Przebudowa kominka na piec z wędzarnikiem

Cześć

Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem przebudowy starego kominka w altanie na piec z wędzalnikiem. Jako, że będzie to moja pierwsza tego typu przebudowa liczę na celne kometarze forumowiczów ;)

Stan istniejący wygląda jak poniżej, wymiary płyty na której obecnie stoi kominek to 246x91 cm, na solidnym fundamencie wraz z kominem. Miejsca nie jest za dużo, nie jest za wiele niemniej chciałbym aby finalnie wyglądało to jak na kolejnym obrazku. Nie jestem pewien czy lokalizacja paleniska do wedzalnika bedzie odpowiednia.Stan istniejący

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

01.09.2020. Dzisiaj rozpoczęła się demolka. Stary kominek zburzony. Została góra gruzu, odzyskałem 48 płytek szamotowych w bardzo dobrym stanie. Niestety podczas podczas prac rozbiórkowych odleciało kilka cegieł z podstawy którą chciałem zachować. Ponieważ płyta to cegły ułożone na płaskownikach i kątownikach zastanawiam się czy ja zostawić czy rozebrać i wylać nowa płytę.

Po demontażu starego kominka

Po demontażu starego kominka wykonałem płytę. Płyta jest nieco większa w miejscu lokalizacji pieca (100x110). Rozmierzyłem cegły do wymurowania podstawy. Pod piecem zlokalizowane będzie palenisko do wędzarni dlatego poprowadziłem murowany kanał dymowy (24x12) z tego rejonu w miejsce wędzarni.

Płyta

 

 

 

 


 

 

Komentarze

witam, moim zdaniem palenisko lepiej usadowić pod piecem chlebowym, robiąc oczywiście dobrą izolację od góry, aby nie nagrzewać betonowego blatu na górze. Dłuższy kanał dymowy da większe możliwości wędzenia. U mnie kanał ma 1.8m długości, co pozwala bezproblemowo wędzić np. polską na zimno w temp. 25 stopni.

Własnie nad tym się zastanawiałem i rozważałem. Zastanawiam się jakie rozmiary powinno mieć palenisko do wędzarni.

In reply to by Twardy410

Czym większe tym lepiej. Wędzi się średnio 6 godzin, więc chodzi o to, aby ściany się nie nagrzewały i dodatkowo podnosiły temperaturę.. Chodzi o dymienie a nie pieczenie. Ja wymurowałem takie, jakie mi się zmieściło pod piecem chlebowym, zostawiając trochę miejsca na drewno z boku. Warto też po każdej stronie na zewnątrz i u góry zrobić izolację,(np. perlibeton) żeby nie nagrzewać konstrukcji - podstawy. Nie polecam też cegieł szamotowych do paleniska z tego samego powodu, chociaż tutaj są zwolennicy i przeciwnicy.

Czy ktoś może mi doradzić czy zastosowanie izolacji firerock ze srebrna powłoka odbijająca będzie dobrym rozwiązaniem? Została mi taka wełna z ocieplenia kominka wewnątrz.

To jest wełna skalna, więc powinna się nadawać. Ze względu na warstwę z folii aluminiowej trudniej będzie to ułożyć na kopule. W przypadku sklepienia kolebkowego nie powinno być problemów.
Budując piec, wolałbym ją ułożyć powłoką aluminiową na zewnątrz - odwrotnie niż przy zabudowie kominków.

Zdjęcia oczywiście można dodawać. Wystarczy zmienić format tekstu w okienku pod oknem komentarza. Zamiast "Czysty tekst" wybieramy "Podstawowy"

Zadaniem folii jest odbijanie promieniowania cieplnego. Kierując się jedynie skutecznością izolacji, oczywistym jest umieszczenie jej po stronie wewnętrznej. Problem w tym, że piec służy do przygotowywania żywności, a zdaniem naukowców aluminium nie jest dla naszego organizmu obojętne. Alkaiczny charakter zaprawy w połączeniu z wysoką temperaturą może powodować przenikanie do porowatych cegieł szamotowych różnych nieciekawych związków. Nie jestem chemikiem, ale wolę dmuchać na zimne.

3 centymetry to raczej niewiele. Jeśli nie jest planowana okrywa z perlitu, może warto byłoby zastosować podwójną warstwę (tę drugą już folią do wewnątrz)

In reply to by Robert

Zmieści sie 5 cm i do tego będzie okrywa z perlitu + warstwa cegieł. Cegły są ręcznie formowane i mają dość dobrą izolacyjność. Więc myślę, że nie będzie się wychałdzał za szybko. Planuję pierwsze delikatne rozpalenie (minęły 2 tygodnie od zakończenia prac)jak tylko uporam się z przewodem kominowym. Właściwie to tu mam mamły problem, ponieważ do jednego komina muszę podłączyć piec, grill i wędzarnik. Zastanawiam się czy np. podczas paenia w piecu nie będzie cofki przez grill - macie jakieś doświadczenia?