas wypieku w granicach 70-90 sekund. Pizza po wypieku wygląda praktycznie jak z pieca opalanego drewnem, smakuje także doskonale. Czas rozgrzania pieca to około 10 minut. 

Poniżej zamieszczam fotografie wypieczonej pizzy oraz samego piecyka po modyfikacji, a także linki z wątkami dot. modyfikacji z wyżej wspomnianego forum.

https://laconfraternitadellapizza.forumfree.it/?t=75211936
https://laconfraternitadellapizza.forumfree.it/?t=71820720#entry584450120
https://laconfraternitadellapizza.forumfree.it/?t=76209039
   

PS. Jeśli kamień w piecyku jest brudny od przypaleń, wystarczy termostat piecyka ustawić na maksimum, na około 20 minut, po tym czasie wysoka temperatura wypali wszystkie plamy do czystego. 

Uwaga. Wszelkie modyfikacje robisz na własną odpowiedzialność. Jeśli nie znasz podstaw elektryki/mechaniki nie podejmuj się modyfikacji.

Komentarze

In reply to by Robert

Dzięki jeszcze raz 😁 Rzeczywiście miałeś rację i nie ma napięcia na obudowie. Człowiek całe życie się uczy i niepotrzebnie straciłem czas nad rozbieraniem piecyka i sprawdzaniem w kółko instalacji. W piątek pierwszy wypiek zaplanowany więc napiszę i wkleje zdjęcia co z tego wyszło 😄

Jestem umówiony z elektrykiem na jutro, pojutrze jak kable z włókna przyjdą to wtedy ma mi pomierzyć multimetrem wszystko i chce przewody powymieniac bo te koszulki silikonowe albo teflonowe co kupiłem z egrzałki to tragedia, prują się tak że masakra, chociaż 10mm były ok. Dzięki za info, trochę mnie uspokoileś bo już mnie zniechęcenie i dół łapał. Straciłem mnóstwo sił, energii, czasu i kasy na to gów...
P.S. Dzięki za propozycje, ja z Pomorza :) Oczywiście gniazdko z bolcem było. Ręka nie dotykałem żeby sprawdzić a tylko neonowke mam w swoim zasobie z elektrycznych przyrządów 😂

Panowie, prosta sprawa jeśli jest przebicie na obudowę to będzie ona pod napieciem. Najłatwiej sprawdzić to podłączając do gniazda zabezpieczonego wyłącznikiem różnicowoprądowym i tak powinno się taki piec eksploatować dla własnego bezpieczeństwa i p.poż. Jeżeli dokonana została przeróbka i obudowa metalowa styka się z którąś z żył roboczych L lub N to będzie pod napięciem. Jeżeli jak na zdjęciu część grzejna grzałki jest przydrutowana do obudowy, to obudowa będzie bocznikować prąd płynący w grzałce, tego robić nie wolno!!! Obudowa powinna być połączona ze stykiem ochronnym kabla zasilającego PE.

Właśnie grzalem piecyk pierwszy raz przy zamkniętej kopułę. Po 10min kamień miał 400C więc powinno być ok. Nie mogę doczekać się piątku, póki co ciasto dojrzewa 😁

In reply to by difranco

difranco; Jeśli podłączyłeś nową grzałkę do tych samych konektorów, do których podłączona była stara grzałka, to na moje, mogłeś mieć gdzieś zwarcie przewodu N lub L z obudową. Wyjmij przewód zasilający z gniazda zasilającego w piecyku, weź jakikolwiek multimeter, ustaw go na najwyższy zakres pomiaru rezystancji (oporności), przytknij jedną sondę do bolca uziemiającego a drugą, do bolca L a potem N. W obu pomiarach, nie powinno być żadnego przejścia, czyli multimeter nie powinien wykazywać żadnej rezystancji.

Cześć, wszystkim widzę że temat głównie dotyczy caliente, mam takie pytanie, czy Caliente najlepiej nadaj sie do modyfikacji, czy lepiej wtbrać G3 ferrari, lub Optima Electra ? a może te dwa nie wymagają tylu czynności? ma ktoś doświadczenie z innymi pecykami? :)

In reply to by Dixev

Piecyk Caliente nie był tu omawiany. Na Youtube są prezentowane jego modyfikacje, polegające jedynie na podkręceniu termostatu. Prawdę mówiąc, niewiele to daje. Dopiero zastosowanie mocniejszej górnej grzałki przyniesie widoczne efekty.
Grzałki w piecyku mogą być połączone równolegle (Optima Electra) lub szeregowo (G3 Ferrari i prawdopodobnie Caliente). To drugie rozwiązanie jest do zmodyfikowania bardziej uciążliwe. W praktyce najkorzystniej dołożyć drugą grzałkę (zasilaną napięciem 230V), obok już istniejącej.
W przypadku równolegle połączonych grzałek, wystarczy wymienić górną na mocniejszą.
Kwestia termostatu i bezpiecznika termicznego we wszystkich urządzeniach wygląda podobnie.

Czy któryś z szanownych kolegów którzy wymienili oryginalne grzałki na mocniejsze miałby może odstąpić grzałkę 600-700w 220v??? Chciałbym zmodyfikować G3 Ferrari górną grzałkę 1300w 220v już zakupiłem ale potrzebuję wymienić również dolną tak aby obie były na 220v a z tego co wiem grzałki w Optimie i Ferrari są takie same.

Właściciele zmodyfikowanych piecyków Optima zapewne będą chcieli zostawić sobie górną grzałkę jako zapasową na wypadek awarii grzałki dolnej. W takim wypadku warto zapytać w firmach oferujących grzałki do modelowania np. "egrzalki.pl" lub "gwarant.czest.pl". Cena nie powinna przekroczyć 60 zł plus koszty wysyłki. Ręczne wygięcie jest proste. Ewentualne nierówności pod płytą ceramiczną nie będą widoczne

Witam,

Chciałbym kupić taki piec ale już po przeróbkach bo sam nie potrafię go przerobić a jestem maniakiem pizzy. Czy podjałby się Pan odpłatnie takiej przeróbki? Proszę o kontakt m_domaradzki@wp.pl

Padły zapytania o możliwość modyfikacji innych piecyków.. Jeśli chodzi o kwestie elektryczne, odpowiedział na nie wyczerpująco Robert. Ja dodam od siebie, że istotnym warunkiem jest odporność materiałowa piecyka na wysokie temperatury. Piecyki Optima są produkowane we Włoszech z dość dobrych materiałów. Z tego co czytałem, inne piecyki, produkcji chińskiej, mogą być mniej wytrzymałe na temperatury.

Po prawie dwóch latach, dość intensywnej eksploatacji mojego piecyka, stwierdzam, że co kilka miesięcy muszę go naprawiać, właśnie ze względu na przepalanie się przewodów lub nadtapianie plastikowych elementów. Ostatnia usterka to stopione gniazdo zasilające ale i plastikowe nóżki boczne, też się ukruszyły w miejscu zawiasu. Ogólnie, obie czasze i grzałki są nie do zdarcia, ale z pozostałymi komponentami, co jakiś czas są kłopoty. Teraz czeka mnie gruntowna wymiana niektórych detali i wymyślenie trwalszych rozwiązań, tak więc modyfikacja takiego piecyka to nieustanne poprawianie. Być może, za jakiś czas, się ono skończy, wtedy napiszę o mych rozwiązaniach.

Mateo777: Tak jak pisałem we wcześniejszym z postów, nie podejmuje się modyfikacji piecyka na zamówienie.

a powiedzcie mi czy taka grzalka na gore bedzie ok? srednica 20cm, 2000w

grzalka 2000w

In reply to by minerek

Nic z tego nie będzie. Ta grzałka ma długość ok 63 cm. Średnica rurki prawdopodobnie 8,5 mm (jeśli jest inna proszę sobie przeliczyć samodzielnie wg podanego poniżej wzoru).

3,14 x 63 cm x 0,85 cm = 168 cm2

Dzielimy moc przez powierzchnię:

2000 W / 168 cm2 = 12 W/cm2

i mamy ponad dwukrotne przekroczenie normy. Dla grzałek do powietrza stojącego producenci podają maksymalne obciążenie powierzchniowe ok 5 W/cm2.

Najlepiej kupić sobie grzałkę miękką do formowania. Do modyfikacji piecyka wystarczy 1300 W. Kosztuje 60 zł. Ma długość 140 cm i 7 mm średnicy.

ok dorwalem optime, wiec zabawe podejme z nia. Mysle czy by nie dolozyc drugiej grzalki do tej istniejacej, przydala by sie taka okragla, troche wieksze kolo niz ta, mysle ze by dalo rade tylko dorwac taka 800w

In reply to by HKoenig_mode

Na schemacie widać dwa błędy. W piecykach, które do tej pory spotykałem, minutnik jest całkowicie poza obwodem elektrycznym i nie przerywa go. Pełni jedynie funkcję sygnalizacyjną. Nie sądzę, aby w tym modelu było inaczej. W przeciwnym razie należałoby uruchamiać minutnik podczas rozgrzewania urządzenia.

Dodatkową grzałkę należy podłączyć za termostatem, a nie tak jak jest na rysunku.
Jeśli chodzi o ścisłość, to przy tych mocach grzałki nie są zasilane napięciami 115 V. Na słabszej jest 95V, na mocniejszej 135V.

Będę wdzięczny za poprawienie tych schematów, ponieważ mogą wprowadzać w błąd czytelników.

A Timer w tym modelu jest tak jak narysowałem, działa jak przełącznik ON/OFF. Bez włączonego timera prąd nie płynie.
Pozdawiam

Tak jak napisałem zimą, czekała mnie ponowna modernizacja, mojego zmodyfikowanego już piecyka, co się właśnie dokonało 3 dni temu. Poniżej opiszę zmiany i przedstawię je na zdjęciach.

Otóż, po pierwotnej zamianie górnej grzałki na mocniejszą (1400W), z czasem, zaczęły się kruszyć i przepalać oryginalne przewody. Pomimo, że dałem im osłony z koszulek z włókna szklanego, to i tak, na niewiele się zdało. Oryginalne przewody w tych piecykach, mają niestety izolacje z tworzywa sztucznego, więc ich wytrzymałość temperaturowa jest w okolicach 180 stopni. Postanowiłem więc poszukać przewodów bardziej wytrzymałych i wymienić całe okablowanie piecyka. Długo szukałem i znalazłem. Znalazłem przewody z izolacją z włókna szklanego, powlekane teflonem o wytrzymałości do 400 stopni a chwilowo, nawet do 450 stopni. Mechaniczne są także bardzo solidne wykonane. Niestety, ich cena za metr, to 12,50 zł.
Drugim problemem w piecyku i chyba nawet większym, było topiące się sukcesywnie gniazdo zasilające, wykonane ze zwykłego tworzywa. Z czasem, było już tak nadpalone, że połączenie przewodu zasilającego z piecykiem stało się bardzo wątpliwe. Zauważyłem wówczas, że kabel zasilający znacznie się grzeje, prawdopodobnie przez osłabione połączenie z gniazdem ale być może, także przez mały przekrój przewodów w owym kablu, który wynosi 1mm2. Po dłuższym namyśle, postanowiłem w ogóle zrezygnować z gniazda i zrobić stały przewód zasilający, wykonany z trzech żył, z powyższych przewodów wysokotemperaturowych, wciągniętych w koszulkę z włókna szklanego.
Trzecim problemem były nóżki z tworzywa. W jednej ukruszył mi się zupełnie, górny zawias. Postanowiłem go zrekonstruować za pomocą kleju epoksydowego Alu Weld, wyszło mi to całkiem nieźle. Pomimo, że powyższy klej, pod wpływem wysokiej temperatury, staje się trochę elastyczny, jak twarda guma, to na razie, spełnia swoje zadanie dobrze.

Do montażu przewodów w piecyku, warto zastosować bardziej solidne konektory zaciskowe, oczywiście te na 6,3mm, są ich różne wersje, im solidniejsza tym lepsza.
Ja zastosowałem przewody 1,5mm2, a w niektórych miejscach nawet 2,5mm2, jednak myślę, że 1,5mm2 w zupełności wystarczą, a przewody dla żarówki mogą być nawet 1mm2, wówczas będzie łatwiej przeciągnąć pęczek przewodów przez zawias w nóżce.
Na końcu, pozostało mi wymyśleć jakiś wsporniki mocujący, do wychodzącego przewodu zasilającego. Zrobiłem go jak na pokazanym zdjęciu, z taśmy aluminiowej, używanej do mocowania przewodów elektrycznych na ścianach.

Sklep, w którym można kupić wspomniane przewody:

https://egrzalki.pl/pl/p/Przewod-wysokotemperaturowy-1%2C5mm2-izolacja-…

W tym sklepie można nabyć również, koszulkę z włókna szklanego do wykonania stałego kabla zasilającego (ja zastosowałem o średnicy 8mm, trochę gimnastyki ale 3 przewody x 1,5mm2, da się przeciągnąć).

Reasumując. Piecyk na razie chodzi bez zarzutu, nic się w nim nie pali ani nic nie iskrzy. Przewód zasilający jest praktycznie zimny. Zrezygnowałem także z wyłącznika dolnej grzałki, nie korzystałem z niego, był on więc, dwoma, zbędnymi stykami. Otwór po nim a w zasadzie po lampce, zatkałem korkiem. Zobaczymy więc z czasem, jak się sprawdzi najnowsza modernizacja.

Postanowiłem podliczyć, ile do tej pory wsadziłem w modernizacje tego piecyka. Wyszło mi, że około 480 zł. Tak więc, łącznie z piecykiem (578zł), wsadziłem w to około 1060 zł. Znaczny koszt to wygięta już grzałka z Hiszpanii, gdybym kupił w Polsce i sam ją wygiął, można by, od powyższej sumy, odjąć około 250 zł. Tak czy inaczej, uważam, że warto modyfikować ten piecyk. Owszem, za około 1000 zł można kupić duży, używany piec elektryczny jaki nabył Robert, ale mój piecyk mogę schować do szafki i znika z kuchni, natomiast ten duży jest stałym, sporym meblem o niezbyt estetycznym wyglądzie. Z kolei, małe, włoskie piece elektryczne, na 450-500 stopni, np. Effeuno P134H, to wciąż jest koszt około 2700 zł.

(Jeśli mogę prosić administratora, niech obróci niektóre z poniższych fotografii)

Uważam że mój GGF ma bardzo estetyczny wygląd :) Trzeba jednak przyznać, że jego zakup to była okazja. Za niewielką kwotę nabyłem sprzęt w doskonałym stanie. Zdecydowana większość używanych pieców z pizzerii nie będzie się dobrze prezentować w kuchni. 

Dziękuję za podzielenie się kolejnymi doświadczeniami z modyfikacji piecyka. Warto dodać, że  jest to jeden z najczęściej czytanych artykułów na stronie. Widać to nawet po liczbie komentarzy.
Rzeczywiście poniżej 2700 zł, które trzeba wydać na Effeuno nie kupimy małego pieca elektrycznego do pizzy neapolitańskiej. Mam na myśli taki, który nie wymagałby przeróbek. 
Wydaje mi się, że dobrą bazą do modyfikacji jest opiekacz Mesko OE2. Na OLX czasem trafiają się używane za ok 350 zł. 

Opiekacz OE2

Mimo niewielkich rozmiarów to dość solidny sprzęt o metalowej konstrukcji. Jest intensywnie używany na w barach szybkiej obsługi do wypieku pizzy i zapiekanek. W sieci widziałem jego przeróbki polegające na wymianie termostatu, górnej grzałki, dołożeniu izolacji i kamienia biscotto. Wypieki z tak zmodyfikowanego pieca prezentowały się świetnie. Być może nadawałby się też Hendi 220306

 

Tak, Twój GGF jest w dobrym stanie wizualnym, ale to jednak wciąż spory klamot, który wymaga stojaka stalowego.

Dzisiaj, po raz pierwszy, wykonywałem 4 pizze na raz. Piec działał bez zarzutu, przetrwał dłuższy czas pod wysoką temperaturą. Niemniej, przy wypieku paru pizz pod rząd, trzeba było trochę manewrować, przez chwilowe wyłączanie termostatu i podnoszenie pokrywy. Niestety, pewnym mankamentem jest w tym piecyku to, że górna grzałka musi być czerwona w chwili wypieku. Gdybym miał kilka tych drewnianych łopatek do układania pizzy, to pewnie wcześniej, te 4 pizze przygotowałbym na łopatkach i wkładał jedną po drugiej. Zastanawiałem się, nad zakupem profesjonalnej łopaty z krótką rękojeścią, ale obawiam się, że miałbym problem z precyzyjnym zrzuceniem pizzy na kamień piecyka, ten kamień ma tylko 3 cm większą średnicę niż średnica samej pizzy.

Wspomniane przez Ciebie piecyki do modyfikacji, wyglądają obiecująco. Czekamy więc na śmiałków, który spróbują je zmodyfikować. :)

Poprawiony piecyk, po przeszło 2-miesiącach od drugiej modyfikacji, sprawuje się bez zarzutów. Wykonałem na nim około 30-stu pizz. Dorobiłem sobie także, dodatkowe, drewniane łopatki do umieszczania pizzy w piecyku, mam więc ich 3 komplety, to pozwala przygotować 3 pizze i piec jedna po drugiej. Po upieczeniu pizzy, piecyk potrzebuje około dwie minuty na ponowne uzyskanie optymalnej temperatury dla wypieku następnej. Teraz, gdy mam gości, wypiekam 3 pizze w ciągu 10-ciu minut i siadam do stołu. :)

In reply to by Robelion

Witam. Przymierzam się do moda Optimy i znalazłem na stronach które polecałeś, grzałkę dedykowaną do Pieca Caliente. Nie orientujesz się przypadkiem czy ona pasowała by również do Optimy? Dzięki za szczegółowy opis modyfikacji która mam nadzieję dzięki temu przebiegnie sprawniej. Pozdrawiam.
https://egrzalki.pl/pl/p/Grzalka-do-pizzy-Spice-Caliente-1300W-230V/1642

In reply to by Kris

Kris; Ciekawa jest ta wygięta już grzałka, ona się chyba pojawiła w ofercie niedawno... Na pierwszy rzut oka wygląda, że będzie pasować do Optimy. Myślę, że powinieneś się dogadać ze sprzedawcą i zakupić ją, z możliwością ewentualnego zwrotu, jeśli nie będzie pasować to oddasz.
Musisz zadać też pytanie, czy grzałka była, choćby jeden raz, rozgrzana do czerwoności. Jeśli nie była rozgrzana to będziesz mógł, jeszcze trochę, ją ponaginać. Po pierwszym rozgrzaniu grzałka się utwardzi i żadnych korekt już nie wykonasz. Pamiętaj, że grzałka nie może stykać się w żadnym miejscu z kopułą, poza miejscem jej montażu.

witam,

mam pytanie, co jeśli wymienię tylko grzałkę. Czy da to efekt ?

jeśli tak, czy coś oprócz grzałki muszę wymieniać (oprócz zabezpieczenia wszystkiego)

jeśli nie, czy możecie rozszerzyć temat wymiany bezpiecznika lub wrzucić zdjęcie

- Zamiana bezpiecznika termicznego z oryginalnego 190 stopni, na nowy 250 stopni

Jeśli wymienisz samą, górną grzałkę (dolnej nie potrzeba wymieniać), to termostat i tak będzie odłączał piecyk, gdyż ma blokadę do określonej temperatury. Dlatego drugą czynnością po zamianie górnej grzałki, jest odgięcie blokady w termostacie, po to, aby można było ustawić termostat na wyższą temperaturę.
Oryginalny bezpiecznik może i wytrzyma jakiś czas z wymienioną grzałką, ale gdy trochę dłużej piecyk się rozgrzeje, wówczas bezpiecznik zadziała i przerwie obwód. Wymiana bezpiecznika jest prosta; znajduje się on w dolnej kopule, wystarczy odciąć nóżki oryginalnego i wstawić ten na 250 stopni, używając łączników na śrubki, wyjętych z małej, plastikowej kostki elektrycznej. Oczywiście wszystko potem wsadzić z powrotem w koszulkę izolacyjną.
Niemniej, po tych operacjach piecyk pochodzi może jakieś parę miesięcy aż stopią się oryginalne przewody oraz gniazdo zasilające, więc wymiana okablowania i tak będzie konieczna, jak to przedstawiłem kilka postów wcześniej.

Hey dzięki za materiał, przymierzam się do modyfikacji mojego pieca :)

Zmontowałem na szybko układ pomiarowy IoT z akwizycją danych w aplikacji, na bazie czujnika  sonda temperatury PT100 2m -70 do 500°C umieszczona jak na fotkach, link oraz zdjęcia niżej. Zrobiłem pomiary temperatury piec rozgrzał się dwa pierwsze piki 2x termostat pozycja 3 i  włożenie pizzy temperatura około  320 stopni oraz trzeci pik rozgrzanie pieca przy pozycja termostat na maksimum 370 stopni . 

https://allegro.pl/oferta/czujnik-sonda-temperatury-pt100-2m-70-do-500-c-11438125178

@x wypiek pizzy i rozgrzanie pieca, skrajne położenie termostatu

Pomiar

 

Widok2

układ pomiarowy

 

Pizza2

 

In reply to by Mariusz Wziątek

Mariusz Wziątek; myślę, że elektroniczny czujnik z pomiarem temperatury jest zbyteczny. Wystarczy prosty pirometr do 500 stopni i bardzo szybko zmierzysz temperaturę na kamieniu, i na górnej kopule. Widać po wypieku pizzy, że masz piecyk niezmodyfikowany; spód pizzy jest znacznie przyciemniony a góra blada. Wypiek trwał najpewniej powyżej 4 minut.

Witam przymierzam się do modyfikacji swojego piecyka i takie mam pytania:
1. chciałem kupić przewody do wymiany w całym piecyku - ile metrów przewodu 1,5mm2 potrzebuję kupić ?
2. czy mogę prosić o przesłanie PDF z szablonem do gięcia grzałki.
3. czy ktoś próbował wymienić nóżki na aluminiowe (widziałem coś takiego na jakimś zdjęciu kiedyś)
4. czy przedni uchwyt trzeba zdjąć całkowicie, i czy górny uchwyt trzeba odizolować podkładką ?

Witam przymierzam się do modyfikacji swojego piecyka i takie mam pytania:
1. chciałem kupić przewody do wymiany w całym piecyku - ile metrów przewodu 1,5mm2 potrzebuję kupić ?
2. czy mogę prosić o przesłanie PDF z szablonem do gięcia grzałki.
3. czy ktoś próbował wymienić nóżki na aluminiowe (widziałem coś takiego na jakimś zdjęciu kiedyś)
4. czy przedni uchwyt trzeba zdjąć całkowicie, i czy górny uchwyt trzeba odizolować podkładką ?

In reply to by Zatracaktor

Zatracaktor:
1. Jeśli chcesz kupić przewody, jedynie dochodzące do gniazdka w piecyku, to wystarczy, że kupisz 3mb - 1,5mm oraz 1mb - 1mm (dla lampki w nóżce). Ogólnie nie polecam zostawiać gniazda zasilającego ani instalować nowego, lepiej wyjść od razu z piecyka przewodami zasilającymi na około 1,5 metra, przeciągnąć je w koszulkę z włókna szklanego 8-10 mm i na końcu założyć typową wtyczkę. Przy takim rozwiązaniu, musisz oczywiście wziąć, o 4mb więcej przewodu 1,5mm, oraz kupić tę koszulkę z włókna.
2. Wygiętą grzałkę możesz kupić w linku poniżej, ale nie wiem czy będzie pasować do Optimy, prawdopodobnie tak, choć lepiej to dokładnie wymierz.
3. Nie próbowałem, ale być może czeka mnie w przyszłości podobne rozwiązanie. Natomiast, pod spodnią nóżkę, wystarczy dać jakąś podkładkę izolującą i wytrzyma lata.
4. Górny uchwyt jest z bakelitu więc jest OK, nie topi się, tam podkładka jest zbędna. Natomiast przedni to zwykły plastik - stopi się, ja go zdemontowałem zupełnie. Chciałem tam dać jakiś uchwyt zastępczy z metalu i drewna, ale ostatecznie, wyćwiczyłem się w podnoszeniu pokrywy za górny uchwyt, do tego stopnia, że przedni okazał się zbędny.

https://egrzalki.pl/pl/p/Grzalka-do-pizzy-Spice-Caliente-1300W-230V/1642

https://egrzalki.pl/pl/p/Przewod-wysokotemperaturowy-1%2C5mm2-izolacja-…

https://egrzalki.pl/pl/p/Przewod-wysokotemperaturowy-1mm2-izolacja-z-wl…

https://egrzalki.pl/pl/p/Koszulka-izolacyjna-izolacja-silikonowa-fi-10m…