Mój piec

W ramach podziękowań za sporo ciekawej i użytecznej wiedzy przedstawiam moją realizacje.

Na początku dwie rzeczy, które na początku sprawiają najwięcej problemów:

1) rozmiar - po długich namysłach zdecydowałem się na piec o średnicy wewnętrznej 90cm

2) narzędzia do cięcia  - ze względu na lokalizacje pieca po za miejscem zamieszkania i długi czas realizacji odpadał wynajem piły do cięcia kamienia. Do prac użyłem Bosch PWS 125 niestety padł pod koniec + porządna tarcza ( +50zł). Do łuku wejściowego używałem tarczy garnkowej. Bardzo pomocny okazał się z "aluminiowy kątownik stolarski mocny" do znalezienia na pewnym portalu.

 

fundamenty

 

płytapłyta cdn

 

Dobrze jest rozrysować początek  (SketchUp) pomaga w rozplanowaniu i liczeniu cegieł

 

projekt

 

Izolacja pod piecem to 2 x płyta krzemianowo-wapniowa

izolacjaspód123

 

4

 

5

 

678

 

Kopuła skończona.

Do murowania używałem zaprawy szamotowej + szkło wodne więc nie czekałem za długo z pierwszym paleniem.

Poczytałem trochę na ten temat i zdecydowałem się na długie wypalanie w niskiej temperaturze.

Łącznie 12 godzin - pierwsze 3-4h temperatura max 100 stopni ( mierzona w szczycie kopuły), kolejne 3-4h 100-200 stopni, na koniec 250-300 stopni. Sporo jest z tym zabawy - trzeba ciągle rozgarniać/przesuwać ogień,  dokładać małe kawałki itp

 

ogień

 

Po ostygnięciu izolacja i tydzień przerwy. Plany na najbliższy weekend to kontynuacja wypalania ( pierwsza sesja max 400 stopni, w kolejny dzień 500 i pierwsza pizza + murowanie komina.

 

ocieplenie

 

 

edit 08.05.2020

 

wypalanie 1wypalanie 2

 

18.05.2020

perlit

 

perlit 2

 

finish

 

Komentarze

Jak do tej pory, to największy piec opisany na portalu (nie licząc tego z Pompejów). Pomyśleć że do jego wykonania wystarczyła malutka szlifierka kątowa.
Mój też ma średnicę wewnętrzną 90 cm, ale ściana jest cieńsza. Tak z ciekawości, ile cegieł szamotowych zostało wykorzystanych do budowy?
Czekamy na kolejne zdjęcia i pierwsze wypieki.

Gratulacje. Faktycznie spory piec. Będzie trzeba go długo rozgrzewać, ale odwdzięczy się długim ciepłem. Ciekawy jestem czy przy tak grubych ścianach kopuły udałoby się upiec chleb dwa razy po rozgrzaniu. Ja u mnie wkładam chleb przy 270 stopniach, wyciągam, jest ok. 220-230. Ciasto spokojnie się upiecze, ale z chlebem nie ryzykowałem.
Jak zaprawa wytrzymała tak szybkie wypalanie?

Nie mam pojęcia ile cegieł poszło - kupowałem partiami po 20-30. Myślę, że spokojnie min 100 szt.

Pomysł z wypalaniem był/jest taki, żeby od razu nie robić wszystkich warstw bo będzie długo trwało zanim piec pozbędzie się wody co przełoży się na problem z temperaturą.

1) na początku odparowałem wodę z zaprawy, moczenia cegieł itp - przy 100-200st parę godzin trwało zanim zewnętrzna część pieca zrobiła się lekko ciepła. Po 12 godzinach palenia nieocieplony piec miał 30-40 stopni.
2) dzisiaj/jutro będę się zajmował wodą konstytucyjna czyli związaną chemicznie do tego trzeba wyższych temperatur 400-500st. Żeby ograniczyć naprężenia działające na cegły założyłem izolacje - 5cm maty mineralnej -> tej polecanej na forum :)

No i na zaprawie mam napisane, że można palić po 24h - ale z tym tematem to każdy na własną odpowiedzialność działa.

Kontynuacja wypalania. Pierwsza godzinka delikatnie 100-200 stopni. Nic ciekawego sie nie działo. Po przekroczeniu 400 stopni sklepienie lekko sie wypaliło ale najważniejsze znowu wszystko znowu paruje. Temperatura zewnętrznej warstwy ocieplenia ok 40 st. Utrzymuje 350-400 st i czekam.

Jak dodać zdjęcia w komentarzu ??

edit: dodałem wyżej, parowanie słabo widać ale znowu sporo wody oddaje

Profesjonalne podejście do budowy wszystko ok
Ale wejście do pieca za wysokie cała temperatura idzie w kosmos
Max 28 cm

Tak mi sie wydaje naocznie moge się mylić dobrze izolowana kopuła tak jak w profesjonalnym piecu stary dobry styl mistrz kopuł pietro robił tak samo stara szkoła wełna kamienna teraz mata ceramiczna gr 5 cm min do tego keramzyt powyżej 5 cm jest ok profesjonal Nieliczni we włoszech budują kopuły ręcznie teraz prefybrakaty cztery elementy kopuła gotowa za 2 godz potem pęka osobiście łatałem różnice temperatur w kopule miedzy dołem a miejscem załamania kopuły jest duża i tam peka ale tak musi być ma sie psuć bo trzeba zarabiac nic nie jest wieczne twoja będzie na wieki spód sie z czasem wytrze ale można łatac ale to ciebie nie dotyczy jak bedziesz robił 300 placków dzięnnie to wytrzyma max 2 lata przelicz na swoje pizze wyjdzie ci wynik Piec ogrodowy robi sie inaczej to tak o demnie Nie potrzebujesz miec rano na piecu ponad 200 st rozpalasz robisz max 10 pizzy troche mieska idziesz spac rano wstajesz leczysz kaca i zapominasz o piecu na min 7 dni Pozdrawiam zrób prosiaka pyszny 7-8 godz taki do 22kg

Wiekszość piecy nie jest nigdy wypalona potrzebowałbyś 1200 st na min 4-5 godz wtedy szamot się dokładnie zlepi ale to w niczym nie przeszkadza wilgoć w piecu który nie bedzie odpalany co dziennie będzie zawsze Ja po zbudowaniu kopuły za dwa dni zaczynam osuszanie zwykłym palnikiem do propanu nic nie pęka woda ładnie wychodzi delikatnie Najlepiej cały gotowy bez szychty zewnetrznej cegla izolacja keramzyt potem drewno suche poniżej 20 procent wilgotności i jedziemy na maxa jak bedziesz czekal na to że sama wyschnie to tak jak z wyborami wiecznie Jeszcze raz pozdrawiam zdjęcia na email

Można dodawać zdjęcia w komentarzu. W tym celu, w okienku Format tekstu (znajdującym się poniżej) należy wybrać "Podstawowy" zamiast "Czysty tekst". Użytkownicy mogą też zakładać nowe tematy na Forum.