Piec chlebowy, wedzarnia i grill

Witam

Przez zimę zrodził mi się w głowie pomysł na piec chlebowy. Zima mroźna nie była ale dosyć długa stąd też pomysł rozrósł się do pieca chlebowego z wedzarnia, stołem do pizzy i grilla. 

Projekt powstał najpierw na papierze ale oczywiście uległ modyfikacja podczas budowy :)

Rysunek techniczny

Pierwszym krokiem było wybranie miejsca i usunięcie ziemi pod gruz. Pies pomagał kopać :)

Pies pomaga kopać :)

​​Następnie dziurę wysypałem gruzem, dolomitem oraz piaskiem. Skręciłem szalunek. 


Szalunek

Szalunek wyłożyłem Folia, wypełniłem cegłami i wyspawalem kratownice z różnych kawałków stali. Nie jest piękna ale za to mocna :) 

Kratownice

​​​​​Gotowe do wylewki

Przyszedł czas na wylewkę. Zamówiłem cement, piach i zwir. Zrobiłem wylewkę 1:3:5 (na 25kg cementu 12,5l wody).

Wylewka

Podstawa pieca chlebowego będzie fundament z bloczków betonowych. Pod piecem będzie znajdować się również palenisko do wedzarni.

Podstawa pod piec

jak widać na zdjęciu wyspawalem konstrukcje na której ułożę na zaprawie szamotowe cegly szamotowe stanowiące sufit paleniska. Dodatkowo na cegly od góry wyleje trocha zbrojonego betonu, dla bezpieczeństwa :)

Wnętrze paleniska zostało też wyłożone szamotem (ściany i podłoga)

Szamot jako sufit paleniska

obok powstały z pustakow ceramicznych kolejno podstawy do: stol, wedzarnia, grill. Została też wyprowadzona rura do wedzarni.

Podstawy.

kolejno wymurowalem do okola podstawę pieca.

Podstawa pieca

zazbroilem gory pieca, stolu, wedzarni i grilla i wylałem beton.

ZbrojenieZbrojenie wedzarni i grillaPodstawa pod wylewke

niestety wylewka pod wedzarnia i grillem trochę spękała. W sumie nie miało to większego znaczenia ale wylałem dla pewności szlichte zazbrojona siatka do styropianu.

Regeneracja spękanej wylewki

Zaczynamy budowę pieca. Zrobiłem prowizoryczny cyrkiel z dwóch gwoździ i deski. Obrysowałem obręcz. 

Prowizoryczny cyrkiel

Wymurowalem podstawę z klinkieru i wylałem kermazytobeton

Podstawa pieca

Keramzytobeton

Zająłem się wejściem do pieca

 

Wejście do piecaWejście do pieca

Wejście do pieca

Pogoda nie rozpieszcza, ale jako że restauracji jeszcze przez pandemię z powrotem nie otwieram - twardo pracuje w deszczu. Dzisiaj zrobiłem podłogę pieca i pierwszy rząd ściany. Trochę mi uciekła, ale to nic - strzelać z tego nie będę :)

Cegly przed przycięciem. Cegly po przycieciuPoczątek murowaniaPoczątek murowania

Komentarze

piec chlebowy zapowiada się super. Co do wędzarni,to trochę się pośpieszyłeś,bo tam szamot w palenisku nie jest wskazany,zawsze daję tam dobrą cegłę czerwoną kl.20-25 bo chcemy,żeby wytworzyć dym (do 400*C),a nie ogień,pirolizę benzopiren i takie tam. Szamot kumuluje ciepło, może zachodzić wtedy piroliza drewna i uwalnianie niezdrowych związków chemicznych. Będziesz musiał uważać i pilnować temperaturę w takim palenisku,aby nie za bardzo hajcować bo wytworzysz szkodliwe przy wędzeniu związki. Wedzarnie kanałowe są ok,ale z jak najkrótszym kanałem,do 1 m. Najłatwiej kontrolowac wędzarnię z paleniskiem pośrednim,pod komorą wedzarniczą,z deflektorem dymu. A i tak najlepsze są drewniane...

Faktycznie nie przemyślałem tego. Spróbuję wędzić mała ilością drewna bo palenisko jest spore, ograniczyć dostep tlenu aby uzyskać więcej dymu i zobaczę jaka temperature będę miał w wedzarni. Zawsze mogę pozbyć się szamotu z ścianek i podłogi, zostawić tylko sufit.
Podstawa jest na bloczkach betonowych więc chyba bym ich już niczym nie wykładał.

Możesz spróbować palić w szufladzie metalowej,wsuwanej do paleniska,oddzieli żar od szamotu. Usunięcie szamotu to ostateczność :). Powodzenia w budowie.

I mam jeszcze seria pytań. Zostawiłem sobie miejsce na rurę do komina o średnicy 10cm. Nie za mało?
Mam stalowa rurę o średnicy ścianek 3mm. Myślałem żeby ją użyć i obudować do okola tworząc komin. Jest sens w tej sytuacji kupować rurę inox?

10-centymetrowej średnicy komin w takim piecu to trochę mało. Ja mam kwadrat 14 cm i czasem mi trochę dymu wyleci otworem wsadowym. Nawiasem mówiąc, ma on tutaj dość dużą wysokość. Trzeba będzie zrobić dobrze izolowaną pokrywę, aby ciepło nie uciekało.

Moim zdaniem lepiej rozgrzewać komorę szamotową obłożoną wełną ceramiczną. Różnica temperatur między stroną wewnętrzną i zewnętrzną jest wówczas mniejsza. Wełna jest paroprzepuszczalna.

Dzięki. Nie ukrywam że budowę pieca wzoruje na Pana fotorelacji :)
W takim razie czy rura w kominie jest niezbędna? Gdybym wymurowalem komin tylko z cegły to jego przekrój byłby znacząco większy.

Mój komin ma 25x25,a przed nim dużą komorę (ale to konstrukcja kolebkowa). Mimo to przy rozpalaniu i wietrze potrafi zadymic 2-3 minuty omijając komin. Na Twojej konstrukcji tj Robert napisał, ceglany komin bedzie za ciężki.

A gdybym umieścił komorę komina na szczycie pieca w centralnym miejscu i w nim osadził rurę?
Myślę w tym miejscu o komorze żeby rozszerzająca się rura nie rozwaliła sklepienia

Rura na środku to b.zły plan,całe ciepło i pewnie ogień będą leciały w komin.
Piece do pizzy pro chyba w ogóle maja wyprowadzone spaliny przez drzwiczki (otwór pieca),potem dopiero za pomocą okapu są łapane w komin.

Piec chlebowy zamknąłem dzisiaj szamotem.
Teraz zastanawiam się nad izolacja.
Izolować będę keramzytobetonem ja który położę później tynk.
Idealnie byłoby dać pomiędzy szamot a keramzytobeton wełnę ceramiczna. Czy mógłbym ja czymś zastąpić tańszym ?

W przypadku maty ceramicznej występują znaczne rozbieżności cenowe, w zależności od sprzedawcy. Większość naszych Forumowiczów zaopatruje się w sklepie chematex.pl. Teoretycznie można ją zastąpić tańszą wełną skalną, która wytrzymuje wysokie temperatury. Jest ona jednak dostępna w większych grubościach i trzeba kupić całą rolkę - więc oszczędności będą nieduże. Poza tym, wełna ceramiczna nie zawiera klejów

Zastanawiam się jeszcze nad kominem. Wedzarnia i grill będą miały kominy zrobione z pustakow wentylacyjnych 20x25 + siatka, tynk.
Ladnie by wyglądało gdyby trzy kominy były taki same.
Waga jednego pustaka wynosi 7kg. Na piec byly by potrzebne 4 sztuki co daje wagę komina razem z wykończeniem około 35kg. Komin nie będzie się bujać bo będzie osadzony w dachu nad całym "kompleksem".
Co myślicie o takim rozwiązaniu?

Pytanie, czy wytrzyma temperaturę, bo u mnie kamionka trochę spękała i przy każdym rozgrzewaniu wydaje jakieś dźwięki - ale nie rozsypała się jeszcze.

Są wykonane z keramzytobetonu. Myślę że zaryzykuje. Jeśli by spekaly, wymiana komina nie będzie problemem.
Martwi mnie tylko waga tego komina. Łuk nad piecem wytrzyma?

Witam wszystko dobrze ale po co tyle niepotrzebnej pracy
Masz za wysokie wejście do pieca cała temperatura idzie w komin
Jak robisz palenisko z cegły to na jodełke
Nie wiem jaka jest średnica węwnętrzna bardzo ważna jest wysokość kopuły
Dostosowywyje się do mocy grzewczej jaką robisz na dole
Nie sugeruj się statestykami na internecie
Jak masz mocny spód kopuła ciut nirzej jak słaba wyrzej tak aby ci się nie paliły pizze nie wiem jak zbudowany jest twój piec ile co ma cm
Buduje piece kilkanaście lat zaczołem w zakładzie pietro we włoszech stary sprawdzony styl budowania z cegły szamotowej kopuły spody raczej z płyt wolnych bez zaprawy i kleju wymiennych tylko one się wycierają kopuła wieczna Pozdrawiam Miłych wieczorów przy piecu

In reply to by margit forni

Wysokość otworu wsadowego rzeczywiście jest duża - już wcześniej o tym wspominałem.
Cieszę się, że mamy na Forum kolejną osobę praktyką w tym zawodzie.

Wziąłem pod uwagę wszystkie sugestie i dokonanalem paru zmian, między innymi co do wielkości otworu wsadowego pieca.

Piecu zaizolowany wena i keramzytobetonem, wytynkowany.
Czeka mnie jeszcze wyczyszczenie całości i wyKonczeniowka.
Zdam relacje po wybrukowaniu całości.

Patrząc na ostatnio dodane zdjęcia, widać ile pracy zostało wykonane i jak bardzo zmieniło się to miejsce. Już się zastanawiałem dlaczego nie ma relacji z budowy. Czekamy na końcowy efekt.

Mam pytanie. Cały kompleks dalej w budowie. Dzisiaj dla narzeczonej suszylem w piecu drewno dla szynszyli. Rozpaliłem ognisko w piecu, paliło się nie cała godzinę. Wywaliłem zawartość pieca i włożyłem gałązki. Temperatura w piecu utrzymywała się w granicach 140 stopni na wysokości 1/3 pieca od podstawy. Przy zamkniętych drzwiczkach i szyberze temperatura utrzymywała się stosunkowo długo.
Martwi mnie fakt ze piec od strony zewnętrznej również się nagrzał do 60-70stopni.
Czy to normalne ? Jeśli nie czy na warstwę wykończeniowa jaka jest obecnie już tynk na siatce mogę położyć kolejna warstwę ocieplenia z wełny i ponownie wykończyć go tynkiem ?
Pozdrawiam

Tak,temperatura zewnetrzna pieca (jakiegokolwiek) zależy od zasosowanego materiału,grubości ścianek (wewnetrznej i zewnętrznej) i ew izolacji. Jak widze zastosowałeś komorę pieca z szamotu na rąb, szybciej ci się zagrzeje,ale też szybciej odda to ciepło na zewnątrz. Jak wygrzejesz piec i bedziesz palił na pełnej mocy, zaobserwuj, jak długo ci trzyma ciepło,czy wystarczy do pieczenia pizzy,pieczenia chleba,czy nie za gwałtownie spada temperatura wewnątrz. Jeśli temperatura będzie po wygrzaniu dość szybko ci spadać, np przy wkładaniu chleba z 250 do 160 po wyjeciu go,tzn że izolacja jest za mała. wtedy musisz dołożyć jeszcze izolacji. Dlatego wg mnie lepiej sklepienie robić na 12 cm a nie 6 (chyba że tak masz,nie widze na zdjęciach). Jako izolacja sprawdziłaby sie też cegła na obmurowaniu pieca,jak jest miejsce,ale ty masz pod dachem,więc nastepna warstwa nie zaszkodzi. Ja mam komore na 12 cm,izolacja perlitobeton i cegła. Temperatura scianek zewnętrznych 36-39*C, wewnątrz pieca po 24h 100*C na sklepieniu.
PS.Oczywiście mierzyłes tą temperaturę z lewej,w cieniu.

Izolacja może być zawilgocona i nie spełnia jeszcze swojej funkcji. W nowo zbudowanym piecu to normalne. Gdy wilgoć odparuje, temperatura zewnętrznej strony kopuły powinna się obniżyć. Ten problem był już opisywany przez wielu forumowiczów.
Mój piec również ma komorę z cegieł ułożonych na rąb. Daje radę - nawet w zimie. Po wyjęciu chleba piekę w nim jeszcze ciasta.
Tak na marginesie - pierwsze rozgrzewanie powinno przebiegać stopniowo. Nie powinno się od razu rozpalać dużego ognia.