Moja najlepsza pizza

Kategoria

Dzisiaj udało mi się upiec najlepszą pizzę w mojej karierze.  Smakiem bardzo przypominała te, które jadłem w Neapolu.
Ciasto przygotowałem z mąki 5 Stagioni. Sos ze świeżych pomidorów San Marzano z własnej uprawy. Ser to Mozzarella di Bufala.

Składniki ciasta:

Woda: 60% ilości mąki
sól: 3% 
drożdże świeże: 0,1 % ilości mąki - dla zakładanego czasu rozrostu 12 godzin w temperaturze 25 C

Na 3 duże pizze otrzymujemy :

Mąka : 600 g
Woda: 360 g
Sól : 18 g
Drożdże świeże 0,6 g

Składniki sosu:

Pomidory San Marzano: 270g
sól: 1% - czyli nieco ponad 2 g
6 listków świeżej bazylii

Przygotowanie ciasta:

Sól dokładnie rozpuszczamy w wodzie o temperaturze pokojowej.  
Po upewnieniu się, że na dnie naczynie nie ma już soli, rozpuszczamy drożdże.
Stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając. 
Ciasto najlepiej zagniatać ręcznie przez ok 20 minut, w taki sposób, aby spowodować jego napowietrzenie. Sam dwutlenek węgla, powstający w czasie fermentacji nie wystarcza. 

Umieszczamy ciasto w zamkniętym naczyniu na pół godziny, następnie formujemy kulki.
Pozostawiamy kulki w pojemniku rozrostowym na 12 - 14 godzin w temp pokojowej. 

Przygotowanie sosu:

Pomidory delikatnie nacinamy i wrzucamy do wrzątku na 15 sekund, Następnie przekładamy do zimnej wody. Taki zabieg pozwala bardzo łatwo ściągnąć z nich skórkę. 
Rozgniatamy pomidory ręcznie i dodajemy sól. 
Odlewamy sok do osobnego naczynia, dodajemy listki bazylii i rozdrabniamy blenderem. 
Teraz można wlać sok z powrotem. Blendowanie całości spowodowałoby napowietrzenie i zmianę koloru sosu.

Sos nakładamy tuż przed włożeniem pizzy do pieca. Następnie kładziemy odsączony ser i kilka listków świeżej bazylii. Skrapiamy oliwą - szczególnie listki, aby się nie spaliły. 
Pieczenie ok. 90 sekund w temperaturze 480 C.

 

Pizza smakowała wyśmienicie. Przy okazji nauczyłem się nowej techniki rozciągania ciasta.