Mobilny PIEC chlebowy/do pizzy

Na wstępie chciałbym się serdecznie przywitać ze wszystkimi pasjonatami tematu, gdyż jest to mój pierwszy post.
Od dobrych kilku lat rozwijam w sobie zamiłowanie do wypieku pizzy zapoczątkowane wraz z licznymi wyjazdami w rejon południowej Europy. Od kilku lat jestem posiadaczem piecyka Optima Napoli Express. Nie dojrzałem jeszcze do jego przeróbki (na którą miałem chęć gdzieś 4 lata temu podpatrując włoskie fora :), ale myślę, że i na to przyjdzie czas.
Tymczasem, rozpoczęliśmy z tatem budowę mobilnego pieca kamiennego. Jakiś czas temu ktoś sprzedawał na allegro cegły wulkaniczne (kawałki lawy wyciętej na kształt cegieł) materiał lekki, trzymający ciepło... widziałem kiedyś filmik z produkcji pod Neapolem i tam używali ich, ale chyba tylko do zwieńczenia kopuły... nieważne, teraz i tak nigdzie się ich nie dostanie :(
Zatem postawiłem na cegłę szamotową. Mam sporo przechowanej starej daty, tj. znacznie cięższej, solidniejszej niż te sprzedawane obecnie.
Jesienią przygotowaliśmy stelaż podstawy 80x80 cm. Z grubych kątowników, z dwoma poprzecznymi łącznikami Rys. 1)

Piecyk1

Na to położona i przyspawana jest blacha Rys. 2) na Rys. 3) jest stelaż stojący na który zamocuję podstawę (na rysunku tylko poglądowo - będzie wyglądał inaczej, niedługo zacznę spawać.

Podstawa na zdjęciu wygląda tak:

Podstawa


z przodu będzie jakaś półeczka...

Pierwotnie, na tej podstawie miały być ułożone cegły szamotowe, czytałem jednak, że ciepło może uciekać... dodatkowo nie wiem czy ta blacha nie zadziała jak chłodnica, czy będzie akumulować? Myślałem o macie ceramicznej:
Mata z włókna ceramicznego 1260C lub 1430C VITCAS
https://allegro.pl/oferta/mata-z-wlokna-ceramicznego-1430c-vitcas-13mm-…
Taką chciałbym na pewno na wierzch... ale czy pod spód się nada? Jeśli tak to jaka grubość?
Widziałem, że polecano płyty krzemianowo-wapienne... dodać do tego matę pod spód? Jakąś zaprawę? ...i później na to cegły.

W kwestii powierzchni paleniska... zostawić cegłę, czy wyłożyć jakimiś jednolitymi płytami szamotowymi?

A na wierzch? Cegła-> Mata-> a następnie? jaki tynk, siatkę?
Koszty nie są najważniejsze ale bez przesady :)... ma być solidnie i jakościowo, z odpowiednich materiałów, najlepiej naturalnych, żeby posłużyło, właściwie funkcjonowało, a finalnie, żeby wychodziła z niego smaczna pizza :))

Generalnie zastanawiam się jeszcze czy finalnie będzie on okrągły (z kopułą) - lepsze rozprowadzanie ciepła, no i jest trochę ładniejszy :) albo prostokątny (ze sklepieniem kolebkowym) - większa powierzchnia paleniska a też ładnie wygląda (gdy praktykowałem w profesjonalnej pizzerii na Sycylii korzystali z takowego, choć troszkę większego i efekty były wyśmienite.
Coś takiego:

PIecyki

Wylot planuję wyprowadzić z tyłu.

Proszę o odpowiedzi na moje wątpliwości... wszelkie inne sugestie mile widziane.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Komentarze

Przeniosłem wpis z Forum do osobnego artykułu w dziale "piece w trakcie budowy"

Blacha nie będzie akumulować ciepła. Zadziała jak radiator, powodując szybkie wychładzanie - zatem izolacja od cegieł szamotowych jest konieczna.
Zastosowanie maty ceramicznej i cienkiej płyty na spodzie to dość ryzykowne rozwiązanie. Obciążenie tego kopułą może powodować powstawanie dużych naprężeń z powodu uginania się maty.
Wolałbym zrobić jednolitą płytę z wermikulitu lub perlitu zbrojonego włóknem szklanym.

Można się dowiedzieć czegoś więcej na temat praktyki na Sycylii?

Dziękuję za odpowiedź.
Wspominałem o takiej cegle:
https://archiwum.allegro.pl/oferta/cegla-wulkaniczna-i6166992681.html

Czyli dobrze myślałem o tej blasze...
Skłonię się więc raczej ku perlitowi...
Jaka grubość będzie zalecana w tym przypadku? Jaki Perlit Pan zaleca?
Takie włókna będą ok? Ktoś mi mówił też coś o szklanej wodzie... ale to do zaprawy szamotowej czy do tynku można zastosować, tak?
https://allegro.pl/oferta/wlokna-szklane-do-betonu-i-zapraw-12mm-0-6kg-…
Jakie proporcje tego wszystkiego?
I jeszcze czy ma sens dodatkowo mata ceramiczna pod perlitem ewentualnie pomiędzy perlitem a cegłami podstawy?

Przepraszam za ten grad pytań, ale proszę wyrozumiałość,a z racji tego iż jestem laikiem wolałbym uniknąć błędów których nie dałbym rady przewidzieć.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

PS. Co do Sycylii... przebywałem tam na stażu niezwiązanym z tematem, jednak przy okazji udało mi się co nieco podpatrzeć. Stołowaliśmy się bowiem w restauracji sąsiadującej z pizzerią, a że byliśmy na dobrej stopie z właścicielem restauracji, a ten, dobrze znał się w właścicielem pizzerii, nie było najmniejszego problemu :)Widząc moje zainteresowanie tematem, pozytywnie zareagował na prośbę i zorganizował mi małe przyuczenie. I tak, chodziłem w miarę możliwości czasowych moich i ich, podpatrywałem, oni zaś pokazywali mi z pierwszej ręki: od receptury i produktów, po technikę i metody obchodzenia się z ciastem przed, jak i w trakcie pobytu w piecu :)

https://ibb.co/5WpBvk6
https://ibb.co/V303tv4
https://ibb.co/Z2wPJpd
Kolega ma dla zmyłki koszulkę "I love Sardegna" jakby ktoś miał dysonans, ale zaręczam, że to zdjęcie z Sycylii ;)
https://ibb.co/Tc9JLXm
Na koniec jeszcze po części mój wypiek ;)
https://ibb.co/Tt9Wkvq

Typowy perlit budowlany EP180. Cement portlandzki w stosunku 1:5 (objętościowo). Do tego włókna - te z linku. Ich proporcje najlepiej odczytać z opakowania. Trudno mi powiedzieć jaka grubość będzie odpowiednia. Nie jestem budowlańcem. Gdy taka izolacja położona jest na sztywnej płycie żelbetowej, to wystarczy 8cm. W tym przypadku należy podstawę solidnie pospawać, aby nie odkształcała się pod obciążeniem. Decydując się na szamotową komorę piec będzie sporo ważył.
Można też rozważyć użycie keramzytu. Duże piece do zastosowań komercyjnych, stojące na konstrukcji metalowej budowane są najczęściej na płycie z lekkiego betonu keramzytowego.

Możliwość doskonalenia umiejętności w włoskiej pizzerii to wspaniała przygoda. Ja miałem okazję przyjrzeć się pracy personelu dwóch pizzerii w Neapolu. Dostałem od nich wiele wskazówek, ale to nie to samo co praktyczne zajęcia.

Pizza wygląda świetnie. Tak na marginesie, można tu umieszczać zdjęcia bez potrzeby korzystania z zewnętrznego hostingu. W okienku pod komentarzem wystarczy wybrać format "podstawowy" zamiast "czysty tekst".

Zakupiłem Perlit i płytę krzemianowo-wapienną. Dotarły do mnie także szklane włókna. Zabieram się do wymurowania podstawy pieca.

Zatem, planuję 5-6 centymetrową warstwę perlibetonu (wiaderko cementu portlandzkiego na 5 wiaderek perlitu + ze 150-200 g szklanych włókień (opakowanie 0,6 kg starcza na 1 m3 betonu). Planuję dodatkowo położyć płytę krzemianowo-wapienną. Położyć ją na spodzie (na blasze), zatopić wewnątrz betonu, czy na powierzchni wylewki...? Najlepiej chyba na górze - pomiędzy perlibetonem a podstawą z szamotu... I wtedy usadowić ją na wiążącym betonie czy położyć dopiero po związaniu?

Pozdrawiam

Ja użyłem tylko płyty krzemiankowo - wapiennej i jest ok. Pod spodem "strop" ma ok 40stC . Zrobiłem błąd bo wyciąłem koło z płyty krzemiankowej tylko pod płytki szamotowe , i cegły od kopuły są położone bezpośrednio na plycie betonowej, dlatego się spód trochę nagrzewa. Na moim profilu na instagramie @sycylijskiesmaki można zobaczyć piec .

Widziałem Pański piec, relację również. Bardzo ładnie się prezentuje, zwłaszcza elementy dekoracyjne. Trinacria super - myślałem, że kupiona, a tu niespodzianka, rękodzieło - bardzo ładnie wykonane.

In reply to by MAESTRO

Dziękuję bardzo za miłe słowa, jak mam trochę czasu to coś tam sobie maluję 😀 . A Trinacria malowana pierwszy raz i rzeczywiście wyszła nieźle. Teraz szukam inspiracji na inny wzór łuku bo ten nie do końca mi odpowiada.

Szkoda tylko, że w naszych warunkach klimatycznych wszystko tak szybko niszczeje. Włoży się tyle pracy, a po kilku latach zmarnieje bardziej niż przez kilkadziesiąt na Sycylii ;)

In reply to by MAESTRO

Jakiś czas temu widziałem Pana piec na Instagramie. Niedawno pojawiła się relacja z budowy, która troszkę mi pomogła... Zastanawiam się nad paleniskiem... mam wylane 5 cm betonu z perlitem, na płyta krzemianowo-wapienna 3 cm. Zakupiłem kamień - płytę biscotto saputo ok. 3-3,5 cm i zastanawiam się czy pod spód położyć całą cegłę 6,5 cm czy tylko połówkę 3 cm tzn. łączna grubość paleniska byłaby wtedy ok. 9 cm albo 6 cm. Zastanawiałem się czy 6 cm to nie za mało, a widzę, że Pan położył tylko cienką cegłę - połówkę i z tego co widzę się sprawdza...

In reply to by MAESTRO

Ciekawi mnie czy szamot pod spodem wpłynie jakoś na nagrzewanie biscottich, z pewnością taka warstwa zakumuluje więcej energii, będzie się dłużej nagrzewać. Sam biscotto przecież ma właściwości, dzięki którym spód nie powinien się przypalać...

Mam dwie takie płyty (swoją drogą zakupione w niezłej cenie), pokrywają mi powierzchnię 40x70 cm i brakuje mi 20 cm z boku paleniska i zastanawiam się czy nie wyłożyć tego cegłą szamotową (po lewej, w miejscu źródła ognia) czy domówić jeszcze płytę, aby była jednolita warstwa

In reply to by MAESTRO

Wg mnie spokojnie można dołożyć cegły, a co do płyty biscotto to nie znam się, ale widzę że piec będzie "fest" . Mam jednak nadzieję że będzie się w miarę równo nagrzewał bo przy tak grubym spodzie to może być ciężko. Z kolei jak już się nagrzeje to ... .

In reply to by MAESTRO

Nie wiem dokładnie co ma niszczeć , ale zawsze można odnowić 😀 .
Zobaczymy na wiosnę jak to będzie wyglądać i ewentualnie naprawiać .
Jedynie martwię się o płytki szamotowe, ale jak do tej pory nawet przy duzych ulewach było sucho pod kominem (tylko trochę z brzegu się moczyły od zewnątrz). W moim przypadku wymiana takiej płytki to błachostka , tak więc warto wziąć pod uwagę również takie aspekty.