Calzone

Calzone to duży pieróg z nadzieniem. Spotykamy bardzo wiele jego odmian, ale tradycyjna wersja zawiera dwa sery - ricottę i mozzarellę, oraz wędlinę salami.

Moja najlepsza pizza

Dzisiaj udało mi się upiec najlepszą pizzę w mojej karierze. Smakiem bardzo przypominała te, które jadłem w Neapolu. Ciasto przygotowałem z mąki 5 Stagioni. Sos ze świeżych pomidorów San Marzano z własnej uprawy. Ser to Mozzarella di Bufala.

Chaczapuri adżarskie

Witam.
Niedawno trafiłem na ten przepis i wczoraj nadarzyła się okazja żeby wypróbować.
Danie proste ale wyśmienite w smaku.
W oryginale trochę inne ale ja zrobiłem z tego do czego miałem dostęp.
Ciasto typowe jak na pizzę. Po wyrośnięciu formuje placek i roluję brzegi aby powstało coś na kształt łódki. Następnie wypełniamy "poklad" mieszanką serów. Ja użyłem pokrojonej w kostkę mozzarelli, fety, serka salatkowego Ipsos z Turka oraz startej grubo goudy.

Hot dogi - Rollo' con wurstel

Smaczniejsze i ładniejsze od swoich amerykańskich kuzynów. Ciasto po upieczeniu jest miękkie i długo zachowuje świeżość. Ich przygotowanie wymaga nieco więcej wysiłku, za to śmiało możemy je podać gościom.
Z podanych poniżej ilości przygotujemy 12 porcji. Może się wydawać, że to dużo, ale znikają bardzo szybko.

Moskole

Moskole to bardzo smaczne placki z gotowanych ziemniaków i mąki. Swoją nazwę zawdzięczają pochodzeniu. Przywędrowały one do Polski w czasie I Wojny Światowej wraz z żołnierzami armii rosyjskiej. Szczególnie popularne są w Zakopanem i na Podhalu, gdzie zdołały podbić serca Górali, a przede wszystkim turystów. Zwykle piecze się je na rozgrzanej blasze pieca kuchennego. W innych regionach kraju wykorzystuje się stalowe patelnie, nie używając oleju. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by piec je w piecu chlebowym, wprost na cegłach szamotowych. Uzyskamy wtedy najlepsze efekty.

Bułki pszenne z sezamem

Witajcie!
Długo myślałam jakim przepisem się z Wami przywitam... Padło na te bułeczki.
Jest to mój "codzienny" przepis, bo nie ma przy nich dużo pracy, a efekt jest naprawdę super.
Te pszenne, drożdżowe bułeczki najbardziej smakują nam z dodatkiem sezamu, jednak każdy może dodać swoje ulubione ziarna.
Z wierzchu są niesamowicie chrupiące, w środku zaś puszyste i miękkie.
Z drożdży nie robi się rozczynu, więc przygotowanie ich zajmuje naprawdę kilka minut (oczywiście nie licząc czasu wyrastania).

Obwarzanki krakowskie.

Dziś opowiem Wam jak nauczyłem się piec obwarzanki – nasz polski fast food o ponad 600-letniej tradycji. Są one tylko z pozoru proste do wykonania i upragniony efekt osiągnąłem dopiero za trzecim razem. Chciałbym też napisać kilka słów o błędach, które popełniałem - gdyż uważam, że jest to jedna z najskuteczniejszych form nauki.