Pieczenie w piecu
Pieczenie kurczaków
Pieczenie podpłomyków
Podpłomyki znane są człowiekowi od tysięcy lat. Przed pojawieniem się chleba stanowiły one podstawowy rodzaj pieczywa. Początkowo przygotowywano je z mąki, wody oraz soli i pieczono na gorących kamieniach, później blasze. Wraz z upowszechnieniem się pieców chlebowych zaczęto wypiekać podpłomyki na zakwasie, zastępując go później drożdżami. Były one grubsze i pulchniejsze od swych poprzedników.
Pieczenie chleba w piecu
Pieczenie ciast
Tuż po wyjęciu chleba z pieca temperatura w jego wnętrzu wynosi nieco ponad 200 stopni. Mamy więc doskonałą okazję by upiec ciasta. Jednorazowo zmieszczą się trzy, nawet cztery formy, a w nich serniki, makowce, szarlotki. Zwykle nie potrzebujemy aż tylu wypieków, jednak warto wykorzystać zgromadzoną w piecu energię. Ciasta drożdżowe nie kosztują wiele, a z pewnością bardzo ucieszą naszych krewnych i znajomych.
Ostatnie komentarze