Budowa pieca do pizzy w domu

Witam Wszystkich,

Już od roku przymierzam się do budowy pieca do pizzy z cegły szamotowej, czytam o Waszych dokonaniach i teraz postanowiłem, że zbuduje własny piec do pizzy w którym też chcę piec chleb, nie chcę go budować w ogrodzie tylko w domu tak aby móc piec pizze czy chleb przez cały rok, jestem laikiem w budownictwie i będzie to moja pierwsza budowla stąd też zwrócę się o poradę do Was, wymyślilem sobie, że piec będzie stał na solidnej konstrukcji z drewna (coś ala stół)i teraz zastanawiam się jak zrobić podłoże, ma być to na konstrukcji więc zastosuje gruby drewniany blat 6cm i teraz nie wiem z czego wykonać następne podłoże czy mogę zastosować beton ognioodporny lub wermikulit lub perlit i na to kłaść szamot ?

Witam,
Jeżeli podstawa będzie sztywna, to wystarczy wylewka z lekkiego betonu keramzytowego lub perlitowego. Wermikulitowy ma z nich najgorsze właściwości wytrzymałościowe. Zastosowałbym też zbrojenie rozproszone z włókien szklanych i nieco większe proporcje cementu, aby zwiększyć odporność na ściskanie. Wylewka musi też mieć odpowiednią grubość. Myślę, że 12-14 cm.
Jeśli głównym przeznaczeniem pieca będzie pieczenie pizzy, to można zbudować komorę kładąc cegły na sztorc, co daje grubość ściany ok. 6 cm. Chleb oczywiście też w nim upieczemy, a pozwoli to znacznie odchudzić konstrukcję.

Pomysł jest ciekawy. Gdyby chciał Pan opisać prace związane z budową, to szablon artykułu znajduje się w Menu.

In reply to by PiekarRo

Witam
Bardzo dziękuję za poradę, odnośnie kładzenia cegieł na sztorc czy ściana nie będzie za cienka i czy nie popęka lub sie nie zawali, po zbudowaniu kopuły będę chciał ja też ocieplić czyli: mata ceramiczna, siatka i perlibeton.

Środek popęka na bank,to normalne, ale cegły się klinują, więc nic się nie zawali.

Co do tego blatu, ja mam w domu, spód(blat) zrobiony z gazobetonu 10cm grubosci (dosyć dobrze izoluje jak się okazuje,bo kompletnie nie interesowałem się tą kwestią, miało być szybko i tanio) , potem cienka wylewka chyba Nivoplan Plus (z 5 cm) i na to położony luźno szamot.

Ja od ośmiu lat używam pieca o grubości ścian komory 6,5 cm (nie licząc izolacji). Nie ma żadnych pęknięć na kopule, poza drobnymi ubytkami na spoinach łuku - gdzie zamiast zaprawy szamotowej używałem Górkalu z piaskiem.
Pęknięcia zazwyczaj powstają gdy pierwsze rozgrzewania pieca przebiega zbyt szybko.

Hmm, mi się wydaje,że każda taka konstrukcja popęka i jest to proces naturalny, przecież taki wkład szamotowy przy nagrzewaniu się powiększa i to wyraźnie, musi pęknąć a jak stygnie wraca na swoje miejsce,no chyba ,że się mylę, i szamot nie rozszerza się po rozgrzaniu.

To oczywiste, że wraz z wzrostem temperatury rozszerzają się cegły i spoiny. Mogą powstawać przy tym naprężenia, ale to już rola zaprawy szamotowej, która w pewnym zakresie może je kompensować. W przypadku pieców o podstawie koła są one niewielkie. Po prostu cała kopuła równomiernie się powiększa. Nieco gorzej spisują się piece ze sklepieniem kolebkowym. Tu mogą powstawać naprężenia w miejscach łączenia sklepienia z przednią i tylną ścianą.

Ciekawie wygląda sytuacja, gdy mamy izolację perlitową. Jej zewnętrzna warstwa ma temperaturę zbliżoną do otoczenia, więc wymiar pozostaje bez zmian. Wewnątrz natomiast cała kopuła szamotowa się rozszerza. W efekcie mogą powstać bardzo silne naprężenia prowadzące do pękania pokrywy perlitowej. Dlatego konieczne jest stosowanie warstwy wełny ceramicznej, która ma za zadanie skompensować ten przyrost objętości.

Przez pomyłkę dodałem poprzedni komentarz z konta administracyjnego, które ze względów bezpieczeństwa powinno być niewidoczne. Już to poprawiłem.

In reply to by PiekarRo

Witam Wszystkich,

Powoli zaczynam kompletować materiały, zamierzam zbudowac piec w domu z możliwością przenoszenia go (to tylko w razie potrzeby) chodzi mi o to żeby mieścił sie w futrynie drzwi, szerokość futryn w domu mam 80cm stąd też chcę wykonać piec o średnicy wewnętrznej 65cm (miejsce gdzie się piecze pizze) a po położeniu cegieł na sztorc i izolacji na piec tak aby maksymalnie średnica zewnętrzna wynosiła 79cm i zamierzam wykonać piec według rozmiarów szerokość 65cm wysokość 38cm i teraz się zwracam do Was o poradę czy proporcje będą w porządku oraz zastanawiam się gdzie zamontować komin czy z przodu czy na środku ale nie wiem które rozwiązanie jest lepsze (widziałem piece z kominem w środku) prosze o poradę.

Komin lepiej zrobić z przodu. Piec będzie się lepiej rozgrzewał. Trochę mi się nie zgadzają te wymiary. Zakładając szerokość 79 cm, musimy odjąć szerokość cegły 6,4 cm i minimum 5 cm izolacji z wełny ceramicznej. To wszystko razy 2, co daje łącznie ok 23 cm. Zatem w środku zostaje 56 cm - czyli niewiele. W takiej sytuacji jedynym rozwiązaniem jest zbudowanie pieca o podstawie prostokątnej. Może być wtedy głębszy. Trochę trudniej się w takim piecu piecze pizzę, bo ogień musi być z tyłu i nie widać, czy się nie przypala.