Budowa pieca domowego / zamiast kominka

Cześć,
przymierzam się do budowy pieca szamotowego w domu - kopułowego lub kolebkowego.
Chciałbym, aby w sezonie zimowym pełnił on rolę kucharsko-grzewczą. Rozpalam, ogrzewam dom, a przy okazji robię obiadek, chlebek, pizzę itp.
Widzę przynajmniej 4 duże wyzwania:
1. kumulacja-oddawanie ciepła do pomieszczenia przy jednoczesnej trzymaniu ciepła w piecu.
2. zapanowanie nad spalinami - uniemożliwienie wylotu dymu do pomieszczenia.
3. odprowadzenie dymu - muszę zbudowąc dodatkowy przewód kominowy do ściany i na zewnętrz.
4. ciężar - ze względów estetycznych myślę o podstawie drewnianej z grubej kantówki dębowe/sosnowej.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, podpowiedzi, bo trudno o wartościowe treści.
pozdrawia, Jarek

Ja co prawda mam piec na zewnątrz, ale też myślałem o wymianie kominka na piec wewnętrzny. Na razie tematu nie ruszałem. Mam gdzieś z tyłu głowy, ale sama idea też mi się podoba i nawet robiłem pewne teoretyczne przymiarki.
Ad. 1. Nie wiem co masz dokładnie na myśli. Jaki tu widzisz problem?
Ad. 2. Ja robiłbym klasyczny piec okrągły z kominem z przodu. Jeżeli poprawnie podłączysz komin, to nic nie powinno wydostawać się do pomieszczenia.
Ad. 3. Ja mam komin z cegły za ścianą, który idzie ponad dach budynku, do którego mam podłączony w tej chwili kominek. Wystarczy się tylko podłączyć. Nie wiem jakie są u Ciebie możliwości. Komin powinien być dostatecznie wysoki, żeby nie było problemu z ciągiem i zadymianiem pomieszczenia.
Ad. 4. Pomysł z drewnem na pewno estetycznie fajny. Ja jednak przy ogniu nie kombinuję i trzymam się cegieł. Nie wiem jak u Ciebie z podłogą. Pamiętaj o fundamencie. Ja w miejscu kominka mam fundament.
Nic nie napisałeś o doprwadzeniu powietrza. Rozumiem, że o to zadbałeś i masz dolot w miejscu posadowienia pieca?

In reply to by E 61

E 61, dzięki za odpowiedź, może razem szybciej się zmotywujemy ;)

ad 1 - chciałbym maksymalnie wykorzystać ciepło z pieca do ogrzewania domu, inaczej niż wz tematem izolowania pieców zewnętrznych, gdzie zależy nam na odwrotnej sytuacji. Po głowie lata mi np. zaprojektowanie dodatkowych kanałów szamotowych dla spalin, żeby odzyskać jak najwięcej ciepła i brak izolacji "dachu" pieca.
ad 2 - myślę o zrobieniu bardziej "bezpiecznego" przedsionka (duży "nawis" na wejściu blokujący spaliny), przesunięcia kanału dymowego bliżej komory pieca, na pewno zrobieniu fajnych drzwiczek szklanych.
ad 3 - podłączenie dwóch źródeł do jednego komina podobno może powodować jakieś problemy z ciągiem i raczej jest problematyczne ze względów formalnych. Dlatego kombinuję z oddzielnym kominem.
ad 4 - nie mam fundamentu, mam zwykłą podłogę, dlatego myślę o podstawie z "płozami" - żeby na większą powierzchnię rozłożyć ciężar. Myślałem też o połączeniu drewna z metalem.
Są do kupienia gotowe piece na metalowych nóżkach, ciekawe czy są stawiane na zwykłej podłodze.
ad 5 - doprowadzenie powietrza. Na początek nie chciałem nic robić, niech pobiera z domu, jeśli okazałoby się to niewystarczające coś zrobię.

Przypomniał mi się jeszcze jeden temat - czy ktoś ma doświadczenie w łączeniu szamotu ze szkłem żaroodpornym? Fajnie by wyglądało takie okienko na komorę pieca.

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi :)

Nic dodać nic ująć ;)

https://piecchlebowy.pl/node/368

Ja w miejscu pieca nie mam fundamentu jedynie wylewka zbrojona matą drucianą. Mając w domu czy kominek czy piec nie ma szans na eliminacje całkowitą dymu. Zawsze coś ucieknie albo trafi sie ciąg wsteczny na chwile więc jak to nie będzie piwnica jak u mnie to może być nie wesoło bo nawet z piwnicy czasem coś poleci na salony. Co do ciepła to jest go sporo z takiego pieca - jak otworzysz drzwiczki na oścież to zagrzeje pomieszczenie a jak zamkniesz to piec. Jednak do grzania polecam taką kuchnie jak u mnie ;)

Ad. 1. Żeby się nie okazało, że będziesz miał za ciepło. Ja mam w tej chwili trochę za duży kominek i mam właśnie za ciepło.
Ad. 2. W piecu który mam tunel jest na jedną cegłę, w nim komin i nie widzę tam problemów, żeby coś mi na zewnątrz buchało. Wszystko idzie w komin. Szklane drzwiczki będą na pewno estetyczne, chociaż metalowe, czarne też mają swój urok.
Ad. 3. Komin oczywiście tylko na jedno źródło.
Ad. 4. Nie wiem jaką masz u siebie wylewkę i co pod spodem. To dość duże obciążenie będzie.
Ad. 5. Doprowadzenie powietrza moim zdaniem musi być. Jak tego nie zrobisz, to będzie Ci ciągnęło ze wszystkich możliwych miejsc, szpar pod drzwiami, okien itp. To największy błąd jaki ludzie popełniają. Do spalania potrzeba stosunkowo dużo powietrza. Później jest tak, że im więcej palą tym bardziej ciągnie "po nogach" i "po plecach" zimne powietrze z zewnątrz przez wszelkie możliwe szpary.