Wędzarnia i piec chlebowy

a

Taki jest plan

b

Podbudowa pieca 20 cm zbrojonego betonu

c

Kilka poprawek na sucho i murujemy

d

W pierwszej wersji zakładałem ze palenisko wędzarni zrobię murowane i w środku standardowo wyłożę płytkami szamotowymi ale ponieważ mam możliwość postanowiłem zrobić ze stali i z takich elementów wyszło ...

d

...  mi całkiem niezłe palenisko

e

I podobnie kanał

f

Palenisko zaizolowałem wełną  a kanał płytami z wełny ceramicznej a całość obłożyłem folią aluminiową  

g

hi

Szalunek z cegieł 

j

Zbrojenie ...

k

...i wylewka betonowa .Zastosowałem beton ognioodporny.

l

W pierwszej wersji piec chlebowy miał być okrągły niestety z braku miejsca postanowiłem zrobić o podstawie prostokątu .Wymiary w środku szerokość 54 cm głębokość 47 cm .Sklepienie planuje zrobić łukowate o grubości 12 cm i tu moje obawy czy piec będzie miał wystarczającą pojemność cieplną .Zaznaczę  jeszcze że izolacja będzie z wełny ceramicznej o grubości 75 mm . Proszę o poradę czy jeszcze go poszerzyć ?

Dziękuje za cenne uwagi i zgodnie z nimi poszerzyłem piec w tej chwili szerokość wewnętrzna ma 70 cm , i oczywiście pod cegły podłożyłem płytę krzemianową o gr 5cm .Palenisko będzie na wysokości 105cm ,to tylko 5 cm niżej niż mam łokiećv 

Następny etap ścianyz

Zastosowałem rurkę ceramiczną przez którą póżniej będę miał możliwość włożyć termoparę do mierzenia temperatury

x

Kolejny etap to strop . Z płaskowników ze stali nierdzewnej wykonałem ala szalunek czy też szablon który jednocześnie nada odpowiedni kształt i przytrzyma cegły na czas klejenia . Jest on tak zrobiony że bez trudu będę mógł go zdemontować od środka .m

Przymiarka na sucho , oczywiście cegły będą ułożone na mijankę.j 

Komentarze

Pojemnością cieplną proszę się nie martwić. Tej grubości ściany będą zdolne zmagazynować wystarczają, nawet zbyt dużą ilość energii na tak niewielkich rozmiarów komorę. Jeśli tylko jest możliwość to starałbym się ją powiększyć. Pieczenie chleba nie powinno tu stanowić problemu, ale z pizzą będzie trudniej. Otwór wsadowy też jest bardzo wąski.
Teraz już za późno, ale można było wysunąć do przodu płytę stropową. Zyskujemy wówczas trochę miejsca, do tego łatwiej się usuwa rozżarzone węgle. Proszę też nie zapomnieć o zastosowaniu warstwy izolacji między cegłami szamotowymi podstawy i betonem. Dobrze się tam sprawdza wylewka z perliu, keramzytu, lub płyty krzemianowo-wapniowe.

Ciekawe rozwiązanie z paleniskiem wędzarni. Wygląda jak sejf.

Problem w tym, że beton dość dobrze przewodzi ciepło, co może być przyczyną szybszego spadku temperatury spodu pieca. Ściany będą dobrze izolowane, a podstawa bardzo słabo.

A to palenisko pieca na jakiej będziesz miał wysokości,powinno być na wysokości łokcia albo nawet wyżej,
niskie to mało wygodne jest,ciągle pochylony, mam takie ,drugie zrobiłem na wysokości bicepsa to jest jak niebo i ziemia .

No i ta komora faktycznie przymała,zastanów się jeszcze nad powiększeniem .

Zgadzam się. Powiększ komorę, bo będziesz później żałował. Pizzę piecze się z palącym się drewnem w środku. Pizza nie może dotykać płomieni. Chleba też za dużo nie wsadzisz. Otwór też bym powiększył, bo trzeba łopatą trochę w środku manewrować, chcąc zrzucić z niej chleb (a to zrobisz tylko raz, później już przez 15-20 min nie ruszysz) lub obracać pizzę.