Komin

Witam ,
Proszę o radę w następującej sprawie:
W mojej letniej kuchni, gdzie będą trzy niezależne przewody dymowe w jednym kominie, mam zamiar wyprowadzić z pieca chlebowego rurę fi 160 pod kątem ok 60 stopni do przewodu dymowego w kominie. Ma to wyglądać w ten sposób, że z otworu z przodu pieca wychodzę kolanem fi 160, dalej dwa metry rury wchodzącej w komin. Zarówno kolano jak i rura wykonane ze stali kwaso-żaro odpornej, zaizolowane matą ceramiczną. Całość tego odcinka ze stali umieszczona będzie w zabudowie pieca. Czy ta konstrukcja będzie prawidłowo działać, czy lepiej spaliny z pieca wyprowadzić bezpośrednio z pieca, w górę tak, jak to jest w przypadku pieców wolnostojących ?.

W kilku pizzeriach widziałem już piece podłączone do komina długim czopuchem o niewielkim nachyleniu i nie zauważyłem problemów z odprowadzeniem spalin. Rury te nie były zabudowane, co ułatwiało ich demontaż i okresowe usuwanie gromadzącej się w środku sadzy. W sytuacji, gdy nie będzie dostępu do tej części komina należałoby jakoś rozwiązać problem jego czyszczenia.