Piec Emk

Witam, wreszcie moge rozpocząć murowanie własnego pieca. Poniżej kilka zdjęć z budowy.

Jako izolacje paleniska zastosowałem 2x płyta krzemianowo-wapniowa co daje warstwe 6cm. Obłożyłem płyte folia aluminiową żeby nie chłonęła wody z zaprawy szamotowej.

1     2

Kolejny etap to docinanie cegieł na palenisko. Średnice robie na 90cm. Tutaj musiałem użyć nowych cegieł szamotowych żeby palenisko było równe. Kupowałem w 2 marketach budowlanych. W Castoramie w cenie 5.98zl/szt. i tutaj się troche zawiodłem gdyż cegła nie trzyma wymiaru po szerokości, wacha się od 11cm do 11.2cm co przy układaniu paleniska powoduje nierówności. Reszte cegły kupiłem w Bricomarche w cenie 4.39zł/szt. jest to ta bardziej żółta.

3     4

Do murowania kopuły wykorzystam cegłe rozbiórkową. Na wejściu pieca będą 2 łuki, pierwszy o szerokości 50cm i wysokości 26cm drugi wewnętrzny o 2cm mniejszy czyli 46cm szerokości i 24cm wysokości zrobiony żeby dokładane drzwiczki miały się na czym blokować. Wysokość kopuły robie na 40cm. Grubość ściany taka jak szerokość cegły około 12-13cm.

5     6     6

Cegły docinane żeby zniwelować ilość zaprawy szamotowej. Zaprawe rozrabiam według wytycznych na opakowaniu tj. 1kg zaprawy + 0.15 litra wody + 0.15 litra szkła wodnego.

Wracam po krótkiej przerwie. Upały ustały i udało mi się zakończyć murowanie kopuły. Zaprawa dalej pękała na łączeniach więc zacząłem okładać je mokrymi scierkami co w pewnym stopniu spowalniało wysychanie i pęknięcia były mniejsze.

 

kop1kop2kop3

kop4

Teraz zostawiam tak na pare dni do przeschnięcia i zaczynam go lekko wygrzewać zaczynając od świeczek, kończąc na coraz większym ogniu.

Kolejny etap to położenie maty ceramicznej 5cm i wygrzanie pieca do momentu aż sadza się wypali. Przyznam, że byłem zaskoczony jak mocno kopuła parowała przez mate a mata była cała mokra. nie mniej jednak dużo wilgoci odparowało a piec przetrwał tą próbe. Wyszły już pierwsze wypieki.

ppizza

Zbliżając się do końca położyłem na wszystko siatke i zacząłęm okładać perlibetonem. Narazie pierwsza warstwa żeby zakryć siatke, kolejnego dnia będę dawał drugą warstwe żeby osiągnąć warstwe 8cm.

siatkapp

 

Komentarze

Ciekawe rozwiązanie z tymi płytami krzemianowo-wapniowymi. Zwłaszcza, że można można je kupić nawet w marketach budowlanych.

U mnie otwór wylotowy znajduje się w łuku zewnętrznym. Ciąg kominowy jest wystarczający. Wewnętrzny łuk powinien być cały, aby możliwe było szczelne zamknięcie pica za pomocą pokrywy. W praktyce wystarczy umieścić na szczycie łuku połówki cegieł, aby uzyskać otwór szerokości 12 cm.

Od razu powiem, że jeżeli będziesz się przejmował dwoma milimetrami to za niedługo zwariujesz i zaliczysz rozstrój żołądka, takie wahania wymiarów to całkiem normalna rzecz. Przy układaniu łuków przygotuj się na minimum 5 milimetrowe niedoskonałości. Przyznam, że termin czerwcowy i pierwsza pizza brzmi ambitnie, powodzenia zatem i pilnie obserwuję, podobny do mojego😉

PiekarRo dzięki za rozwianie wątpliwości, chciałbym się jeszcze poradzić czym przytwierdzić komin do cegieł. Zrobić to na zwykłą zaprawę szamotową czy może wykorzystać w tym celu klej ogniotrwały mam 5kg wiaderko.

Listman o nierównościach wspomniałem w kontekście wykładania paleniska gdzie chciałem żeby było jak najdokładniej. Murując kopułę już takiej precyzji nie potrzebuje :) Jutro ruszam dalej z budową, powrzucam nowe fotki z postępów pracy :)

Można użyć punktowo kleju ceramicznego. Na matę ceramiczną kładziemy siatkę peonię, zrobioną z cienkich drutów. Łatwo się je tnie i zagina, co pozwala nadać izolacji odpowiedni kształt i zabezpiecza przed jej dopadaniem.

Dopiero teraz zauważyłem, że w artykule są nowe zdjęcia. Najlepiej dodawać je w komentarzach, wówczas informacja pojawia się na stronie głównej.
Pierwsza pizza i już efekt leopard spots :)

PerlibetonPerlibeton nałożony i narazie zaprzestaje dalszych prac, czekam aż wyschnie i 15 sierpnia oficjalne otwarcie, w planach do zrobienia 30 pizz :)

Wczoraj było oficjalne otwarcie pieca dla rodzinki, wyszło blisko 30 pizz a wrażenia są nie do opisania. Używałem mąki 5 Stagioni Rossa. Ciasto o hydratacji 63% wyrabiało się rewelacyjne, przygotowane dzień wcześniej przebywało w lodówce 24h. Następnego dnia zrobiłem kulki około 7h przed wypiekiem do wyrastania w temperaturze otoczenia.

ciasto   p2p3

Piec rozgrzany do białości :) Cała sadza się wypaliła i zaczynamy wypiekanie. Temperatura pieca na zewnątrz kopuły 30-40 stopni.

p4p6

pizzap5

p8

p9

p10

salami

spod

Dobre wieści szybko się rozchodzą, 2 Pizze pojechały na wynos :D

w1W2

 

 

To się nazywa "uroczyste otwarcie". Gratuluję udanych wypieków.
Widzę, że były niewielkie problemy przy wyjmowaniu ciasta. Podpowiem jak to należy robić. Przy pomocy szpatułki dokładnie oddzielamy wybraną porcję ciasta od pozostałych i w powstałą szczelinę wsypujemy mąkę. Dopiero wówczas można ją wyciągać.

Pochwale się kolejnymi wypiekami. Następna impreza tym razem dla znajomych, z pieca wyszło około 40 placków, po przerobieniu takiej ilości skill idzie w góre :) Maka: 5 stagioni Rossa, wyrastanie w bloku 1h w temp otoczenia (TO), następnie 48H w lodówce i na 6h przed imprezą zrobiłem kulki do wyrastania w TO. Hydratacja 63%, 2,5grama drożdzy na kilogram mąki, 30g soli na 1kg mąki. Ser mozzarella w zalewie OSM Skierniewice, sos pomidory z puszki San Marzano, Bazylia własna z krzaka. Temperatura w piecu 480°C, palenisko 400°C. Znajomy, który niedawno był w Neapolu stwierdził, że pizza odtworzona 1:1, lepszej recenzji usłyszeć nie można :)

napoletana1

napoletana 2

 

Bardzo udane wypieki. Przy tak dużej ich liczbie warto nauczyć się techniki rozciągania pizzy, stosowanej przez zawodowców. Została ona wytłumaczona dość dobrze na poniższym filmie:

https://www.youtube.com/watch?v=FR2Teqs4qc4&t=5s

To najszybsza ze znanych mi metod. Poza tym robi wrażenie na gościach :) Nauczyłem się jej po powrocie z Neapolu i dojście do wprawy zajęło mi niewiele czasu.

Polecam też wypróbowanie włoskiej szynki "prosciutto crudo", czyli w dosłownym tłumaczeniu "szynka surowa". Można kupić w Lidlu w blistrach za ok 9 zł. Jest bardzo cienko krojona. Układa się ją po wyjęciu pizzy z pieca. To mój ulubiony dodatek.

Mam jeszcze drobną prośbę. Podany przepis na ciasto do pizzy będzie dla użytkowników portalu trudny do odnalezienia. Byłbym wdzięczny za umieszczenie go w kategorii "przepisy" (link będzie widoczny w menu redakcyjnym z prawej strony)

Dokładnie tą metodą rozciągałem ciasto ;) 

Oczywiście pizza z szynką parmeńską również wjechała :D

Crudo

W wolnej chwili opisze dokładniej proces przygotowania ciasta w odpowiednim miejscu 

Czy pod wpływem wysokiej temperatury rura ze stali nierdzewnej powiększyła się u Pana rozwarstwiając w łuku zaprawę pomiędzy cegłami szamotowymi? Mam identyczny piec i przy dużej temperaturze zaprawa popękała.

Co prawda zauważyłem lekkie poluzowanie cegieł w łuku przy kominie i popękanie zaprawy ale nie łączyłem tego z rozszerzającą się rurą. Bardziej moim zdaniem wpływ miało poruszanie się komina na wietrze i stąd luzowanie w łuku. Na jesień będę próbował jakoś temu zaradzić