Przebudowa kominka na piec z wędzarnikiem

Cześć

Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem przebudowy starego kominka w altanie na piec z wędzalnikiem. Jako, że będzie to moja pierwsza tego typu przebudowa liczę na celne kometarze forumowiczów ;)

Stan istniejący wygląda jak poniżej, wymiary płyty na której obecnie stoi kominek to 246x91 cm, na solidnym fundamencie wraz z kominem. Miejsca nie jest za dużo, nie jest za wiele niemniej chciałbym aby finalnie wyglądało to jak na kolejnym obrazku. Nie jestem pewien czy lokalizacja paleniska do wedzalnika bedzie odpowiednia.Stan istniejący

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

01.09.2020. Dzisiaj rozpoczęła się demolka. Stary kominek zburzony. Została góra gruzu, odzyskałem 48 płytek szamotowych w bardzo dobrym stanie. Niestety podczas podczas prac rozbiórkowych odleciało kilka cegieł z podstawy którą chciałem zachować. Ponieważ płyta to cegły ułożone na płaskownikach i kątownikach zastanawiam się czy ja zostawić czy rozebrać i wylać nowa płytę.

Po demontażu starego kominka

Po demontażu starego kominka wykonałem płytę. Płyta jest nieco większa w miejscu lokalizacji pieca (100x110). Rozmierzyłem cegły do wymurowania podstawy. Pod piecem zlokalizowane będzie palenisko do wędzarni dlatego poprowadziłem murowany kanał dymowy (24x12) z tego rejonu w miejsce wędzarni.

Płyta

 

 

 

 

 

Komentarze

witam, moim zdaniem palenisko lepiej usadowić pod piecem chlebowym, robiąc oczywiście dobrą izolację od góry, aby nie nagrzewać betonowego blatu na górze. Dłuższy kanał dymowy da większe możliwości wędzenia. U mnie kanał ma 1.8m długości, co pozwala bezproblemowo wędzić np. polską na zimno w temp. 25 stopni.

Własnie nad tym się zastanawiałem i rozważałem. Zastanawiam się jakie rozmiary powinno mieć palenisko do wędzarni.

In reply to by Twardy410

Czym większe tym lepiej. Wędzi się średnio 6 godzin, więc chodzi o to, aby ściany się nie nagrzewały i dodatkowo podnosiły temperaturę.. Chodzi o dymienie a nie pieczenie. Ja wymurowałem takie, jakie mi się zmieściło pod piecem chlebowym, zostawiając trochę miejsca na drewno z boku. Warto też po każdej stronie na zewnątrz i u góry zrobić izolację,(np. perlibeton) żeby nie nagrzewać konstrukcji - podstawy. Nie polecam też cegieł szamotowych do paleniska z tego samego powodu, chociaż tutaj są zwolennicy i przeciwnicy.