Chleb tostowy

Uwielbiam tosty. Mógłbym je jeść każdego ranka i jedyne co mnie przed tym powstrzymywało to świadomość składu chleba tostowego. Postanowiłem więc wypracować swój własny przepis, bez kontrowersyjnych domieszek

Bułki kajzerki

Kajzerki są bardzo łatwe do przygotowania. Teraz, gdy z powodu epidemii zalecane jest przebywanie w domach warto upiec je samemu.

Prosty chleb pszenno-żytni.

Ostatnio piekę chleby w piekarniku, wykorzystując szklane naczynie żaroodporne. Przykładem tego jest prosty chleb drożdżowy, który łączy w sobie lekkość ciasta pszennego i walory zdrowotne chlebów żytnich. W artykule znajduje się przepis i sposób wykonania.

Chaczapuri adżarskie

Witam.
Niedawno trafiłem na ten przepis i wczoraj nadarzyła się okazja żeby wypróbować.
Danie proste ale wyśmienite w smaku.
W oryginale trochę inne ale ja zrobiłem z tego do czego miałem dostęp.
Ciasto typowe jak na pizzę. Po wyrośnięciu formuje placek i roluję brzegi aby powstało coś na kształt łódki. Następnie wypełniamy "poklad" mieszanką serów. Ja użyłem pokrojonej w kostkę mozzarelli, fety, serka salatkowego Ipsos z Turka oraz startej grubo goudy.

Hot dogi - Rollo' con wurstel

Smaczniejsze i ładniejsze od swoich amerykańskich kuzynów. Ciasto po upieczeniu jest miękkie i długo zachowuje świeżość. Ich przygotowanie wymaga nieco więcej wysiłku, za to śmiało możemy je podać gościom.
Z podanych poniżej ilości przygotujemy 12 porcji. Może się wydawać, że to dużo, ale znikają bardzo szybko.

Bułki pszenne z sezamem

Witajcie!
Długo myślałam jakim przepisem się z Wami przywitam... Padło na te bułeczki.
Jest to mój "codzienny" przepis, bo nie ma przy nich dużo pracy, a efekt jest naprawdę super.
Te pszenne, drożdżowe bułeczki najbardziej smakują nam z dodatkiem sezamu, jednak każdy może dodać swoje ulubione ziarna.
Z wierzchu są niesamowicie chrupiące, w środku zaś puszyste i miękkie.
Z drożdży nie robi się rozczynu, więc przygotowanie ich zajmuje naprawdę kilka minut (oczywiście nie licząc czasu wyrastania).

Obwarzanki krakowskie.

Dziś opowiem Wam jak nauczyłem się piec obwarzanki – nasz polski fast food o ponad 600-letniej tradycji. Są one tylko z pozoru proste do wykonania i upragniony efekt osiągnąłem dopiero za trzecim razem. Chciałbym też napisać kilka słów o błędach, które popełniałem - gdyż uważam, że jest to jedna z najskuteczniejszych form nauki.