Gazowy piec do pizzy

 

Piec do pizzy

piec II

Ze względu długi czas rozpalania pieca chlebowego, stworzyłem piecyk gazowy który rozgrzewa się w 30 min. do temp. 450st. C. Efekty są zaskakujące.

 

Pizza z pieca gazowego

 

Link do filmu:

https://youtu.be/EJ_BWOceSkg

 

Komentarze

Czy on ma podwójną ściankę i izolację z maty ceramicznej? Na filmie dokładnie tego nie widać.
Byłbym też wdzięczny za informacje na temat budowy palnika. Szczególnie interesuje mnie średnica dyszy i szerokość szczelin wykonanych w rurce. Taki palnik chciałbym zastosować do pieca z wermikulitu.

In reply to by Robert

Witam, jak wspomniałem wcześniej nie posiadam żadnych dokumentacji fotograficznej bo robiłem go trochę w dopadki. A oto kilka podstawowych informacji dotyczących budowy:
- wymiary zewnętrzne pieca szer. 40cm x głęb. 46cm zamiar był taki aby pizza około 33cm wchodziła - takie mam łopaty.
- wysokość wsadu na środku sklepienia to około 15cm.
- całość pieca wykonana z nierdzewki o gr. 1,5mm lub 1,8 ( na taką blachę natknąłem się na złomowisku) chciałem minimalnie obniżyć koszty wykonania.
- sklepienie z blachy wygiąłem na pustej butli gazowej 11kg.
- na sklepienie zaaplikowałem izolację z maty ceramicznej o gr. 2,5 cm odporna na 1250 st c, zakupiona na stronie sklepu Vitcas, innej nie dawaj sprawdzona
-wszystko spawane punktowo spawarką łukową inwertorową oczywiście elektrodami nierdzewnymi 2,5.
- na zaizolowane sklepienie i zatyłek poszła blach nierdzewn o gr. jakieś 0,7 lub 0,5 z nasady kominowej nierdzewnej myślę, że może być czarna blach pomalowana farbą żaroodporną.
- blach górna mocowana była do wsporników kątowych przyspawanych do zatyłka i przedniego kołnierza, mocowanie za pomocą nitów stalowych 4mm.
- spód paleniska czy wsadu jak zwał tak zwał blach 2mm. pod blachą wełna mineralna skalna prasowana, obwódka dolnej części pieca z blach ocynkowanej też ze złomu i pomalowane na kolor popielaty.
- palenisko wyłożone cegłą szamotową o gr. 3cm - miałem jeszcze z budowy pieca chlebowego, z niego jest też zajebista pizza ale nie opłaca się rozpalać dla jednego lub dwóch placków, w nim palę jak robię chleb albo dziczyznę lub duża impreza.
- palnik zrobiony jest z rury teleskopu chyba od motocykla f 40mm , w odstępach co 1 cm naciąłem otwory, dł. palnika to jakieś 40cm. w środku,
- do palnika na zewnątrz przyspawana jest czerpnia powietrza wykonana z redukcji stalowej f 65 x 40 do tego wąsy z gwintami do przymocowania zaworu skośnego z dyszą,
- wielkość dyszy ustaliłem metodą prób i błędów powoli ją rozwiercałem i obserwowałem kolor płomienia, starałem się aby był jak najbardziej błękitny i nie dymił wyszło że zostawię na 1,8mm.
- acha z przodu zastosowałem kołnierz ochronny nad sklepieniem, żeby płomień za bardzo nie wydostawał się na zewnątrz pieca.

Dziękuję za informację. Rozumiem, że nacięcia rury wykonane brzeszczotem o szerokości ok 1 mm. Dość spora ta dziura w dyszy, ale moc palnika też jest duża, więc trochę gazu musi przez ten otwór się przedostać.

Gdzieś zniknęło duże zdjęcie pieca. Widoczna jest tylko miniatura na stronie głównej.

In reply to by Robert

Jeśli chodzi o nacinanie otworów w palniku to wykonałem to szlifierką kątową o tarczy grub. 1mm. Natomiast odnośnie zdjęcia to zmieniłem na ładniejsze z pieczenia pierwszej pizzy. Chyba cos skopałem? Proszę o podpowiedź co mam poprawić.

In reply to by Adam Sz.

Nowe zdjęcie zostało dodane jako "obrazek tytułowy", czyli taka miniaturka wyświetlająca się na stronie głównej portalu. Czytelnicy po otwarciu artykułu go nie widzą, szczególnie ci, którzy trafiają tu z Googla. Najlepiej umieścić je w artykule jeszcze raz. To taka drobna niedogodność. Przepraszam za kłopot.