Ruski piec chlebowy

Piec chlebowy, wg mojego zmodyfikowanego projektu,wzorowany na ruskich piecach budowanych wewnątrz domu [tiepłuszka], jest to wersja "nie grzejąca" bez dolnego ogrzewania,jako że funkcja została ograniczona do pieca chlebowego i paleniska kuchennego z jedną blachą,poza tym piec stoi w altanie.

Budowa:

Nowsze ruskie piece tzw tiepłuszki mają wiele wariacji, z jednym lub dwoma paleniskami, z którego można opalać komorę chlebową,a poprzez ciąg kanałów poniżej ogrzewać dolną część pieca a tym samym dom. Tutaj skonstruowałem klasyczny piec chlebowy kolebkowy z kominem z przodu oraz paleniskiem kuchennym z jednym blatem. W komorze chlebowej palimy klasycznie,dym uchodzi poprzez otwór pieca z przodu do komina głównego,zamykany drzwiczkami drewnianymi obitymi blachą nierdzewną. Palenisko kuchenne z blatem z 1 fajerką, z osobnym kominem 14x14 cm łączącym się z głównym kominem,oba paleniska mogą działać równocześnie. Komin główny ma ok 20x30 cm,jest też szyber u podstawy tego komina,zamykany po wygarnięciu żaru z komory chlebowej. Fajerka służy także do usuwania żaru z pieca chlebowego.

Materiały;

Piec powstał z ok 700 cegieł ręcznie formowanych [wym. 25x12x6.5] z Cegielni Cekobud, komin z takichże cegieł 20x10x5 cm,cegły z cegielni Trojanowscy ok 80 szt. Cegły szamotowe stare,w dobrym stanie ok 230 szt. Zwykłe cegły budowlane czerwone ok 150 szt., kilkanaście pustaków betonowych,perlit,biały cement,cement portlandzki CEM I.

Piec wzmacniany w środku kątownikami, ocieplony wełna z boku; pod spodem i na kopule perlit z cementem. Zaprawa szamotowa z dodatkiem cementu portlandzkiego, podłoga pieca klejona na zaprawie glinianej,a cegły ręcznie formowane na zaprawie wapiennej z niewielka ilością białego cementu. Komin przykryty "czapką" betonową z kapinosem.

Obsługa:

Piec  i komora chlebowa jest duża, mieści ok 12-14 typowych foremek chlebowych, nie piekę jednak aż tyle ;). Od rozpalenia do czasu włożenia chleba mija ok 3.5-4 h, w tym samego palenia 1.5-2 h. Piec zużywa "transporterkę"/ 2 koszyki drewna olchowego. Temperatura,kiedy wrzucam chleb to ok 280*C, czas pieczenia 55-60 min. jako że komora i sklepienie mają ok 12 cm i jest w miarę dobrze zaizolowana [dochodzi jeszcze cegła oblicówka] następnego dnia rano temperatura wewnątrz pieca ma ok 80-90 st C [przy rozpaleniu o godz. 12.00 dnia poprzedniego].

Zdjęcia z roku budowy w 2017 r.

Piec ma taki a nie inny wygląd, chciałem mieć rustykalny wygląd,drzwiczki paleniskowe z odzysku,szamot także,drzwiczki pieca chlebowego robione "od młotka" także pogrzebacz i "pociosek" [są dwa,drewniany i metalowy]. Altana powstała jakby z rozpędu,chciałem zabezpieczyć piec,także twórczość własna.

Czas budowy: ok 140 roboczogodzin.

Pozdrawiam piecową brać,ta pasja daje wiele satysfakcji.

Ian.

 

Komentarze

Bardzo ciekawa konstrukcja. Piec łączy w sobie prostotę, funkcjonalność i wygląd. Do tego interesujący i wiele wyjaśniający opis. Gratuluję.
Mamy już na portalu jeden piec z paleniskiem i fajerką przed otworem wsadowym, ale komin rozwiązany jest w inny sposób.
Ruskie piece są świetne. Skąd Pan czerpał inspiracje? Ja od pewnego czasu poszukuję materiałów na ich temat.

Generalnie śledziłem rosyjski internet,chociaż języka nie znam za dobrze,piece Kuzniecowa także. Jest i polska książka nt pieców ruskich,podlaskich
https://docplayer.pl/48854188-Piec-ceglano-kaflowy-we-wspolczesnym-domu…
gdzie możemy uzyskać inspiracje. Ruski piec chlebowy to bardzo prosta konstrukcja i jeszcze bardzo popularna w Rosji,gdzie piece ceglane przeżywają renesenas,zwłaszcza piece komorowe,konstrukcji Igora Kuzniecowa. W naszym kraju jednak króluja kafle,ew tynkowane piece,piecokominki.