Bułki pszenne z sezamem

Kategoria

Witajcie!
Długo myślałam jakim przepisem się z Wami przywitam... Padło na te bułeczki.
Jest to mój "codzienny" przepis, bo nie ma przy nich dużo pracy, a efekt jest naprawdę super.
Te pszenne, drożdżowe bułeczki najbardziej smakują nam z dodatkiem sezamu, jednak każdy może dodać swoje ulubione ziarna.
Z wierzchu są niesamowicie chrupiące, w środku zaś puszyste i miękkie.
Z drożdży nie robi się rozczynu, więc przygotowanie ich zajmuje naprawdę kilka minut (oczywiście nie licząc czasu wyrastania).
Nie posiadam pieca chlebowego, więc wypiekam je w zwykłym piekarniku :)

Przepis na 7 bułek:
400 gr mąki pszennej (użyłam typu 480)
250 ml wody
1 płaska łyżeczka soli
25 gr świeżych drożdży
5 łyżek ziaren sezamu
25 ml oleju (u mnie rzepakowy)

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego do momentu aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto. Mnie to zajęło 7 minut. Oczywiście ciasto można wyrobić ręcznie, zajmie to jednak nieco więcej czasu.
Wyrobione ciasto uformować w kulkę, lekko oprószyć mąką i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, podzielić na 7 równych części i z każdej uformować bułeczkę.
Ułożyć w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem. Przykryć i dać im odpocząć około 15 min.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 190 stopni. Piec około 25 minut na środkowej szynie.
Studzić na kratce.

Smacznego!