Chaczapuri adżarskie
Kategoria
Witam.
Niedawno trafiłem na ten przepis i wczoraj nadarzyła się okazja żeby wypróbować.
Danie proste ale wyśmienite w smaku.
W oryginale trochę inne ale ja zrobiłem z tego do czego miałem dostęp.
Ciasto typowe jak na pizzę. Po wyrośnięciu formuje placek i roluję brzegi aby powstało coś na kształt łódki. Następnie wypełniamy "poklad" mieszanką serów. Ja użyłem pokrojonej w kostkę mozzarelli, fety, serka salatkowego Ipsos z Turka oraz startej grubo goudy.
Wstawiamy do pieca rozgrzanego jak na pizzę na kilka chwil aby brzegi podrosły. Wyjmujemy i między "burty " wbijamy jajko. Teraz do pieca aż się ciasto mocno zarumieni. Ważne aby żółtko się nie ścięło. Wyjmujemy z pieca. Obok jajka kładziemy plasterek masła i posypujemy szczypiorek.
Naprawdę proste i wspaniałe w smaku danie. Gorąco polecam
- Zaloguj się lub zarejestruj aby dodawać komentarze
Komentarze
Wyszło świetnie. Dziękuję…
Wyszło świetnie. Dziękuję za przepis. Wiele razy czytałem o tym gruzińskim przysmaku, ale jeszcze go nie piekłem. Bardzo lubię takie tradycyjne potrawy. Dawniej ludzie, mając do dyspozycji zaledwie kilka prostych składników, potrafili wyczarować cuda.
Widzę, że piec pracuje pełną parą. Jest pod dachem, więc jesienna słota nie przeszkadza w pieczeniu.
Otóż to. To byla/ jest…
In reply to Wyszło świetnie. Dziękuję… by Robert
Otóż to. To byla/ jest potrawa biednych ludzi. Prosta i sycąca. Również przepadam za takimi przepisami.
I ma Pan rację, piec a właściwie piece pracują pełną parą. W zeszłym tygodniu przyrządziłem gulasz węgierski w kociołku.
W przyszłym planuję rozdziewiczyć wędzarnię.