Pytania o projekt z YT

Cześć, przymierzam się do postawienia pierwszego pieca do wypieku pizzy.
Na YT znalazłem taki projekt:
https://youtu.be/Z0qGFzo8MI0?si=nQEDMDfxgE2LtCmH
Pytanie czy ktoś z forumowiczów wykonywał? Takie podejscie ma sens i zadziała? Czy może ktoś podpowiedzieć jakie proporcje na kopułę i na spód?

Mamy już taki piec na portalu, nawet ładniejszy. Można go zobaczyć tutaj : https://piecchlebowy.pl/node/249 . Zauważyłem, że autorzy filmu użyli cementu glinowego Górkal, wyprodukowanego w Polsce (a kanał podobno amerykański). Ten cement jest znacznie droższy, w dodatku błyskawicznie wiąże. Moim zdaniem wystarczy zwykły portlandzki. W tych zakresach temperatur odporność bardziej zależy od kruszywa niż od cementu. Piasek się nie nadaje, ponieważ pęcznieje już przy 600 stopniach, ale perlit lub wermikulit spisują się znacznie lepiej.
Standardowe proporcje to 25-kilogramowy worek cementu na 125-litrowy worek perlitu.