Efekt "leopard spots"

Jestem ciekaw Waszej opinii na temat pizzy z efektem "leopard spots". Zwykle posiada ona nieco bledszą skórkę, na powierzchni której widać liczne pęcherze. W trakcie pieczenia, w wyniku działania wysokiej temperatury, ulegają one przypaleniu. Wizualnie, efekt jest ciekawy, ale czy nie tracą na tym walory smakowe?

Początek mojej przygody z pizzą włoską.

Chciałbym się podzielić moimi doświadczeniami, związanymi z pieczeniem pizzy.

Próbowałem różnych przepisów na ciasto, lecz za każdym razem wychodziła inna - jak nie za małe brzegi to za twardy spód, jak nie kwadratowa to za cienka itd.

Uniwersalny przepis na ciasto do pizzy.

Na początek mam złą wiadomość. Cudowny przepis, którego wszyscy poszukują nie istnieje. Składniki i ich proporcje powinno się dostosować do możliwości urządzenia wypiekowego i rodzaju mąki. Właśnie ta umiejętność odróżnia doświadczonego pizzaiolo od tego, który dopiero zaczyna i trzyma się gotowych przepisów.