Calzone

Kategoria

Calzone to duży pieróg z nadzieniem. Spotykamy bardzo wiele jego odmian, ale tradycyjna wersja zawiera dwa sery - ricottę i mozzarellę, oraz wędlinę salami. 
Używamy tego samego ciasta, z którego przygotowywana jest pizza. Każdy ma swój ulubiony przepis. Ja korzystam z poniższej receptury:


Składniki ciasta dla rozrostu 12-14 godzinnego w temperaturze pokojowej:

Mąka : 120 g / porcję (użyłem "5 Stagioni", do długich czasów rozrostu)
Woda: 60 % ilości mąki
Sól: 2-3 %
Drożdże świeże: 0,1 %

Przygotowując 3 pierogi otrzymujemy:

360 g mąki
216 g wody
10 g soli
Drożdże świeże : 0,35g  (waga "jubilerska" konieczna - koszt 18zł)

 

Składniki nadzienia na 3 pierogi:

Ser ricotta : 250g 
Ser mozzarella 200g
Salami 200 g


Dodatkowo : sos pomidorowy - taki sam jak na pizzę.


Wykonanie:

Sól dokładnie rozpuszczamy w wodzie, następnie rozpuszczamy drożdże. Dodajemy mąkę, cały czas mieszając. 
Zagniatamy ciasto przez ok 20 minut i pozostawiamy na pół godziny pod przykryciem.
Formujemy kulki, które zamykamy w pojemniku rozrostowym na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej.

Po wyjęciu formujemy płaskie placki. Technika rozciągania jest inna jak w przypadku pizzy neapolitańskiej - nie robimy wyższych brzegów.
Nakładamy ser ricotta. Polecam Galbani - jest łatwo dostępny i dobry w smaku. Ten z Lidla nie przypadł mi do gustu.
Należy pamiętać by wcześniej ricottę odsączyć. W tym celu na dwie godziny przed użyciem układamy na sitku gazę, zawijamy w nią ser, przykrywamy małym talerzykiem i kładziemy na nim ciężki przedmiot.

Ricottę posypujemy pieprzem, nakładamy pokrojone w paski salami i przykrywamy mozzarellą. 
Zamykamy pieróg. Wcześniej warto zwilżyć brzegi wodą, by lepiej się skleił.
Na górze robimy  dwie małe dziury i polewamy calzone sosem pomidorowym.
Nakładamy listki bazylii i skrapiamy oliwą. 

Pieczemy w obecności płomienia, ale temperatura powinna być niższa w porównaniu z pizzą. Niektórzy pieką bliżej otworu wsadowego pieca. 
Czas pieczenia 2,5 - 3 minuty.

Calzone smakuje rewelacyjnie i jest bardzo sycące.