Budujemy Olimp

Witam.

W tym artykule opiszę przebieg budowy mojego pieca, a właściwie pieców, bo to pięciopaleniskowy kombajn.

Dlaczego Olimp? Kilka lat temu kupiłem marketowego grilla na kółkach o nazwie ZEUS. Dokonał już żywota więc teraz przyszedł czas na cały Olimp 😉

Pomysł grillowędzarni przelatywał mi przez głowę już od kilku lat, ale zawsze go z braku czasu i często też chęci zarzucałem. Aż przyszedł ten rok i niespodziewanie ciepły kwiecień. Dostałem takiego kopa na roboty ziemno-ogrodowe, że od tamtego czasu co dzień po pracy coś muszę zrobić. Zrobiłem już opaski trawnikowe z kostki, rabaty, chodniki, potem założyłem trawnik na nowo razem z nawodnieniem. W międzyczasie coś mi podpowiadało żeby pójść na fali i w końcu zbudować konkretne miejsce na wypoczynek.

Decyzja - grillowędzarnia z wiatą. Przeglądnięte setki zdjęć, oglądnięte dziesiątki filmów na Youtube i oczywiście czytanie forów, artykułów i książek.

Pierwsze koncepcje w głowie: co to ma być i jakie funkcje pełnić?

Po jakimś czasie pomysł się wyklarował. Jak się bawić to na całego - chcę mieć kuchnię, kominek, piec chlebowy, grill i wędzarnię. Wszystko pod wiatą. Duże i wygodne kanapy, ogromny stół, wokół kwiaty.

Znalazłem dość prosty program do projektowania 3D – FreeCad i zacząłem rysować. Piątą wersję uznałem za słuszną.

Poszukiwania cegły rozbiórkowej zakończyły się niepowodzeniem, więc namierzyłem cegłę ręcznie formowaną, przyczernianą – taką jak chciałem.

Zakup drzwiczek, rusztów i pozostałych materiałów i zaczynamy zabawę.

 

Najpierw porządkowanie terenu, przeniesienie domku dla dzieci i piaskownicy w inne miejsce. Wykręcanie otworów pod kotwy posadowienia wiaty i wykop na płytę Olimpu.

 

Otwory pod kotwy wiatySzalunki płyty

Wylewanie zbrojonej płyty – beton B25 wodoszczelny, z uwagi na brak hydroizolacji poziomej.

Wylewanie płyty

Pierwsze cegły położone i tu pierwszy problem. Zaprawa się przepaliła tak, że na drugi dzień zdjąłem je rękami. Szybkie poszukiwanie przyczyny i jest. Użyłem zaprawy do klinkieru, a ta ma zastosowanie do cegieł o niskiej nasiąkliwości. Moje cegły natomiast mają nasiąkliwość do 18% i po prostu spiły wodę z zaprawy. Na właściwą zaprawę czas oczekiwania 3-4 tyg. Zdecydowanie za długo dla mnie. Rozwiązanie? Cegłę trzeba namoczyć. Udało się, można iść dalej.

Początek murowania

 

Zaczynam 2 tyg urlop więc planuję nadgonić roboty. Dzieciaki uprzedziłem, że w tym roku nigdzie dalej nie pojedziemy. Nie były zachwycone, ale…

Kolejny problem - prognoza pogody na mój urlop: 2 tyg deszczu. A niech to. Ale od czego ma się wsparcie tam wysoko ponad chmurami. Jak się z tym Gościem dobrze żyje, to można góry przenosić. Przez 2 tygodnie lało wszędzie tylko nie u mnie 😉. Tylko jeden dzień faktycznie ulewny, ale akurat mogłem wylać stropy w garażu.

Mury1

Pierwsze nadproże łukowe cieszy chyba każdego kto coś takiego budował.

Pierwsze nadproże

Coraz wyraźniej pokazuje się bryła tego, co ma powstać.

Mury2

Przygotowania do montażu pierwszego stropu.

Strop

Montaż pierwszego z szybrów

Szyber

Wykonanie paleniska kuchni.

Palenisko kuchni

Montaż stropu paleniska wędzarni.

Strop paleniska wędzarni

Przymiarki blach kuchennych

Blachy kuchenne

Montaż drzwiczek i pierwszy dymek z gazety. Bicie serca czy aby uniesie się w dobrą stronę. Iiiiii…. jest OK !!! Uśmiech na całą gębę.

mury3

Zaczynamy murować kominek z szamotu. Sporo cięcia i dwuosiowe ukosy na bocznych ściankach robią trochę problemów. Cóż, nie kupię ukośnicy na parę cegieł. Bawimy się kątówką.

Kominek

Tylna ściana kominka i nadproże gotowe. Naprawdę zaczyna to wyglądać. Cieszy oko i daje motywację.

Kominek2

Kominek3

Montaż rury kominek-komin…

rura kominka

montaż stropu kominka…

strop kominka

…i parter gotowy :D. 

parter1

parter2

Jest sobota. Popołudnie. Ostatni dzień urlopu. A kto powiedział, że bez komina nie można. Opalamy kuchnię i smażymy prozioki i boczek.

prozioki

 

I testujemy palenie pod kuchnią i w kominku naraz.

 

palenie

 

Niedziela. Leczymy kaca i odpoczywamy, bo w poniedziałek zaczynamy zabawę z piecem chlebowym.

 

Piec chlebowy

Na dziś wygląda to tak. Zaczynam powolne wygrzewanie. Jeszcze sporo do zrobienia, ale jest już z górki.

całość

Komentarze

In reply to by pabloo123

Witam, oczywiście, że można odprowadzić dym z kuchni do wędzarni. Ja na wiosnę skończę budowę kuchni, która będzie z lewej strony wędzarni. Odprowadzenie spalin będzie prosto do wędzarni. Dodatkowa korzyść z takiego rozwiązania jest taka, że nie trzeba budować kolejnego komina - odprowadzenia spalin z kuchni, tylko prosto do wędzarni. Trzeba tylko zaplanować wysokości, aby dym z kuchni szedł lekko w górę do, w moim przypadku, pozostawionej dziury w bocznej ściance komory wędzarniczej. A co do wędzarni, to też wybrałem budowę paleniska z kanałem dymowym, aby temp. nie była zbyt duża w wędzarni. W moim przypadku palenisko wybudowałem pod piecem chlebowym. Długość kanału dymowego to 1.8 metra

Witam. Mam pytanie do Andrzeja.
Na jakiej zaprawie murował pan te cegły jeżeli nie na dedykowanej zaprawie dla tej cegły, to na takiej dla cegieł wysokonasiąkliwych? czy na najzwyklejszej? i jak wyglądało moczenie cegieł i czym impregnował.
Cegłę mam już zakupioną, ręcznie formowaną i nie wiem zabardzo na jaką zaprawę murować.