Wermikulit czy perlit na ball pizza oven?

Na wstępie witam wszystkich forumowiczów. Cieszę się, że trafiłem na Wasze forum, gdyż raptem przez paręnaście minut znalazłem wiele odpowiedzi na moje pytania. Fajne i rzeczowe forum.
Planuje startować z budową pieca do pizzy. Jednak, że jako aktualnie potrzebuję pieca w miarę mobilnego, no i że jest to pierwszy piec, zrezygnowałem z murowania, na rzecz lekkiej konstrukcji na piłce. Oczywiście wiem, że taka budowa nie akumuluje ciepła i piec nie nadaje się do chleba, jednak mnie interesuje wypiek pizzy.
No ale do rzeczy. Ogólny zarys jest mi znany, znam kolejność prac, technologie, itp.
Na kopułę zamierzam wybrać mieszankę: 5:1 wermikulit frakcja 3-6mm wymieszanego z cementem portlandzkim, a to doprawione szalunkiem rozproszonym w postaci włókna szklanego lub polipropylenowego do betonu? Czy stosując szalunek rozproszony muszę stosować siatkę zbrojeniową? Czy mając kopułę z wermikulitu kopułę powinienem docieplić ogniotrwałą matą izolacyjną?
Strop paleniska zamierzam wykonać w tych samych proporcjach co kopułę, tylko same palenisko wyłożyć płytką szamotową 30mm.
Czy powyższe będzie ok?

No ale teraz główny problem. Na jednym z opisów z budowy takiego pieca, napisano, aby nie wykonywać tych pieców z wermikulitu tylko z perlitu. Że wermikulit absorbuje wodę i taki piec może rozsadzić. O azbest się nie boję, gdyż wermikulit, który znalazłem na allegro ma certyfikat.
https://www.instructables.com/id/My-135-Wood-fired-Pizza-Oven/

Będę wdzięczny za podpowiedzi i Wasze opinie.
Pozdrawiam

Witam.
Lepszym materiałem będzie wermikulit. Lekki beton na bazie perlitu posiada mniejszą wytrzymałość temperaturową, a w tym przypadku będzie miał bezpośredni kontakt z ogniem. W trakcie jego przygotowania najlepiej dodać jeszcze zbrojenie rozproszone w postaci włókien szklanych z powłoką cyrkonową (tanie i dostępne na Allegro). Polipropylenowych nie powinno używać, bo to produkt ropopochodny, dodatkowo topią się w temperaturze poniżej 200 C.
W przypadku takiego pieca nie trzeba już stosować docieplenia w postaci wełny ceramicznej. Sam wermikulit ma bardzo dobre właściwości izolacyjne. W celu ochrony przed czynnikami atmosferycznymi kopuła powinna zostać pokryta tynkiem cienkowarstwowym.

Bardzo liczę na relację z budowy tego pieca. Czytelników z pewnością to zainteresuje.
Pozdrawiam

In reply to by PiekarRo

Bardzo dziękuję za odpowiedź no i przepraszam za zwłokę z odpowiedzią, ale aktualnie przebywam za granicą, z bardzo limitowanym dostępem do internetu.
Tak więc zostaje wermikulit, nie jestem pewny jeszcze do końca jaką frakcję wybiorę, czy lepiej grubszą, czy może drobniejszą - ale wydaje mi się, że 3-6mm będzie odpowiednia.
No i super wielkie dzięki za wyjaśnienie sprawy zbrojenia rozproszonego. No raczej nie za zdrowe by było jedzenie pizzy z wytapiającym się plastikiem. Tak więc: wermikulit+beton portlandzki+zbrojenie rozproszone z włókien szklanych z powłoką cyrkonową - plus kopuła pokryta tynkiem.
Budowę rozpoczynam w lipcu, zaraz po powrocie do kraju, no i oczywiście umieszczę zdjęcia z budowy na forum.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje.