Budowa polskiej wsi.

Dzień dobry, witam wszystkich, od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem budowy pieca chlebowego w starym stylu takim który pamiętam z czasów dzieciństwa (niestety tylko widziałem taki piec nigdy jego działania).
Zakładam nowy wątek jeśli administrator stwierdzi że niepotrzebnie to z góry przepraszam, przejrzałem trochę wpisy i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi więc postanowiłem zaryzykować.

Proszę o radę jeśli ktoś przerabiał taki temat, projekt pieca znalazłem w lekturze tytuł jak w temacie z 1915r. Czy ktoś budował taki piec i chciałby się podzielić swoja wiedzą i doświadczeniem. Dziękuję i pozdrawiam.

Witamy.
Mogę zapytać dlaczego taki wybór? To piec trudniejszy w budowie, chociażby ze względu na kanały dymowe nad sklepieniem. Do tego jest masywny, posiada większą pojemność cieplną, przez co dłużej się rozgrzewa i wymaga spalenia większej ilości opału. Rozumiem przywiązanie do tradycji, ale w czasach kiedy budowano te piece nie były dostępne tak dobre materiały termoizolacyjne jak obecnie. Można pójść na kompromis i zbudować coś lżejszego, z dobrą izolacją, nadając mu wygląd pieca tradycyjnego.