Piec do pizzy

Witam,

planuję budowę pieca rzymskiego do pizzy:
- fundamencik wylany z małym zbrojeniem - chcę połączyć piec z paleniskiem do grilowania i gotowania...,
- podstawa pieca z cegły,
- spód wełna mineralna następnie płytki szamotowe 3-4 cm grube, - sam piec (półkula) pierwsze 2 rzędy z szamotu sklepienie zaś wylać mieszanką cementu portlandzkiego i keramzytu czy wermikulitu, na kształcie kuli z piachu.
Całość planuję obłożyć dodatkowo piaskowcem oprócz półkuli nad którą zastanawiam się czym najlepiej ją zabezpieczyć - zwykły tynk i farba?. Czy pomiędzy warstwa wełny min. ma jeszcze sens?
Jak Wy to widzicie? Czekam na rzeczową krytykę.

Pozdrawiam Mikołaj.

Witam,
Wełna mineralna pod płytą paleniska nie jest dobrym pomysłem. Zamiast niej można użyć tego samego materiału, z którego wykonana będzie kopuła. Polecam lekki beton na bazie wermikulitu. Posiada dobre właściwości izolacyjne i wystarczającą wytrzymałość temperaturową. Podczas mieszania warto do niego dodać zbrojenie rozproszone z włókien szklanych.
Dodatkowa izolacja kopuły w takim przypadku nie jest potrzebna. Warstwę zewnętrzną może stanowić zwykły tynk cienkowarstwowy.

To już kolejna zapowiedź budowy lekkiego pieca do pizzy, ale na razie nie doczekaliśmy się jeszcze relacji z prac i opinii na temat użytkowania. Bardzo na to liczę.
Pozdrawiam